Nagy bejelentést tett a világ legjobb étterme

A koppenhágai Noma nem zár be, de teljesen átalakul – jelentette be René Redzepi séf a San Sebastian-i Gastronomika fesztiválon, amelyről Madary Orsolya, a Magyar Konyha szerkesztője számolt be az InfoRádióban.

A 25. alkalommal rendezték meg San Sebastianban a Gastronomika fesztivált, amely a világ egyik leghíresebb gasztronómiai konferenciája.

Az elmúlt 25 évben a világ összes gasztronómiai híressége tartott előadást a baszk városban, sőt a legfontosabb szakmai bejelentéseket is erre az eseményre tartogatják. Madary Orsolya, a Magyar Konyha szerkesztője, aki ezúttal is helyszínen tartózkodott, felidézte, hogy például a világhíres Ferran Adria 2011-ben itt jelentette be, hogy bezárja az El Bullit, a világ akkori leghíresebb éttermét.

A kongresszuson 1500-2000 résztvevő volt, és a látogatók száma eléri az idén is a 12 ezret, ebből is látszik, hogy nagyon fontos szerepe van a gasztronómiában. 2016-ban Magyarország volt a díszvendége, akkor Széll Tamás, Palágyi Eszter, Bíró Lajos lépett fel, és bemutatkozott a magyar konyha. "Az egyik legsikeresebb díszvendégség volt, mert az utcán sorban álltak, amikor gulyást és zserbót kínáltak a magyar standokon" – mondta a gasztronómiai szakújságíró.

"A 25 év alatt itt tényleg mindent megtudhattunk a gasztronómiáról, bemutatják a legújabb technológiákat, a kutatási eredményeket, mindenféle konyhai eljárásokat" – mondta, és hozzátette, az idén éppen Ferran Adria kapta meg az életműdíjat. A katalán séf viszont kijelentette, hogy ez igazából nem neki szól, hanem egy egész generációnak, ugyanis a spanyol konyha a '90-es évektől kezdve átvette a francia konyha szerepét, a világon a legismertebb séfek innen kerülnek ki.

A legnagyobb várakozás azonban mégsem ezt a díjat előzte meg, hanem René Redzepi előadását. Ő a Noma étterem séfje, és fél évvel ezelőtt Magyarországon is bejárta a sajtót, hogy a koppenhágai csúcsétterem be fog zárni, merthogy gazdaságilag nem tudják fönntartani.

"Mindenki azt várta, hogy mit fog bejelenteni Redzepi, és természetesen azt, hogy a Noma mégis tovább fog működni" – mondta Madary Orsolya, és emlékeztetett, hogy annak idején et sokan inkább PR-fogásnak tartották, senki sem akarta elhinni, hogy egy ilyen neves étterem eltűnhet.

Tovább René Redzepi bejelentésére >>

Forrás: infostart.hu


Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  
Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon

Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon 

A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia

Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia 

A METRO Nagykereskedelem és a METRO Magyarország tudásközpontja, a METRO Gasztroakadémia is elnyerte idén a megtisztelő címet.
Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar

Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar  

A BigSEE ljubljanai nemzetközi design díj Winner kategóriájának nyertese lett az eddig csak délben nyitva tartó, mostantól azonban már esténként is vendégeit váró, BudaParton lévő topvendéglátóhely.
Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács

Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács 

A Békés Megyei Culinary Team Olimpiai és Világbajnoki csapatának felkészülésében is nagy szerepet töltött be.
Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom

Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom 

Az egyik főszereplő a Bejglibon lesz!

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.