Nagy bejelentést tett a világ legjobb étterme

A koppenhágai Noma nem zár be, de teljesen átalakul – jelentette be René Redzepi séf a San Sebastian-i Gastronomika fesztiválon, amelyről Madary Orsolya, a Magyar Konyha szerkesztője számolt be az InfoRádióban.

A 25. alkalommal rendezték meg San Sebastianban a Gastronomika fesztivált, amely a világ egyik leghíresebb gasztronómiai konferenciája.

Az elmúlt 25 évben a világ összes gasztronómiai híressége tartott előadást a baszk városban, sőt a legfontosabb szakmai bejelentéseket is erre az eseményre tartogatják. Madary Orsolya, a Magyar Konyha szerkesztője, aki ezúttal is helyszínen tartózkodott, felidézte, hogy például a világhíres Ferran Adria 2011-ben itt jelentette be, hogy bezárja az El Bullit, a világ akkori leghíresebb éttermét.

A kongresszuson 1500-2000 résztvevő volt, és a látogatók száma eléri az idén is a 12 ezret, ebből is látszik, hogy nagyon fontos szerepe van a gasztronómiában. 2016-ban Magyarország volt a díszvendége, akkor Széll Tamás, Palágyi Eszter, Bíró Lajos lépett fel, és bemutatkozott a magyar konyha. "Az egyik legsikeresebb díszvendégség volt, mert az utcán sorban álltak, amikor gulyást és zserbót kínáltak a magyar standokon" – mondta a gasztronómiai szakújságíró.

"A 25 év alatt itt tényleg mindent megtudhattunk a gasztronómiáról, bemutatják a legújabb technológiákat, a kutatási eredményeket, mindenféle konyhai eljárásokat" – mondta, és hozzátette, az idén éppen Ferran Adria kapta meg az életműdíjat. A katalán séf viszont kijelentette, hogy ez igazából nem neki szól, hanem egy egész generációnak, ugyanis a spanyol konyha a '90-es évektől kezdve átvette a francia konyha szerepét, a világon a legismertebb séfek innen kerülnek ki.

A legnagyobb várakozás azonban mégsem ezt a díjat előzte meg, hanem René Redzepi előadását. Ő a Noma étterem séfje, és fél évvel ezelőtt Magyarországon is bejárta a sajtót, hogy a koppenhágai csúcsétterem be fog zárni, merthogy gazdaságilag nem tudják fönntartani.

"Mindenki azt várta, hogy mit fog bejelenteni Redzepi, és természetesen azt, hogy a Noma mégis tovább fog működni" – mondta Madary Orsolya, és emlékeztetett, hogy annak idején et sokan inkább PR-fogásnak tartották, senki sem akarta elhinni, hogy egy ilyen neves étterem eltűnhet.

Tovább René Redzepi bejelentésére >>

Forrás: infostart.hu


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.