Nagy siker volt a Kávé Napja 2017

Szeptember végén számos országban „ünnep” a kávé világnapja, a kávézók és kereskedések akciókkal, különleges fajtakóstolókkal, izgalmas kávéitalokkal várják a vendégeket Európa-szerte és a tengerentúlon is. Magyarországon hatodik alkalommal fogtak össze a szakma képviselői október 1-én, vasárnap.

Október első vasárnapján a barista szakma színe-java, 10 kiállító stand, nyüzsgő, kozmopolita hangulat fogadta a látogatókat a főváros egyik legnépszerűbb szórakozóhelyén, az Akvárium Klubban, valamint annak verőfényes teraszán. A rendezvény egész nap várta a kezdő és tapasztaltabb kávéínyenceket egy világkörüli felfedezésre, ahol filteres kávéeszközöket, kávés kiegészítőket, valamint egy forradalmi újdonságszámba menő eszpresszó gépet, de akár a nosztalgikus dugattyús kávégépet is megcsodálhatták az érdeklődők.

A nap folyamán több mint 1000 vendég fordult meg a helyszínen, akik nagyságrendileg 40 kg kávét kóstoltak, mintegy 5000 kávéadagban, eszpresszó és filterkávé formájában egyaránt. Egyértelműen elmondható, hogy a Kávé Napja eseményt hatalmas érdeklődés kísérte, folytatás pedig márciusban lesz, a KávéBár Bazár 2018 rendezvényen.

Az eseményen kiállítók voltak a La Marzocco Hungary, a 42 Coffee, a Blue Bird Cafe, a But First Coffee, a Casino Mocca, a Caffè Vergnano Hungary, a Goosebumps.Coffee, a Kávékalmár, a Lucky Cap Micro Roastery & Coffee Conception, valamint a Steamhouse Cafe, akik mindegyikének elismerés járt a hosszú és sűrű nap végére.

Délután zajlott a Creative Brew Challenge bajnokság, amely a HBL (Hungarian Barista League) versenysorozat 1. fordulója. A verseny összesen négyfordulós lesz, mindegyik forduló más kategóriában, más-más helyszínen megrendezve. Ez a verseny kitűnő lehetőséget biztosít arra, hogy egy kötetlenebb szakmai megmérettetésben vegyenek részt az alkotókedvű, akár hobbi baristák. Az első forduló remek hangulatban, lelkes szurkolóközönség előtt, felkészült versenyzőkkel zajlott, akik az ország szinte minden pontjáról érkeztek, Hajdúszoboszlótól Miskolcon át Sopronig. A feladat ez alkalommal egy kreatív filterkávé ital elkészítése volt, ginnel, valamint egy tetszőlegesen választott hozzávalóval keverve. A nyertes végül Apró Franciska lett, és vele együtt 12 továbbjutó versenyző mérkőzhet meg a versenysorozat következő fordulójában.

Nemcsak a verseny, hanem a versenykávé is izgalmas választás volt, a rendezvényen debütált ugyanis a Lucky Cap új terméke, a BÁNYAI, ami egy Costa Rica-i farmról származik. A név pedig a farm vezetőjére, a magyar Bányai Lászlóra utal, aki évtizedekkel ezelőtt indult el a nagyvilágba, s manapság csodás kávékat termeszt a karibi szigetországban. Az estig tartó rendezvényt számos további program is színesítette.

A kávébemutatók mellett egy felettébb aktuális és érdekes téma is terítékre került, „Kávéházi szentségtörések” címmel. Várady Tibor (az Espresso Embassy tulajdonosa) előadását egy szakmai beszélgetés követett Boros Regina gasztro-blogger, kommunikációs szakember, Nagy-Bertók Anita nemzetközi barista tréner, valamint Tóth Sándor barista, kávépörkölő és kávézó-tulajdonos közreműködésével. Cukorral vagy anélkül, vendég és barista viszonya, kell-e és hogyan edukálni a vásárlókat, és még számos gondolat merült fel a beszélgetés során.

Forrás: Vendég & Hotel


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.