Nagy siker volt a Kávé Napja 2017

Szeptember végén számos országban „ünnep” a kávé világnapja, a kávézók és kereskedések akciókkal, különleges fajtakóstolókkal, izgalmas kávéitalokkal várják a vendégeket Európa-szerte és a tengerentúlon is. Magyarországon hatodik alkalommal fogtak össze a szakma képviselői október 1-én, vasárnap.

Október első vasárnapján a barista szakma színe-java, 10 kiállító stand, nyüzsgő, kozmopolita hangulat fogadta a látogatókat a főváros egyik legnépszerűbb szórakozóhelyén, az Akvárium Klubban, valamint annak verőfényes teraszán. A rendezvény egész nap várta a kezdő és tapasztaltabb kávéínyenceket egy világkörüli felfedezésre, ahol filteres kávéeszközöket, kávés kiegészítőket, valamint egy forradalmi újdonságszámba menő eszpresszó gépet, de akár a nosztalgikus dugattyús kávégépet is megcsodálhatták az érdeklődők.

A nap folyamán több mint 1000 vendég fordult meg a helyszínen, akik nagyságrendileg 40 kg kávét kóstoltak, mintegy 5000 kávéadagban, eszpresszó és filterkávé formájában egyaránt. Egyértelműen elmondható, hogy a Kávé Napja eseményt hatalmas érdeklődés kísérte, folytatás pedig márciusban lesz, a KávéBár Bazár 2018 rendezvényen.

Az eseményen kiállítók voltak a La Marzocco Hungary, a 42 Coffee, a Blue Bird Cafe, a But First Coffee, a Casino Mocca, a Caffè Vergnano Hungary, a Goosebumps.Coffee, a Kávékalmár, a Lucky Cap Micro Roastery & Coffee Conception, valamint a Steamhouse Cafe, akik mindegyikének elismerés járt a hosszú és sűrű nap végére.

Délután zajlott a Creative Brew Challenge bajnokság, amely a HBL (Hungarian Barista League) versenysorozat 1. fordulója. A verseny összesen négyfordulós lesz, mindegyik forduló más kategóriában, más-más helyszínen megrendezve. Ez a verseny kitűnő lehetőséget biztosít arra, hogy egy kötetlenebb szakmai megmérettetésben vegyenek részt az alkotókedvű, akár hobbi baristák. Az első forduló remek hangulatban, lelkes szurkolóközönség előtt, felkészült versenyzőkkel zajlott, akik az ország szinte minden pontjáról érkeztek, Hajdúszoboszlótól Miskolcon át Sopronig. A feladat ez alkalommal egy kreatív filterkávé ital elkészítése volt, ginnel, valamint egy tetszőlegesen választott hozzávalóval keverve. A nyertes végül Apró Franciska lett, és vele együtt 12 továbbjutó versenyző mérkőzhet meg a versenysorozat következő fordulójában.

Nemcsak a verseny, hanem a versenykávé is izgalmas választás volt, a rendezvényen debütált ugyanis a Lucky Cap új terméke, a BÁNYAI, ami egy Costa Rica-i farmról származik. A név pedig a farm vezetőjére, a magyar Bányai Lászlóra utal, aki évtizedekkel ezelőtt indult el a nagyvilágba, s manapság csodás kávékat termeszt a karibi szigetországban. Az estig tartó rendezvényt számos további program is színesítette.

A kávébemutatók mellett egy felettébb aktuális és érdekes téma is terítékre került, „Kávéházi szentségtörések” címmel. Várady Tibor (az Espresso Embassy tulajdonosa) előadását egy szakmai beszélgetés követett Boros Regina gasztro-blogger, kommunikációs szakember, Nagy-Bertók Anita nemzetközi barista tréner, valamint Tóth Sándor barista, kávépörkölő és kávézó-tulajdonos közreműködésével. Cukorral vagy anélkül, vendég és barista viszonya, kell-e és hogyan edukálni a vásárlókat, és még számos gondolat merült fel a beszélgetés során.

Forrás: Vendég & Hotel


Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.
Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait

Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait 

Az idei pálinkafesztiválon az év gyümölcse a cseresznye, így külön kategóriaként bírálta a szakmai zsűri a cseresznyepálinkával töltött 27 bonbont.
Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.