Mobiltelefonnall lesz ellenőrizhető a francia borok eredetisége

A jövőben mobiltelefonnal lesz lekérdezhető egy bordeaux-i borászat termékeinek eredetisége.

Az ellenőrzéshez az ún. rövid hatótávú kommunikáció (NFC) technológiáját alkalmazzák majd, amelyet egyébként már a bankszektorban a mobiltelefonon keresztül történő fizetések lebonyolításához vagy a londoni metró jegyvásárlási rendszerénél is használnak.

A SecuringIndustry beszámolója szerint a francia Château Le Pin borászat új rendszert készül bevezetni a palackozott borok eredetiségének ellenőrzésére egy olyan technológia használatának megkezdésével, amellyel a vásárlóknak maguknak is lehetőségük lesz meggyőződni a megvásárolt bor eredetéről. Az új rendszernek köszönhetően mobiltelefonon keresztül is egyenként lekérdezhető lesz a palackozott italok valódisága. A vevőknek ehhez nem lesz más dolguk, mint letölteni egy Android rendszerű alkalmazást okostelefonjukra, ennek segítségével beolvastatni a palackokon elhelyezett kódot, majd megvárni, hogy a rendszer megküldje a visszajelzést az ital eredetiségéről.

A bordeaux-i borászat az eredetiségellenőrzéshez az ún. rövid hatótávú kommunikáció (near field communication, NFC) technológiájának alkalmazását választotta, amely az eddigiekben többnyire mobileszközök közötti, adatátviteli kommunikációs módként terjedt el. Az előzetes becslések szerint az NFC-képes mobileszközök száma egy éven belül világszinten eléri majd az 500 milliót. Az NFC technológiát használja például a bankszektor a mobiltelefonnal történő fizetésekhez, de a londoni metróban is lehet ezzel jegyet vásárolni.
A Château Le Pin borokra az NFC címkéket a borászat eddig is használt címkéi alá rejtik majd. A biztonsági címkézést a belga, eredetiségigazolásra specializálódott Selinko szolgáltatja majd.

A fejlesztő szerint egyébként a speciálisan kódolt, hamisítás elleni rendszer hosszabb távon nem csupán a minőségi italok eredetiségének igazolására, de a termékre vonatkozó további, jelenleg a címkén megtalálható információk közlésére is alkalmas lehet.

Forrás: Élelmiszer Online


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.