Fáy András fóti Öreghegyen található présháza népszerű volt a reformkori értelmiség köreiben: a Pestre nagyszerű kilátást nyújtó épületben megfordult többek között Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Bajza József és Czuczor Gergely is - idézte fel az évforduló kapcsán megtartott sajtóvezetésen a fóti önkormányzat kulturális referense.
Molnár Krisztina elmondta: a legenda szerint egy hasonló körben megtartott szüreti mulatságon vendégeskedett 1842. október 5-én Jedlik Ányos, a szódavíz feltalálója is, akinek az az ötlete támadt, hogy Fáy borát szikvízzel hígítsa. A vendégek megörültek a "spritzernek", Vörösmarty Mihály azonban magyarosabb nevet javasolt az új italnak: így született meg a fröccs szó, és sokan úgy tartják, a költő ezen a napon vetette papírra Fóti dal című versét is.
Szőlőt ma már nem találni az Öreg-hegyen - noha Molnár Krisztina elárulta: az önkormányzat tervbe vette az újratelepítést -, Fáy András fóti présháza azonban máig áll és látogatható: az 1970-es évektől étteremként működik, mellette pedig a Vörösmarty-kunyhó őrzi az egykori szüretek emlékét.
A fröccs születésének legendája így a helyszínen újraélhető, mégsem mindenki látogat Fótra, hogy a jellegzetes magyar italként számon tartott szikvizes borból igyon - emlékeztettek a Kitchen Budapest munkatársai. Szilágyi Mihály és Bujdosó Attila hozzátették: mivel sokan nem ismerik a fröccsfajták neveit, az innovációs labor nemrég okostelefonos alkalmazást fejlesztett számukra.
"Az ötlet a Kitchen Budapest és a HVG által közösen kiadott Magyarország szubjektív atlasza című könyvből ered, amelybe Sirály Dóri készített egy, a fröccsfajták keverési arányait elmagyarázó grafikát. A rajzból készült az androidos és iPhone telefonokra ingyenesen letölthető applikáció" - idézték fel.
A már több mint 12 ezer felhasználó által letöltött alkalmazás az évforduló tiszteletére kibővül: így már nemcsak az tudható meg belőle, mennyi bort, illetve szódát tartalmaz például a bivalycsók, a távolugrás vagy a Krúdy-fröccs, hanem az italhoz kapcsolódó történetek, anekdoták is olvashatók lesznek. József Attila például füttynek nevezte el a kisfröccsöt, mondván, azt egy "füttyentésre" fel lehet hajtani - említett példát Bujdosó Attila.
Mint hozzátette, a Magyar Telekom innovációs laborjaként működő Kitchen Budapest a 2013-as fröccsszezonra jelentkezik az applikáció jelentősebb továbbfejlesztésével, így a fröccsalkalmazás közösségi funkciókat is kap majd.
Mobilalkalmazás a 170 éves fröccs tiszteletére
(MTI) - Éppen 170 éve, a reformkori politikus, Fáy András fóti birtokának présházában készült az első pohár fröccs; az évforduló tiszteletére a Kitchen Budapest okostelefonos fröccsapplikációval készül.

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között
A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.

Ízek Kertje Nagyrédén
Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel
Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén
A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás
Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek
Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében
Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen
A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról
Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép
Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.