Mobiltelefonnall lesz ellenőrizhető a francia borok eredetisége

A jövőben mobiltelefonnal lesz lekérdezhető egy bordeaux-i borászat termékeinek eredetisége.

Az ellenőrzéshez az ún. rövid hatótávú kommunikáció (NFC) technológiáját alkalmazzák majd, amelyet egyébként már a bankszektorban a mobiltelefonon keresztül történő fizetések lebonyolításához vagy a londoni metró jegyvásárlási rendszerénél is használnak.

A SecuringIndustry beszámolója szerint a francia Château Le Pin borászat új rendszert készül bevezetni a palackozott borok eredetiségének ellenőrzésére egy olyan technológia használatának megkezdésével, amellyel a vásárlóknak maguknak is lehetőségük lesz meggyőződni a megvásárolt bor eredetéről. Az új rendszernek köszönhetően mobiltelefonon keresztül is egyenként lekérdezhető lesz a palackozott italok valódisága. A vevőknek ehhez nem lesz más dolguk, mint letölteni egy Android rendszerű alkalmazást okostelefonjukra, ennek segítségével beolvastatni a palackokon elhelyezett kódot, majd megvárni, hogy a rendszer megküldje a visszajelzést az ital eredetiségéről.

A bordeaux-i borászat az eredetiségellenőrzéshez az ún. rövid hatótávú kommunikáció (near field communication, NFC) technológiájának alkalmazását választotta, amely az eddigiekben többnyire mobileszközök közötti, adatátviteli kommunikációs módként terjedt el. Az előzetes becslések szerint az NFC-képes mobileszközök száma egy éven belül világszinten eléri majd az 500 milliót. Az NFC technológiát használja például a bankszektor a mobiltelefonnal történő fizetésekhez, de a londoni metróban is lehet ezzel jegyet vásárolni.
A Château Le Pin borokra az NFC címkéket a borászat eddig is használt címkéi alá rejtik majd. A biztonsági címkézést a belga, eredetiségigazolásra specializálódott Selinko szolgáltatja majd.

A fejlesztő szerint egyébként a speciálisan kódolt, hamisítás elleni rendszer hosszabb távon nem csupán a minőségi italok eredetiségének igazolására, de a termékre vonatkozó további, jelenleg a címkén megtalálható információk közlésére is alkalmas lehet.

Forrás: Élelmiszer Online


Vezérváltás a világ egyik legjelentősebb élelmiszeripari cégénél

Vezérváltás a világ egyik legjelentősebb élelmiszeripari cégénél 

Hein Schumacher vezérigazgató helyére Fernando Fernandez pénzügyi igazgató kerül.
Nagy Márton: pályázati lehetőség falusi kiskocsmáknak

Nagy Márton: pályázati lehetőség falusi kiskocsmáknak 

Egymilliárd forintra pályázhatnak az ezer fő alatti településen működő kiskocsmák, bárok és borozók.
Cukrászok, szakácsok, pincérek versenyeznek Tatán

Cukrászok, szakácsok, pincérek versenyeznek Tatán 

Farsang Kupa néven rendezik meg az ország ételkészítőinek legnagyobb versenyét szombaton a városban.
Kihirdették az Év Mentes Séfjeit

Kihirdették az Év Mentes Séfjeit 

Február 20-án, csütörtökön a METRO Gasztroakadémián idén 7. alkalommal rendezték meg az Év Mentes Séfje versenyt. 
Megvan az ország legjobb lekvárja

Megvan az ország legjobb lekvárja 

Több kategóriában keresték az ország legjobb helyi termékét, a legjobb lekvár címet a Szatmári Éden nyerte el.
Hat furcsa étterem a nagyvilágból

Hat furcsa étterem a nagyvilágból 

A világ számos pontján találhatók olyan éttermek, amelyek nemcsak kulináris élvezeteket kínálnak, hanem egyedi és szokatlan környezetükkel is maradandó élményt nyújtanak.
Milyen lesz idén az Év pálinkás bonbonja?

Milyen lesz idén az Év pálinkás bonbonja? 

Idén is meghirdetik az Év pálinkás bonbonja versenyt a 25. Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.
Gasztronómia, piac és oldtimerek egy helyen: új közösségi hely Buda szívében

Gasztronómia, piac és oldtimerek egy helyen: új közösségi hely Buda szívében 

Budapest egyik legújabb közösségi tere, a GlassHouse Kolosy a II. és III. kerület határán nyitotta meg kapuit, izgalmas gasztronómiai és kulturális élményeket kínálva.
A mesterséges intelligencia már a konyhában van

A mesterséges intelligencia már a konyhában van 

Okoseszközök a közelgő Konyhakiállítás idei sztárjai
Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.