Nagy Furmint Február

(MTI) - Hetvenöt pincészet több mint száz prémium furmintjával találkozhat a közönség a Nagy Furmint Február kóstolón csütörtökön a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

"Mikor négy éve elindítottuk a Furmint Februárt, még gyermekcipőben járt a fajta népszerűsítése, noha már nagyon komoly furmintok készültek. A furmint az a fajta, amellyel a magyar termelők a nemzetközi piacon a legerősebbek tudnak lenni, mégis először azt kell elérni, hogy a magyar fogyasztó ismerje és büszke legyen a furmintra" - mondta el az MTI-nek a rendezvény főszervezője.
Kézdy Dániel kiemelte: februárban akár már az előző év furmintjai is kóstolhatók, a két évvel korábbi évjárat pedig már szép állapotban bemutatható, a csütörtöki Nagy Furmint Február kóstoló így átfogó képet ad arról, mit tud ma ez a fajta Magyarországon.
Ennek érdekében a kóstolón immár 75 pincészet vesz részt, amivel az ötödik alkalomra a kiállítók száma a kezdetekhez képest csaknem megháromszorozódott, az érdeklődés pedig mintegy az ötszörösére nőtt. "Mivel azonban egy újabb nagytermet is bevonunk, még tudunk fogadni vendégeket, összesen 7-800 főt, ennél többet azonban nem szeretnénk, hogy a kóstoló ne váljon tömegrendezvénnyé" - hangsúlyozta.
Kézdy Dániel beszámolója szerint a kiállítók kétharmada Tokaj-Hegyaljáról érkezik, kóstolhatók lesznek azonban furmintok Somlóról, Egerből, a Káli-medencéből, Dél-Balatonról, az Alföldről, sőt, Szerémségből is.
"Hosszú távon komoly realitása van annak, hogy a furmint Tokajon és Somlón kívül is komoly fajta legyen. Leginkább prémium területekre érdemes telepíteni, mivel nem könnyű vele dolgozni, mégis magas minőséget tud hozni. Egyre többen próbálkoznak vele Egerben és a Balaton-felvidéken is, ez a tendencia szerintem meg fog maradni" - szólt a furmint jövőjéről a főszervező.
Szilágyi László, a tokaji Gizella Pince vezetője az MTI-nek elmondta: borvidékükön a furmint a legmeghatározóbb fajta. Bírja a szárazságot, jó a cukortermelő képessége, későn, stabilan érik, jól aszúsodik, magas az extraktja, jó a savtartalma, így tartós borokat ad, de kellenek neki a jó termőhelyi adottságok, hogy a szép fekvésekben, jó talajokon nagyon összetett borokat lehessen belőle készíteni.
Balassa István, a tokaji Balassa Bor vezetője hozzátette: a furmint nem rendelkezik rögtön felismerhető fajtajelleggel, ezért inkább a furmint és a termőhelyek találkozása az izgalmas. "A csütörtöki kóstolóra tizenöt nem tokaji termelő hozza el a furmintját, aminek nagyon örülök, mert a rendezvény így képet ad arról, hogy a termőhelyi megjelenésben mik a lehetőségek, több helyről tudunk viszonyítási pontot kapni" - fogalmazott.
Bott Judit, a bodrogkisfaludi Bott Pince borásza a furmintról szólva kiemelte: olyan fajtáról van szó, amely nem "tolakodik", mint egy muskotály vagy sauvignon blanc, diszkrétségével viszont a termőhelyet engedi érvényesülni. "A világ azon borvidékeinek van nagy jövője, amelyek valamelyik fajtán keresztül érzékeltetni tudják, hogy milyen változatosságot képesek produkálni. A furmint kiválóan meg tudja mutatni, hogy mit tud például egy löszös, egy riolitos, egy meszes-kaolinites talaj, ezért a jövőt képviseli" - vélekedett.
A Furmint Február során egész hónapban országszerte számos étteremben, szaküzletben, borbárban várják az érdeklődőket a furmintról szóló kóstolókkal, különleges menüsorokkal, eset

Forrás: MTI


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.