Mitől lesz a kávé igazi?

Van különbség víz és víz között, főleg ha a kávéról vagy a teáról beszélünk. A kávé 98%-a víz, és - ugyan az aroma java része a kávéőrleményből származik -, a kávékészítő mesterek szerint nem mindegy milyen vízben oldjuk fel azt.

A VGF szaklap szakemberei felmérést készítettek, melyben 8 független kóstoló ízlelhetett meg

- csapvízből,

- lágyabb ásványvízből,

- keményebb ásványvízből,

- konyhai szűrőkancsó által szűrt vízből

- és víztisztító készülékkel szűrt vízből,

készült kávét.

A kávé minden esetben ugyanaz a fajta volt, ugyanazon az arányokkal. A sok érdekes tényező közül az egyik, hogy a kávék készítésében az ország egyik legjobb baristája (kávé készítő mestere) is közreműködött. Természetesen egy szakértő jó eséllyel állapítja meg a víz minőségét a kávé kóstolása után. A hét jelentkező viszont nem tudta, hogy melyik fajta van éppen nála, így az eredmény is váratlanul érte őket mikor megmutattuk nekik azt.

A teljes cikk képekkel a mellékelt word dokumentumban és az alábbi linken található meg: 

A tesztelés menetét, előkészületét és annak eredményét az alábbi videóban lehet megtekinteni:

{youtube|id=olUAx6iTbJ8|width=550|height=0}

A teszt beigazolta a baristák előrejelzését, miszerint ha valaki szeretne jobb kávét inni, érdemes alacsonyabb ásványi anyag tartalmú vizeket használni. Ennek oka, hogy mind a kávéból, mind a teából szárazanyagtartalmat vonatunk ki a főzés során, és az ásványi anyag tartalommal telített vízben, nem tud annyi szárazanyag kioldódni sem a kávéknál, sem a teáknál.

Az eredmény az alábbi lett:

1. Víztisztító készülék (ez a baristák egyik nagy kedvence): 28 pont

2. Lágyabb ásványvíz (~8-10 nk; ~162 mg/liter össz. oldott ásványi anyag tartalom): 26 pont

3. Konyhai szűrőkancsós víz (magnézium technológia): 26 pont

4. Csapvíz (Budapest, V. kerület): 18 pont

5. Magas ásványi anyag tartalmú víz (~20 nk; ~600 mg/l össz. oldott ásványi anyag tartalom): 11 pont

Forrás: VGF

Forrás: Vendég & Hotel Online


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.