Mobiltelefonnall lesz ellenőrizhető a francia borok eredetisége

A jövőben mobiltelefonnal lesz lekérdezhető egy bordeaux-i borászat termékeinek eredetisége.

Az ellenőrzéshez az ún. rövid hatótávú kommunikáció (NFC) technológiáját alkalmazzák majd, amelyet egyébként már a bankszektorban a mobiltelefonon keresztül történő fizetések lebonyolításához vagy a londoni metró jegyvásárlási rendszerénél is használnak.

A SecuringIndustry beszámolója szerint a francia Château Le Pin borászat új rendszert készül bevezetni a palackozott borok eredetiségének ellenőrzésére egy olyan technológia használatának megkezdésével, amellyel a vásárlóknak maguknak is lehetőségük lesz meggyőződni a megvásárolt bor eredetéről. Az új rendszernek köszönhetően mobiltelefonon keresztül is egyenként lekérdezhető lesz a palackozott italok valódisága. A vevőknek ehhez nem lesz más dolguk, mint letölteni egy Android rendszerű alkalmazást okostelefonjukra, ennek segítségével beolvastatni a palackokon elhelyezett kódot, majd megvárni, hogy a rendszer megküldje a visszajelzést az ital eredetiségéről.

A bordeaux-i borászat az eredetiségellenőrzéshez az ún. rövid hatótávú kommunikáció (near field communication, NFC) technológiájának alkalmazását választotta, amely az eddigiekben többnyire mobileszközök közötti, adatátviteli kommunikációs módként terjedt el. Az előzetes becslések szerint az NFC-képes mobileszközök száma egy éven belül világszinten eléri majd az 500 milliót. Az NFC technológiát használja például a bankszektor a mobiltelefonnal történő fizetésekhez, de a londoni metróban is lehet ezzel jegyet vásárolni.
A Château Le Pin borokra az NFC címkéket a borászat eddig is használt címkéi alá rejtik majd. A biztonsági címkézést a belga, eredetiségigazolásra specializálódott Selinko szolgáltatja majd.

A fejlesztő szerint egyébként a speciálisan kódolt, hamisítás elleni rendszer hosszabb távon nem csupán a minőségi italok eredetiségének igazolására, de a termékre vonatkozó további, jelenleg a címkén megtalálható információk közlésére is alkalmas lehet.

Forrás: Élelmiszer Online


Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.
Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus

Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus 

A Spirit Tourism egy gyorsan fejlődő ágazat, ami lehetőséget kínál a helyi turizmus növekedésére, ezáltal munkahelyek teremtésére és a helyi gazdaságok fellendítésére.
Stratégiai partnerség egy rummal?

Stratégiai partnerség egy rummal? 

Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.