MVI: 5 százalékos áfakulcsot elvitel és házhoz szállítás esetén!

Kérésüket eljuttatták a felelős, valamint a döntéshozó szervekhez, levelük fontos részletei a következők.

"A Magyar Vendéglátók Ipartestülete fontosnak tartja, hogy a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben javaslatokat tegyen a döntéshozók felé a vendéglátó vállalkozások fennmaradását szolgáló intézkedésekre.

A járvány első hullámában a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejének korlátozásával, majd a további szigorító intézkedésekkel párhuzamosan az üzletek forgalma jelentősen visszaesett. A szigorú korlátozó intézkedések ideje alatt az elvitelre történő értékesítés és a házhoz szállítás maradt az egyedüli bevételi forrása vendéglátóhelyek számára. Habár az éttermi vendéglátásban az étel és az alkoholmenetes ital áfakulcsa helyben fogyasztás esetén 5%, az említett értékesítési formák esetében – néhány termék kivételével – viszont 27%.

A járvány második hullámában ismét veszélyhelyzet kihirdetésére és korlátozó intézkedések meghozatalára került sor, amelynek részeként a vendéglátóhelyeknek, éttermeknek – az üzemi étkezdék kivételével – előreláthatóan 30 napra be kell zárni. Ennek eredményeképpen a vendéglátóhelyek forgalma az első hullámhoz hasonlóan drasztikusan csökkeni fog, amely a vállalkozások fennmaradását és a munkahelyek megőrzését egyaránt veszélyezteti. A miniszterelnök úr többször hangsúlyozta, hogy Ausztria laboratóriumként szolgál a magyarországi intézkedések szempontjából. Ausztriában már az első hullám idején döntést hoztak arról, hogy a vendéglátás megsegítése érdekében ideiglenes jelleggel – 2020. július 1-jétől december 31-ig – 5%-ra csökkentik az ételek és az italok áfatartalmát.

Az ismételten fokozódó járványügyi helyzetre figyelemmel szükségesnek tartjuk a kedvezményes (5%-os) áfakulcs kiterjesztését – különösen az adventi, karácsonyi és szilveszteri időszak közeledtével – a vendéglátó vállalkozások fennmaradása érdekében, amelyhez más szakmai szervetekkel közösen az alábbi javaslatot tesszük.

Javasolt intézkedés:

A helyben fogyasztásra érvényes 5%-os áfakulcs átmenetileg alkalmazható legyen az elvitelre történő értékesítés és a házhoz – saját személyzettel történő – szállítás esetén is a vendéglátóhelyek számára.

A javaslat indoklása:

A szigorúbb járványügyi intézkedésekkel párhuzamosan ismét növekvő fogyasztói igény mutatkozik az éttermek irányába az ételkiszállítás iránt, azonban a helyben fogyasztáshoz képest az elvitelre történő értékesítés és a házhoz szállítás során alacsonyabb eladási árat lehet érvényesíteni. Emellett a magas áfakulcs (27%) és a többletköltségek (pl. futárok díja, közvetítői, diszpécseri szolgáltatás, online felület üzemeltetése, bankkártya, SZÉP-kártya használati díja, marketing költségek) miatt a kiszállítással történő értékesítés messze nem kifizetődő a vendéglátó vállalkozásoknak. Kutatásaink szerint a magas költségek és veszteségek miatt az első hullámban

még házhozszállítási tevékenységet ellátó éttermek több mint 40%-a a második hullámban már inkább a teljes bezárás mellett dönt.

A járvány kitörése óta a vendéglátás területén legalább 30 ezer emberrel kevesebben dolgoznak. Ha a második hullámban az elvitelre, illetve házhoz szállításra kényszerű vendéglátóhelyek számára ideiglenesen alkalmazható lenne az 5%-os áfakulcs, akkor lényegesen nagyobb fedezet állna rendelkezésre, amely a fenntartási költségekre és a munkabérekre fordítható. Ez a többletforrás egyúttal több tízezer ember munkahelyének megtartását segítené a vendéglátásban.

Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a Magyar Nemzeti Bank a koronavírus járvány gazdasági hatásainak kezelésére összeállított egy 50 pontból álló javaslatcsomagot a Kormány válságkezelő és gazdaságélénkítő munkájának támogatása céljából. Ebben szintén szerepel a kiszállított és elviteles ételek áfakulcsának 5%-ra csökkentése az általános és célzott keresletélénkítő intézkedések között.

Javaslatunkat az alábbi szakmai szervezetek is támogatják:

- Magyar Bocuse d’Or Akadémia – Hamvas Zoltán elnök

- Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) – Krivács András elnök

- Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) – Flesch Tamás elnök

- Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA) – Csapody Balázs elnök

- Vendéglátó és Idegenforgalmi Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) – Gál Pál Zoltán elnök

 

Kovács László

MVI elnök"

Forrás: MVI / Turizmus Online


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.