Mobiltelefonos applikációval számolnák fel az élelmiszer-pazarlást

A Flasfood nevű alkalmazás segítségével a fogyasztók olcsóbban juthatnak az élelmiszerekhez, az éttermek és élelmiszerüzletek profitnövekedéssel számolhatnak, és a klímaváltozás ütemét is lassítani lehet.

Josh Domingues éppen a munkáját végezte Torontóban az egyik vagyonkezelő cégnél, amikor a vendéglátóiparban dolgozó testvére, Paula felhívta őt. A nő teljesen ki volt akadva, mert arra utasították, hogy kb. 4000 dollárnyi (több mint egymillió forint) kagylót dobjon a kukába, miközben hazafele menet olyan éhes hajléktalanok mellett vezetett az útja, akik óriási hasznát vehették volna az élelmiszereknek. Állítólag Domingues-t ez késztette arra, hogy karriert váltson, és az élelmiszer-biztonság területén vágja új fába a fejszéjét. Felmondott a munkahelyén, és egy Flashfood nevű alkalmazáson kezdett el dolgozni, amellyel a tervek szerint 2016 augusztus 1-én fog piacra lépni.

A Flashfood lényege, hogy az éttermekben és az élelmiszerüzletekben a kidobásra ítélt eleséget „összekapcsolja” a fogyasztókkal. A kereskedők az applikációban egy fotóval „megspékelt” bejegyzést tesznek közzé a termék átvételi helyéről és a fogyaszthatóság becsült idejéről. Az alkalmazás legalább 60 százalékos árkedvezményt vár el a szolgáltatóktól, de Domingues szerint a cél a 75%-os árleszállítás.

A Motherboard nevű lap szerint:

„Amennyiben egy a közelünkben levő élelmiszerüzlet vagy étterem, illetve egy meghatározott étel (sütemények, hús) esetében beállítjuk az értesítéseket, a telefonunk jelezni fog, ha a boltban immár megtalálható a(z árcsökkentett) termék. Ezt követően megnézhetjük a róla készült fotót, illetve a leírását és az árát is megtekinthetjük. A hitelkártyás fizetés után kapunk egy megerősítő kódot, amelyet a kereskedőnek bemutatva már vihetjük is az árut.”


A Flashfood praktikus megoldást kínál az élelmiszer-pazarlás elleni globális küzdelemben.

Kanadában például tragikus emelkedést mutat a fecsérlés, amelynek egy éves értéke a 2010-es 27 milliárd dollárról idén 31 dollárra gyarapodott.

Az el nem fogyasztott eledel a hulladéklerakókba kerül, ahol rothadás közben még a szén-dioxidnál is erősebb üvegház-hatású gázt, nevezetesen metánt állít elő. Domingues a No Torontónak így nyilatkozott: – „Ha az élelmiszer-pazarlás ország lenne, akkor Kína és az USA után a világon ez az állam bocsátaná ki a harmadik legtöbb üvegházhatású gázt.”

A Flashfooddal mindenki nyer. A vállalkozások pénzt kereshetnek azokból a termékekből, amelyet egyébként kidobnának, a fogyasztók pedig olcsóbban vásárolhatják meg őket.  Idáig 15 étterem csatlakozott, és már egy kiterjedt üzletlánc is rajta van a projekten. A karitatív szervezetek esetében is a kiskereskedők éppen a logisztikai költségek miatt vonakodnak támogatni ezeket a kezdeményezéseket, ám az alkalmazással mindez megváltozhat.

A szolgáltatás 2017-ben remélhetőleg már egész Kanadát behálózza majd, és a FlashWood a későbbiekben talán a Föld többi országában is elérhetővé válik.

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.