Nagyobb a kár, mint gondoltuk

Furcsa kép fogadja a turistákat a badacsonyi tanúhegyeken, még csak október vége van és mégis üresek a tőkék, már vége a szüretnek.

Badacsonyi borvidékre oly jellemző száraz vagy édes késői szüretelésű borok vagy édes jégborok ebben az évjáratban nem születnek meg. Pedig sokat sütött idén a nap és alig esett az eső. Nos, pont ez a probléma, a szokatlanul sok és intenzív napsütés elvékonyította és legyengítette a szőlő héját, amit nem lehetett kitenni az őszi nappalok és éjszakák hőingadozásának, illetve az ennek hatására kialakuló hajnali harmatnak.

További problémát okozott a csapadékhiány. A 2011 és 2012-es két szüreti időszak között a csapadék a fele a szokásosnak. Ez a kisebb mennyiséget jelentő korai fajtáknál (pl. Csabagyöngye, Irsai Olivér, Pinot Noir) még nem jelentett komoly problémát, a közép- vagy késői érésű (Olaszrizling, Kéknyelű, Kékfrankos, Cabernet) fajtáknál azonban 20 - 30 százalékos terméskiesés keletkezett. Borvidékünk terméskiesése átlagosan 20 százalék körül várható, ami az idei évi szüretben nagyon
jónak mondható.

Idén három rém pusztította a szőlőt, a téli, a tavaszi fagy és az aszály. 1984 telén volt az utolsó, az idei évhez hasonlítható pusztító, tartós - 20, - 25 °C-os hideg. A Jóisten úgy 25 évente megmutatja nekünk, hogy hová nem szabad szőlőt telepíteni. Aztán jön
egy új generáció, és megint lejjebb merészkedik a szőlődombról, de aztán egy kemény tél újra visszaparancsolja a növényt oda, ahol évszázadok óta művelik. A fagykár nem volt jelentős a borvidéken, százalékban alig kifejezhető, olyan alacsonyabban fekvő területeket érintett csak, ahová kár volt szőlőt telepíteni. A terméskiesés fő oka a csapadékhiánnyal párosuló hőség: az aszály volt. A területre
leginkább jellemző agyagos termőtalaj az átlagosnál jobban megtartja a vizet, ezért az aszályt is viszonylag jól vészeltük át. A történelmi borvidékek többnyire hasonló módon élték meg a 2012-es évet.
Az ország szőlőinek mintegy 60 százalékát képviselő alföldi borvidékeken viszont szörnyű pusztítás történt. Az alacsonyan fekvő területeken már a téli és a tavaszi fagy elvitte a fele termést, a homoki ültetvények pedig szinte kisültek a forróságban, a területek nagy részében 90 százalékos terméskiesésről beszélnek a gazdák. Az
alföldi borvidékek nagy súlya miatt az országos terméskiesés 50 - 60 százalék körül lehet.

A szokásos 3 - 3,5 millió hektoliter helyett 1,2 - 1,5 millió lehet az idei évi bortermés. Ha 2 millió hektoliter kieséssel és 300 Ft/literes önköltségi árral számolunk, az ágazat vesztesége 60 milliárd forint. A természeti csapások a környező bortermelő országokat is sújtották és ne feledjük, hogy ez már az egymást követő harmadik évjárat, amelyben jelentős elmaradások vannak a szőlőtermelésben. (2010-ben a folyamatos esőzés okozott 50 - 60 százalékos kiesést, 2011. évben az előző évi rossz időjárás miatt gyenge volt a rügydifferenciálódás, ami mintegy 20 százalék elmaradást okozott.) A korábbi évtizedek túlkínálatával szemben jelentős és tartós borhiány alakult ki, hiszen a pincészetek borkészlete oly mértékben lecsökkent, hogy azt már egyetlen jó termésű évben nem lehet behozni. Ennek következtében tovább nőnek az árak - írja elemzésében a Varga Pincészet..

2013. évben mintegy 15 - 20 százalékos áremelés várható, kivéve azokat a pincészeteket, akik a szokásos tavaszi áremelésen kívül már idén októberben is bejelentettek egy mintegy 10 %-os áremelést, így a jövő évben csak 10 százalékkal kell emelniük áraikat. (forrás: Varga Pincészet)


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.