Nagy bejelentést tett a világ legjobb étterme

A koppenhágai Noma nem zár be, de teljesen átalakul – jelentette be René Redzepi séf a San Sebastian-i Gastronomika fesztiválon, amelyről Madary Orsolya, a Magyar Konyha szerkesztője számolt be az InfoRádióban.

A 25. alkalommal rendezték meg San Sebastianban a Gastronomika fesztivált, amely a világ egyik leghíresebb gasztronómiai konferenciája.

Az elmúlt 25 évben a világ összes gasztronómiai híressége tartott előadást a baszk városban, sőt a legfontosabb szakmai bejelentéseket is erre az eseményre tartogatják. Madary Orsolya, a Magyar Konyha szerkesztője, aki ezúttal is helyszínen tartózkodott, felidézte, hogy például a világhíres Ferran Adria 2011-ben itt jelentette be, hogy bezárja az El Bullit, a világ akkori leghíresebb éttermét.

A kongresszuson 1500-2000 résztvevő volt, és a látogatók száma eléri az idén is a 12 ezret, ebből is látszik, hogy nagyon fontos szerepe van a gasztronómiában. 2016-ban Magyarország volt a díszvendége, akkor Széll Tamás, Palágyi Eszter, Bíró Lajos lépett fel, és bemutatkozott a magyar konyha. "Az egyik legsikeresebb díszvendégség volt, mert az utcán sorban álltak, amikor gulyást és zserbót kínáltak a magyar standokon" – mondta a gasztronómiai szakújságíró.

"A 25 év alatt itt tényleg mindent megtudhattunk a gasztronómiáról, bemutatják a legújabb technológiákat, a kutatási eredményeket, mindenféle konyhai eljárásokat" – mondta, és hozzátette, az idén éppen Ferran Adria kapta meg az életműdíjat. A katalán séf viszont kijelentette, hogy ez igazából nem neki szól, hanem egy egész generációnak, ugyanis a spanyol konyha a '90-es évektől kezdve átvette a francia konyha szerepét, a világon a legismertebb séfek innen kerülnek ki.

A legnagyobb várakozás azonban mégsem ezt a díjat előzte meg, hanem René Redzepi előadását. Ő a Noma étterem séfje, és fél évvel ezelőtt Magyarországon is bejárta a sajtót, hogy a koppenhágai csúcsétterem be fog zárni, merthogy gazdaságilag nem tudják fönntartani.

"Mindenki azt várta, hogy mit fog bejelenteni Redzepi, és természetesen azt, hogy a Noma mégis tovább fog működni" – mondta Madary Orsolya, és emlékeztetett, hogy annak idején et sokan inkább PR-fogásnak tartották, senki sem akarta elhinni, hogy egy ilyen neves étterem eltűnhet.

Tovább René Redzepi bejelentésére >>

Forrás: infostart.hu


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.