MVI: 5 százalékos áfakulcsot elvitel és házhoz szállítás esetén!

Kérésüket eljuttatták a felelős, valamint a döntéshozó szervekhez, levelük fontos részletei a következők.

"A Magyar Vendéglátók Ipartestülete fontosnak tartja, hogy a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben javaslatokat tegyen a döntéshozók felé a vendéglátó vállalkozások fennmaradását szolgáló intézkedésekre.

A járvány első hullámában a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejének korlátozásával, majd a további szigorító intézkedésekkel párhuzamosan az üzletek forgalma jelentősen visszaesett. A szigorú korlátozó intézkedések ideje alatt az elvitelre történő értékesítés és a házhoz szállítás maradt az egyedüli bevételi forrása vendéglátóhelyek számára. Habár az éttermi vendéglátásban az étel és az alkoholmenetes ital áfakulcsa helyben fogyasztás esetén 5%, az említett értékesítési formák esetében – néhány termék kivételével – viszont 27%.

A járvány második hullámában ismét veszélyhelyzet kihirdetésére és korlátozó intézkedések meghozatalára került sor, amelynek részeként a vendéglátóhelyeknek, éttermeknek – az üzemi étkezdék kivételével – előreláthatóan 30 napra be kell zárni. Ennek eredményeképpen a vendéglátóhelyek forgalma az első hullámhoz hasonlóan drasztikusan csökkeni fog, amely a vállalkozások fennmaradását és a munkahelyek megőrzését egyaránt veszélyezteti. A miniszterelnök úr többször hangsúlyozta, hogy Ausztria laboratóriumként szolgál a magyarországi intézkedések szempontjából. Ausztriában már az első hullám idején döntést hoztak arról, hogy a vendéglátás megsegítése érdekében ideiglenes jelleggel – 2020. július 1-jétől december 31-ig – 5%-ra csökkentik az ételek és az italok áfatartalmát.

Az ismételten fokozódó járványügyi helyzetre figyelemmel szükségesnek tartjuk a kedvezményes (5%-os) áfakulcs kiterjesztését – különösen az adventi, karácsonyi és szilveszteri időszak közeledtével – a vendéglátó vállalkozások fennmaradása érdekében, amelyhez más szakmai szervetekkel közösen az alábbi javaslatot tesszük.

Javasolt intézkedés:

A helyben fogyasztásra érvényes 5%-os áfakulcs átmenetileg alkalmazható legyen az elvitelre történő értékesítés és a házhoz – saját személyzettel történő – szállítás esetén is a vendéglátóhelyek számára.

A javaslat indoklása:

A szigorúbb járványügyi intézkedésekkel párhuzamosan ismét növekvő fogyasztói igény mutatkozik az éttermek irányába az ételkiszállítás iránt, azonban a helyben fogyasztáshoz képest az elvitelre történő értékesítés és a házhoz szállítás során alacsonyabb eladási árat lehet érvényesíteni. Emellett a magas áfakulcs (27%) és a többletköltségek (pl. futárok díja, közvetítői, diszpécseri szolgáltatás, online felület üzemeltetése, bankkártya, SZÉP-kártya használati díja, marketing költségek) miatt a kiszállítással történő értékesítés messze nem kifizetődő a vendéglátó vállalkozásoknak. Kutatásaink szerint a magas költségek és veszteségek miatt az első hullámban

még házhozszállítási tevékenységet ellátó éttermek több mint 40%-a a második hullámban már inkább a teljes bezárás mellett dönt.

A járvány kitörése óta a vendéglátás területén legalább 30 ezer emberrel kevesebben dolgoznak. Ha a második hullámban az elvitelre, illetve házhoz szállításra kényszerű vendéglátóhelyek számára ideiglenesen alkalmazható lenne az 5%-os áfakulcs, akkor lényegesen nagyobb fedezet állna rendelkezésre, amely a fenntartási költségekre és a munkabérekre fordítható. Ez a többletforrás egyúttal több tízezer ember munkahelyének megtartását segítené a vendéglátásban.

Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a Magyar Nemzeti Bank a koronavírus járvány gazdasági hatásainak kezelésére összeállított egy 50 pontból álló javaslatcsomagot a Kormány válságkezelő és gazdaságélénkítő munkájának támogatása céljából. Ebben szintén szerepel a kiszállított és elviteles ételek áfakulcsának 5%-ra csökkentése az általános és célzott keresletélénkítő intézkedések között.

Javaslatunkat az alábbi szakmai szervezetek is támogatják:

- Magyar Bocuse d’Or Akadémia – Hamvas Zoltán elnök

- Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) – Krivács András elnök

- Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) – Flesch Tamás elnök

- Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA) – Csapody Balázs elnök

- Vendéglátó és Idegenforgalmi Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) – Gál Pál Zoltán elnök

 

Kovács László

MVI elnök"

Forrás: MVI / Turizmus Online


Kezdődik az asztalfoglalás a jubileumi Országos Étterem Hétre

Kezdődik az asztalfoglalás a jubileumi Országos Étterem Hétre 

Március 7. és 24. között országszerte 177 étterem várja a vendégeket, akiknek figyelméért fix, rendkívül előnyös árú, válogatott menüsorokkal versengenek.
Ellopták a showt a balatoni fagylaltok

Ellopták a showt a balatoni fagylaltok 

A legnagyobb tömeg  nem a külföldi standok előtt, hanem egy balatoni fagylaltot kínáló kerékpáros hűtőkocsi körül alakult ki az Utazás+ kiállítás első napján.
Jelentkezhet a S.Pellegrino Young Chef Academy versenyre

Jelentkezhet a S.Pellegrino Young Chef Academy versenyre 

A S.Pellegrino nemzetközi megmérettetésére 2024. február 21-től lehet jelentkezni.
Ezek a borok kapták a "Debrecen város bora 2024" címet

Ezek a borok kapták a "Debrecen város bora 2024" címet 

Debrecen városa a Debreceni Borozó bor-és gasztronómiai magazinnal együttműködve választja ki azokat a borokat, melyek érdemesek a kitüntető címre.
Újra várja a jelentkezőket a S.Pellegrino Young Chef Academy verseny

Újra várja a jelentkezőket a S.Pellegrino Young Chef Academy verseny 

A megmérettetés hatodszorra irányítja a figyelmet a legkiválóbb kulináris tehetségekre.
Öt szuper fánklelőhely Budapesten

Öt szuper fánklelőhely Budapesten  

Érdemes még ezt a hétvégét kihasználni, mert sok helyen szezonális a lehetőség és a „fánknap” általában szombatra esik.
Az Emirates felvásárolta a világ legnagyobb vertikális farmját

Az Emirates felvásárolta a világ legnagyobb vertikális farmját 

Az itt, fenntartható eljárással termelt alapanyagokból készülnek a légitársaság fedélzeti menüi.
Kocsonya, koncertek, Miskolc

Kocsonya, koncertek, Miskolc 

A régió legnagyobb gasztrokulturális fesztiválja idén március 8-10. között kerül megrendezésre.
Mesterséges intelligencia a vendéglátásban és az élelmiszeriparban

Mesterséges intelligencia a vendéglátásban és az élelmiszeriparban 

A közelgő SIRHA Budapest kiállításon kerekasztal beszélgetést rendeznek a mesterséges intelligenciában (AI) rejlő lehetőségekről, iparági tapasztalatokról.
Öt forró csokizó Budapesten, amiben nem fog csalódni

Öt forró csokizó Budapesten, amiben nem fog csalódni 

A csokoládérajongóknak szívből ajánlunk egy látogatást ezekre a helyekre az utolsó borús napok egyikén.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.