A Badacsonyi borvidékre oly jellemző száraz vagy édes késői szüretelésű borok vagy édes jégborok ebben az évjáratban nem születnek meg. Pedig sokat sütött idén a nap és alig esett az eső. Nos, pont ez a probléma, a szokatlanul sok és intenzív napsütés elvékonyította és legyengítette a szőlő héját, amit nem lehetett kitenni az őszi nappalok és éjszakák hőingadozásának, illetve az ennek hatására kialakuló hajnali harmatnak.
További problémát okozott a csapadékhiány. A 2011 és 2012-es két szüreti időszak között a csapadék a fele a szokásosnak. Ez a kisebb mennyiséget jelentő korai fajtáknál (pl. Csabagyöngye, Irsai Olivér, Pinot Noir) még nem jelentett komoly problémát, a közép- vagy késői érésű (Olaszrizling, Kéknyelű, Kékfrankos, Cabernet) fajtáknál azonban 20 - 30 százalékos terméskiesés keletkezett. Borvidékünk terméskiesése átlagosan 20 százalék körül várható, ami az idei évi szüretben nagyon
jónak mondható.
Idén három rém pusztította a szőlőt, a téli, a tavaszi fagy és az aszály. 1984 telén volt az utolsó, az idei évhez hasonlítható pusztító, tartós - 20, - 25 °C-os hideg. A Jóisten úgy 25 évente megmutatja nekünk, hogy hová nem szabad szőlőt telepíteni. Aztán jön
egy új generáció, és megint lejjebb merészkedik a szőlődombról, de aztán egy kemény tél újra visszaparancsolja a növényt oda, ahol évszázadok óta művelik. A fagykár nem volt jelentős a borvidéken, százalékban alig kifejezhető, olyan alacsonyabban fekvő területeket érintett csak, ahová kár volt szőlőt telepíteni. A terméskiesés fő oka a csapadékhiánnyal párosuló hőség: az aszály volt. A területre
leginkább jellemző agyagos termőtalaj az átlagosnál jobban megtartja a vizet, ezért az aszályt is viszonylag jól vészeltük át. A történelmi borvidékek többnyire hasonló módon élték meg a 2012-es évet.
Az ország szőlőinek mintegy 60 százalékát képviselő alföldi borvidékeken viszont szörnyű pusztítás történt. Az alacsonyan fekvő területeken már a téli és a tavaszi fagy elvitte a fele termést, a homoki ültetvények pedig szinte kisültek a forróságban, a területek nagy részében 90 százalékos terméskiesésről beszélnek a gazdák. Az
alföldi borvidékek nagy súlya miatt az országos terméskiesés 50 - 60 százalék körül lehet.
A szokásos 3 - 3,5 millió hektoliter helyett 1,2 - 1,5 millió lehet az idei évi bortermés. Ha 2 millió hektoliter kieséssel és 300 Ft/literes önköltségi árral számolunk, az ágazat vesztesége 60 milliárd forint. A természeti csapások a környező bortermelő országokat is sújtották és ne feledjük, hogy ez már az egymást követő harmadik évjárat, amelyben jelentős elmaradások vannak a szőlőtermelésben. (2010-ben a folyamatos esőzés okozott 50 - 60 százalékos kiesést, 2011. évben az előző évi rossz időjárás miatt gyenge volt a rügydifferenciálódás, ami mintegy 20 százalék elmaradást okozott.) A korábbi évtizedek túlkínálatával szemben jelentős és tartós borhiány alakult ki, hiszen a pincészetek borkészlete oly mértékben lecsökkent, hogy azt már egyetlen jó termésű évben nem lehet behozni. Ennek következtében tovább nőnek az árak - írja elemzésében a Varga Pincészet..
2013. évben mintegy 15 - 20 százalékos áremelés várható, kivéve azokat a pincészeteket, akik a szokásos tavaszi áremelésen kívül már idén októberben is bejelentettek egy mintegy 10 %-os áremelést, így a jövő évben csak 10 százalékkal kell emelniük áraikat. (forrás: Varga Pincészet)
Nagyobb a kár, mint gondoltuk
Furcsa kép fogadja a turistákat a badacsonyi tanúhegyeken, még csak október vége van és mégis üresek a tőkék, már vége a szüretnek.

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert
A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester
A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar
A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Új trendek a gin piacon
A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás
Tippek a séftől.

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon
Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.

Furmintok csatája Franciaországban
A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.

Bajban a hazai sörfőzdék
A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Fesztiválozik a MOHU új automatája
A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja
Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.