Mobiltelefonos applikációval számolnák fel az élelmiszer-pazarlást

A Flasfood nevű alkalmazás segítségével a fogyasztók olcsóbban juthatnak az élelmiszerekhez, az éttermek és élelmiszerüzletek profitnövekedéssel számolhatnak, és a klímaváltozás ütemét is lassítani lehet.

Josh Domingues éppen a munkáját végezte Torontóban az egyik vagyonkezelő cégnél, amikor a vendéglátóiparban dolgozó testvére, Paula felhívta őt. A nő teljesen ki volt akadva, mert arra utasították, hogy kb. 4000 dollárnyi (több mint egymillió forint) kagylót dobjon a kukába, miközben hazafele menet olyan éhes hajléktalanok mellett vezetett az útja, akik óriási hasznát vehették volna az élelmiszereknek. Állítólag Domingues-t ez késztette arra, hogy karriert váltson, és az élelmiszer-biztonság területén vágja új fába a fejszéjét. Felmondott a munkahelyén, és egy Flashfood nevű alkalmazáson kezdett el dolgozni, amellyel a tervek szerint 2016 augusztus 1-én fog piacra lépni.

A Flashfood lényege, hogy az éttermekben és az élelmiszerüzletekben a kidobásra ítélt eleséget „összekapcsolja” a fogyasztókkal. A kereskedők az applikációban egy fotóval „megspékelt” bejegyzést tesznek közzé a termék átvételi helyéről és a fogyaszthatóság becsült idejéről. Az alkalmazás legalább 60 százalékos árkedvezményt vár el a szolgáltatóktól, de Domingues szerint a cél a 75%-os árleszállítás.

A Motherboard nevű lap szerint:

„Amennyiben egy a közelünkben levő élelmiszerüzlet vagy étterem, illetve egy meghatározott étel (sütemények, hús) esetében beállítjuk az értesítéseket, a telefonunk jelezni fog, ha a boltban immár megtalálható a(z árcsökkentett) termék. Ezt követően megnézhetjük a róla készült fotót, illetve a leírását és az árát is megtekinthetjük. A hitelkártyás fizetés után kapunk egy megerősítő kódot, amelyet a kereskedőnek bemutatva már vihetjük is az árut.”


A Flashfood praktikus megoldást kínál az élelmiszer-pazarlás elleni globális küzdelemben.

Kanadában például tragikus emelkedést mutat a fecsérlés, amelynek egy éves értéke a 2010-es 27 milliárd dollárról idén 31 dollárra gyarapodott.

Az el nem fogyasztott eledel a hulladéklerakókba kerül, ahol rothadás közben még a szén-dioxidnál is erősebb üvegház-hatású gázt, nevezetesen metánt állít elő. Domingues a No Torontónak így nyilatkozott: – „Ha az élelmiszer-pazarlás ország lenne, akkor Kína és az USA után a világon ez az állam bocsátaná ki a harmadik legtöbb üvegházhatású gázt.”

A Flashfooddal mindenki nyer. A vállalkozások pénzt kereshetnek azokból a termékekből, amelyet egyébként kidobnának, a fogyasztók pedig olcsóbban vásárolhatják meg őket.  Idáig 15 étterem csatlakozott, és már egy kiterjedt üzletlánc is rajta van a projekten. A karitatív szervezetek esetében is a kiskereskedők éppen a logisztikai költségek miatt vonakodnak támogatni ezeket a kezdeményezéseket, ám az alkalmazással mindez megváltozhat.

A szolgáltatás 2017-ben remélhetőleg már egész Kanadát behálózza majd, és a FlashWood a későbbiekben talán a Föld többi országában is elérhetővé válik.

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.