Moszkvában tartotta találkozóját a Club des Chefs des Chefs

A világ vezetőinek szakácsai gyűltek össze ezekben a napokban Oroszországban: idén Szentpéterváron és Moszkvában tartotta éves találkozóját a Club des Chefs des Chefs, vagyis a főnökök konyhafőnökeinek alig 30 tagot tömörítő klubja - adta hírül az MTI.

Főzés egyáltalán nem szerepelt a programban, felkerestek viszont a séfek több múzeumot - legelsősorban a Vodkamúzeumot, ahol kóstolót is szerveztek számukra -, és megtekintették Szentpétervár több nevezetességét. Díszbanketten vettek részt, amelyen főleg orosz ételekkel kényeztették őket a vendéglátók, és emellett talán cseréltek néhány receptet is.

A francia Jérôme Rigaud, a Kreml főszakácsa egyenesen leszögezte: nem árulhatja el Dmitrij Medvegyev orosz államfő kedvenc ételét, mert akkor majd akárhová megy, mindenhol azt tálalják fel neki, és az nem lenne jó. A fiatal Rigaud alkalmazása a Kremlben 2008-ban szenzációt keltett: máig ő ott az egyetlen külföldi. Előtte több elit moszkvai étteremben dolgozott, s a hírek szerint a Kremlben az eddiginél kifinomultabb, színesebb konyhát vezet.

A többi séf csatlakozott Rigaud véleményéhez, és szintén nem árult el titkokat. Rigaud mindössze annyit tárt fel kollégáinak: Medvegyev a halételek nagy kedvelője, míg Vlagyimir Putyin miniszterelnök a húst szereti.

Néhány apróbb titok mégiscsak kiderült: Rigaud például elmondta, hogy a Kremlben a nagy nyári hőségben nemigen szolgálnak fel meleg főételt, hanem például erdei bogyós gyümölcsökből készült hideg leveseket és carpacciókat kínálnak. Barack Obama elnök séfje elárulta, hogy főnöke és családja főleg a zöldségeket szereti, csak néha fogyasztanak hozzá grillen sült csirkét, vagy grillezett halat. II. Erzsébet angol királynő szemmélyes szakácsa szerint a saláták nagy kedvelője, Silvio Berlusconi olasz kormányfő séfje pedig elárulta, hogy főnöke - hogyan is lehetne másként - az olasz tésztaételek imádója.

Gilles Bragard, aki 1977-ben a klubot megalapította, elmondta: ez első emberek konyhafőnökeinek a legfőbb feladata, hogy gondoskodjanak az ételek kiváló minőségéről és csekély kalóriatartalmáról.

Az idei oroszországi találkozón részt vett a Kreml főszakácsa mellett Cristeta Comerford, a washingtoni Fehér Ház főszakácsa, Mark Flanagan, az angol királynő személyes szakácsa, Bernard Vaussion, a francia államfő főszakácsa, valamint Kína, Kanada, Ausztria, Németország, Monaco és számos más ország vezetőinek séfjei. A nagy emberek szakácsait egyes meg nem erősített hírek szerint csütörtökön fogadta Dmitrij Medvegyev elnök is.

Végül az elit klub tagjai pénteken Moszkvában sajtóértekezletet tartottak, de titkokat ekkor sem árultak el, hanem főleg oroszországi élményeikről számoltak be. (MTI)

 


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.