Moszkvában tartotta találkozóját a Club des Chefs des Chefs

A világ vezetőinek szakácsai gyűltek össze ezekben a napokban Oroszországban: idén Szentpéterváron és Moszkvában tartotta éves találkozóját a Club des Chefs des Chefs, vagyis a főnökök konyhafőnökeinek alig 30 tagot tömörítő klubja - adta hírül az MTI.

Főzés egyáltalán nem szerepelt a programban, felkerestek viszont a séfek több múzeumot - legelsősorban a Vodkamúzeumot, ahol kóstolót is szerveztek számukra -, és megtekintették Szentpétervár több nevezetességét. Díszbanketten vettek részt, amelyen főleg orosz ételekkel kényeztették őket a vendéglátók, és emellett talán cseréltek néhány receptet is.

A francia Jérôme Rigaud, a Kreml főszakácsa egyenesen leszögezte: nem árulhatja el Dmitrij Medvegyev orosz államfő kedvenc ételét, mert akkor majd akárhová megy, mindenhol azt tálalják fel neki, és az nem lenne jó. A fiatal Rigaud alkalmazása a Kremlben 2008-ban szenzációt keltett: máig ő ott az egyetlen külföldi. Előtte több elit moszkvai étteremben dolgozott, s a hírek szerint a Kremlben az eddiginél kifinomultabb, színesebb konyhát vezet.

A többi séf csatlakozott Rigaud véleményéhez, és szintén nem árult el titkokat. Rigaud mindössze annyit tárt fel kollégáinak: Medvegyev a halételek nagy kedvelője, míg Vlagyimir Putyin miniszterelnök a húst szereti.

Néhány apróbb titok mégiscsak kiderült: Rigaud például elmondta, hogy a Kremlben a nagy nyári hőségben nemigen szolgálnak fel meleg főételt, hanem például erdei bogyós gyümölcsökből készült hideg leveseket és carpacciókat kínálnak. Barack Obama elnök séfje elárulta, hogy főnöke és családja főleg a zöldségeket szereti, csak néha fogyasztanak hozzá grillen sült csirkét, vagy grillezett halat. II. Erzsébet angol királynő szemmélyes szakácsa szerint a saláták nagy kedvelője, Silvio Berlusconi olasz kormányfő séfje pedig elárulta, hogy főnöke - hogyan is lehetne másként - az olasz tésztaételek imádója.

Gilles Bragard, aki 1977-ben a klubot megalapította, elmondta: ez első emberek konyhafőnökeinek a legfőbb feladata, hogy gondoskodjanak az ételek kiváló minőségéről és csekély kalóriatartalmáról.

Az idei oroszországi találkozón részt vett a Kreml főszakácsa mellett Cristeta Comerford, a washingtoni Fehér Ház főszakácsa, Mark Flanagan, az angol királynő személyes szakácsa, Bernard Vaussion, a francia államfő főszakácsa, valamint Kína, Kanada, Ausztria, Németország, Monaco és számos más ország vezetőinek séfjei. A nagy emberek szakácsait egyes meg nem erősített hírek szerint csütörtökön fogadta Dmitrij Medvegyev elnök is.

Végül az elit klub tagjai pénteken Moszkvában sajtóértekezletet tartottak, de titkokat ekkor sem árultak el, hanem főleg oroszországi élményeikről számoltak be. (MTI)

 


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.