Nagy bejelentést tett a világ legjobb étterme

A koppenhágai Noma nem zár be, de teljesen átalakul – jelentette be René Redzepi séf a San Sebastian-i Gastronomika fesztiválon, amelyről Madary Orsolya, a Magyar Konyha szerkesztője számolt be az InfoRádióban.

A 25. alkalommal rendezték meg San Sebastianban a Gastronomika fesztivált, amely a világ egyik leghíresebb gasztronómiai konferenciája.

Az elmúlt 25 évben a világ összes gasztronómiai híressége tartott előadást a baszk városban, sőt a legfontosabb szakmai bejelentéseket is erre az eseményre tartogatják. Madary Orsolya, a Magyar Konyha szerkesztője, aki ezúttal is helyszínen tartózkodott, felidézte, hogy például a világhíres Ferran Adria 2011-ben itt jelentette be, hogy bezárja az El Bullit, a világ akkori leghíresebb éttermét.

A kongresszuson 1500-2000 résztvevő volt, és a látogatók száma eléri az idén is a 12 ezret, ebből is látszik, hogy nagyon fontos szerepe van a gasztronómiában. 2016-ban Magyarország volt a díszvendége, akkor Széll Tamás, Palágyi Eszter, Bíró Lajos lépett fel, és bemutatkozott a magyar konyha. "Az egyik legsikeresebb díszvendégség volt, mert az utcán sorban álltak, amikor gulyást és zserbót kínáltak a magyar standokon" – mondta a gasztronómiai szakújságíró.

"A 25 év alatt itt tényleg mindent megtudhattunk a gasztronómiáról, bemutatják a legújabb technológiákat, a kutatási eredményeket, mindenféle konyhai eljárásokat" – mondta, és hozzátette, az idén éppen Ferran Adria kapta meg az életműdíjat. A katalán séf viszont kijelentette, hogy ez igazából nem neki szól, hanem egy egész generációnak, ugyanis a spanyol konyha a '90-es évektől kezdve átvette a francia konyha szerepét, a világon a legismertebb séfek innen kerülnek ki.

A legnagyobb várakozás azonban mégsem ezt a díjat előzte meg, hanem René Redzepi előadását. Ő a Noma étterem séfje, és fél évvel ezelőtt Magyarországon is bejárta a sajtót, hogy a koppenhágai csúcsétterem be fog zárni, merthogy gazdaságilag nem tudják fönntartani.

"Mindenki azt várta, hogy mit fog bejelenteni Redzepi, és természetesen azt, hogy a Noma mégis tovább fog működni" – mondta Madary Orsolya, és emlékeztetett, hogy annak idején et sokan inkább PR-fogásnak tartották, senki sem akarta elhinni, hogy egy ilyen neves étterem eltűnhet.

Tovább René Redzepi bejelentésére >>

Forrás: infostart.hu


Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.
Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.