A VGF szaklap szakemberei felmérést készítettek, melyben 8 független kóstoló ízlelhetett meg
- csapvízből,
- lágyabb ásványvízből,
- keményebb ásványvízből,
- konyhai szűrőkancsó által szűrt vízből
- és víztisztító készülékkel szűrt vízből,
készült kávét.
A kávé minden esetben ugyanaz a fajta volt, ugyanazon az arányokkal. A sok érdekes tényező közül az egyik, hogy a kávék készítésében az ország egyik legjobb baristája (kávé készítő mestere) is közreműködött. Természetesen egy szakértő jó eséllyel állapítja meg a víz minőségét a kávé kóstolása után. A hét jelentkező viszont nem tudta, hogy melyik fajta van éppen nála, így az eredmény is váratlanul érte őket mikor megmutattuk nekik azt.
A teljes cikk képekkel a mellékelt word dokumentumban és az alábbi linken található meg:
A tesztelés menetét, előkészületét és annak eredményét az alábbi videóban lehet megtekinteni:
{youtube|id=olUAx6iTbJ8|width=550|height=0}
A teszt beigazolta a baristák előrejelzését, miszerint ha valaki szeretne jobb kávét inni, érdemes alacsonyabb ásványi anyag tartalmú vizeket használni. Ennek oka, hogy mind a kávéból, mind a teából szárazanyagtartalmat vonatunk ki a főzés során, és az ásványi anyag tartalommal telített vízben, nem tud annyi szárazanyag kioldódni sem a kávéknál, sem a teáknál.
Az eredmény az alábbi lett:
1. Víztisztító készülék (ez a baristák egyik nagy kedvence): 28 pont
2. Lágyabb ásványvíz (~8-10 nk; ~162 mg/liter össz. oldott ásványi anyag tartalom): 26 pont
3. Konyhai szűrőkancsós víz (magnézium technológia): 26 pont
4. Csapvíz (Budapest, V. kerület): 18 pont
5. Magas ásványi anyag tartalmú víz (~20 nk; ~600 mg/l össz. oldott ásványi anyag tartalom): 11 pont
Forrás: VGF
Forrás: Vendég & Hotel Online