Nagy siker volt a Kávé Napja 2017

Szeptember végén számos országban „ünnep” a kávé világnapja, a kávézók és kereskedések akciókkal, különleges fajtakóstolókkal, izgalmas kávéitalokkal várják a vendégeket Európa-szerte és a tengerentúlon is. Magyarországon hatodik alkalommal fogtak össze a szakma képviselői október 1-én, vasárnap.

Október első vasárnapján a barista szakma színe-java, 10 kiállító stand, nyüzsgő, kozmopolita hangulat fogadta a látogatókat a főváros egyik legnépszerűbb szórakozóhelyén, az Akvárium Klubban, valamint annak verőfényes teraszán. A rendezvény egész nap várta a kezdő és tapasztaltabb kávéínyenceket egy világkörüli felfedezésre, ahol filteres kávéeszközöket, kávés kiegészítőket, valamint egy forradalmi újdonságszámba menő eszpresszó gépet, de akár a nosztalgikus dugattyús kávégépet is megcsodálhatták az érdeklődők.

A nap folyamán több mint 1000 vendég fordult meg a helyszínen, akik nagyságrendileg 40 kg kávét kóstoltak, mintegy 5000 kávéadagban, eszpresszó és filterkávé formájában egyaránt. Egyértelműen elmondható, hogy a Kávé Napja eseményt hatalmas érdeklődés kísérte, folytatás pedig márciusban lesz, a KávéBár Bazár 2018 rendezvényen.

Az eseményen kiállítók voltak a La Marzocco Hungary, a 42 Coffee, a Blue Bird Cafe, a But First Coffee, a Casino Mocca, a Caffè Vergnano Hungary, a Goosebumps.Coffee, a Kávékalmár, a Lucky Cap Micro Roastery & Coffee Conception, valamint a Steamhouse Cafe, akik mindegyikének elismerés járt a hosszú és sűrű nap végére.

Délután zajlott a Creative Brew Challenge bajnokság, amely a HBL (Hungarian Barista League) versenysorozat 1. fordulója. A verseny összesen négyfordulós lesz, mindegyik forduló más kategóriában, más-más helyszínen megrendezve. Ez a verseny kitűnő lehetőséget biztosít arra, hogy egy kötetlenebb szakmai megmérettetésben vegyenek részt az alkotókedvű, akár hobbi baristák. Az első forduló remek hangulatban, lelkes szurkolóközönség előtt, felkészült versenyzőkkel zajlott, akik az ország szinte minden pontjáról érkeztek, Hajdúszoboszlótól Miskolcon át Sopronig. A feladat ez alkalommal egy kreatív filterkávé ital elkészítése volt, ginnel, valamint egy tetszőlegesen választott hozzávalóval keverve. A nyertes végül Apró Franciska lett, és vele együtt 12 továbbjutó versenyző mérkőzhet meg a versenysorozat következő fordulójában.

Nemcsak a verseny, hanem a versenykávé is izgalmas választás volt, a rendezvényen debütált ugyanis a Lucky Cap új terméke, a BÁNYAI, ami egy Costa Rica-i farmról származik. A név pedig a farm vezetőjére, a magyar Bányai Lászlóra utal, aki évtizedekkel ezelőtt indult el a nagyvilágba, s manapság csodás kávékat termeszt a karibi szigetországban. Az estig tartó rendezvényt számos további program is színesítette.

A kávébemutatók mellett egy felettébb aktuális és érdekes téma is terítékre került, „Kávéházi szentségtörések” címmel. Várady Tibor (az Espresso Embassy tulajdonosa) előadását egy szakmai beszélgetés követett Boros Regina gasztro-blogger, kommunikációs szakember, Nagy-Bertók Anita nemzetközi barista tréner, valamint Tóth Sándor barista, kávépörkölő és kávézó-tulajdonos közreműködésével. Cukorral vagy anélkül, vendég és barista viszonya, kell-e és hogyan edukálni a vásárlókat, és még számos gondolat merült fel a beszélgetés során.

Forrás: Vendég & Hotel


Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.