Most mindent megtudhat a Juhfarkról

Fiolában árusított orvosság, nászéjszakák bora, az egyik legősibb, és ma is sikert sikerre halmozó magyar fajta: ez mind a somlói Juhfark. Olyan bor, amely mindig tartogat valami újat, mert nagyon sok arca van. Szeptember 24-én egy nagyszabású sétáló kóstolón az elmúlt évek legjobb Juhfarkjait mutatják be 16 borász részvételével a Somlón. A rendezvény címe: Somlói Juhfark Ünnep.

Somlói sétáló kóstoló

A sétáló kóstoló a borkedvelők egyik legkedveltebb műfaja. Nagy előnye, hogy egyszerre, egy helyen érhető el sok pince több érdekes bora, ami egyrészt különleges élmény, másrészt praktikus is. Könnyű összehasonlítani a kóstolt tételeket, nagyon sok hiteles borkészítővel ismerkedhetünk meg egyszerre, kérdezhetünk, beszélgethetünk, újrakóstolhatunk, és még a szervezést és az utazgatást is megspórolhatjuk magunknak.

Sokfajta sétáló kóstoló létezik, de a legérdekesebb az, amelyiket ott rendezik, ahol a bemutatott borok megszülettek. Ilyenkor nem csak a borokkal és készítőikkel, hanem a tájjal, a közeggel is kapcsolatba kerülhetünk. Sokfajta sétáló kóstoló létezik a kínált borok szempontjából is. A Somlói Juhfark Ünnep kizárólag a Juhfarkról szól. Egy ilyen, egyetlen fajtára koncentráló bemutatónak persze csak akkor van értelme, ha ez a fajta sok mindent tud. Nem csak a borvidék jellemzőit, a borász felfogását, keze munkáját érezhetjük ki a kóstolt tételekből, hanem egészen különböző típusú és karakterű borokat kapunk, mert a fókuszba állított fajta eleve sokarcú. A Juhfark ilyen.

Milyen lehet a Juhfark?

Lehet reduktív, lehet maradék cukros, sőt édes (!), és lehet több évig hordóban tartott, hatalmas testű bor. Ezt a széles repertoárt egyetlen, vulkanikus talajt kedvelő fajta sem tudja, és persze a közös, vulkanikus ízvilág minden somlói juhfarkban ott van. Minden borvidéknek van sajátos talaja, mikroklímája, fekvése (terroir), és egy-egy borvidéken általában sok fajta bor készül, amik külön-külön jók („jól áll nekik” az adott terroir), de nincs még egy olyan, amelyik az ottani viszonyokat szinte 100%-ban visszaadja. A Juhfark a Somlón ilyen. Ez az a fajta, amely a vulkanikus, enyhén sós, vibráló savú ízvilágot a legjobban érthetővé teszi. Lehet komoly hordós, olajos-érlelt, de lehet vibráló, feszes savú, alacsonyabb alkoholú, kimondottan izgalmas bor – de a Somló utánozhatatlan karaktere ott van mindegyikben.

A Somló kicsi és eldugott, de annál jelentősebb borvidéke az országnak. Hagyományai, erősségei, évszázados hírneve és legújabb nemzetközi eredményei mind-mind arra késztetik az itteni borászokat, hogy egy ilyen reprezentatív bemutatón megmutassák az érdeklődőknek legnagyobb büszkeségüket. A legutóbbi, éppen a Juhfarkhoz köthető komoly sikert az esemény szervezője, a Tornai Pincészet érte el idén tavasszal. 2013-as Grófi Juhfarkjuk a világ egyik legjelentősebb borversenyén, a londoni International Wine Challenge-en a legmagasabb szintű elismerést, Trófea díjat kapott. A rendezvényen természetesen – sok más elismert tétel mellett – ez a bor is megkóstolható.

Mesterkurzusok és új mobilalkalmazás

A Juhfark Ünnepen mesterkurzusokra is sor kerül, a témák: Vulkanikus Somló (vezetett túra a hegyen, kóstolóval), Vertikális Tornai Juhfark (a fajta legérdekesebb arcai, kóstolóval) A Somló talaja (fajta és terroir egymásra találása). A szervezők szeretettel várnak minden borkedvelőt, hogy találkozzanak a legjobb somlói borászokkal, megismerjék a Juhfark minden arcát, és olyan élményekkel gazdagodjanak, amilyeneket csak egészen különleges alkalmak kínálnak.

A borkóstolásban a Somlói Juhfark Ünnep vendégeit a közelmúltban debütáló Kóstolom mobilalkalmazás segíti, amely a www.kostolom.hu címen érhető el. A bármely okos eszközön ingyenesen használható applikációban megtalálhatók a legfontosabb információk a kiállító borászatokról és a kóstolható borokról, használatával egyszerűen értékelhetők a borok, illetve élményeinket, benyomásainkat is leírhatjuk – ezeket az alkalmazás eltárolja nekünk.

Időpont: 2016. szeptember 24., 13 óra.

A résztvevő pincék: Barcza Bálint, Bogdán Birtok, Csordás- Fodor Borház, Fekete Pince, Géró Péter, Hegedűs-Szabó Pincészet, Kolonics Károly, Kőfejtő Pince, Kreinbacher Birtok, Marton Pincészet, Somlói Apátsági Pince, Somlói Vándor, St. Margit Pincészet, Szabó Pincészet, Tornai Pincészet, Várkapitány Pincészet.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?