Nagy bejelentést tett a világ legjobb étterme

A koppenhágai Noma nem zár be, de teljesen átalakul – jelentette be René Redzepi séf a San Sebastian-i Gastronomika fesztiválon, amelyről Madary Orsolya, a Magyar Konyha szerkesztője számolt be az InfoRádióban.

A 25. alkalommal rendezték meg San Sebastianban a Gastronomika fesztivált, amely a világ egyik leghíresebb gasztronómiai konferenciája.

Az elmúlt 25 évben a világ összes gasztronómiai híressége tartott előadást a baszk városban, sőt a legfontosabb szakmai bejelentéseket is erre az eseményre tartogatják. Madary Orsolya, a Magyar Konyha szerkesztője, aki ezúttal is helyszínen tartózkodott, felidézte, hogy például a világhíres Ferran Adria 2011-ben itt jelentette be, hogy bezárja az El Bullit, a világ akkori leghíresebb éttermét.

A kongresszuson 1500-2000 résztvevő volt, és a látogatók száma eléri az idén is a 12 ezret, ebből is látszik, hogy nagyon fontos szerepe van a gasztronómiában. 2016-ban Magyarország volt a díszvendége, akkor Széll Tamás, Palágyi Eszter, Bíró Lajos lépett fel, és bemutatkozott a magyar konyha. "Az egyik legsikeresebb díszvendégség volt, mert az utcán sorban álltak, amikor gulyást és zserbót kínáltak a magyar standokon" – mondta a gasztronómiai szakújságíró.

"A 25 év alatt itt tényleg mindent megtudhattunk a gasztronómiáról, bemutatják a legújabb technológiákat, a kutatási eredményeket, mindenféle konyhai eljárásokat" – mondta, és hozzátette, az idén éppen Ferran Adria kapta meg az életműdíjat. A katalán séf viszont kijelentette, hogy ez igazából nem neki szól, hanem egy egész generációnak, ugyanis a spanyol konyha a '90-es évektől kezdve átvette a francia konyha szerepét, a világon a legismertebb séfek innen kerülnek ki.

A legnagyobb várakozás azonban mégsem ezt a díjat előzte meg, hanem René Redzepi előadását. Ő a Noma étterem séfje, és fél évvel ezelőtt Magyarországon is bejárta a sajtót, hogy a koppenhágai csúcsétterem be fog zárni, merthogy gazdaságilag nem tudják fönntartani.

"Mindenki azt várta, hogy mit fog bejelenteni Redzepi, és természetesen azt, hogy a Noma mégis tovább fog működni" – mondta Madary Orsolya, és emlékeztetett, hogy annak idején et sokan inkább PR-fogásnak tartották, senki sem akarta elhinni, hogy egy ilyen neves étterem eltűnhet.

Tovább René Redzepi bejelentésére >>

Forrás: infostart.hu


Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.