Nagyobb a kár, mint gondoltuk

Furcsa kép fogadja a turistákat a badacsonyi tanúhegyeken, még csak október vége van és mégis üresek a tőkék, már vége a szüretnek.

Badacsonyi borvidékre oly jellemző száraz vagy édes késői szüretelésű borok vagy édes jégborok ebben az évjáratban nem születnek meg. Pedig sokat sütött idén a nap és alig esett az eső. Nos, pont ez a probléma, a szokatlanul sok és intenzív napsütés elvékonyította és legyengítette a szőlő héját, amit nem lehetett kitenni az őszi nappalok és éjszakák hőingadozásának, illetve az ennek hatására kialakuló hajnali harmatnak.

További problémát okozott a csapadékhiány. A 2011 és 2012-es két szüreti időszak között a csapadék a fele a szokásosnak. Ez a kisebb mennyiséget jelentő korai fajtáknál (pl. Csabagyöngye, Irsai Olivér, Pinot Noir) még nem jelentett komoly problémát, a közép- vagy késői érésű (Olaszrizling, Kéknyelű, Kékfrankos, Cabernet) fajtáknál azonban 20 - 30 százalékos terméskiesés keletkezett. Borvidékünk terméskiesése átlagosan 20 százalék körül várható, ami az idei évi szüretben nagyon
jónak mondható.

Idén három rém pusztította a szőlőt, a téli, a tavaszi fagy és az aszály. 1984 telén volt az utolsó, az idei évhez hasonlítható pusztító, tartós - 20, - 25 °C-os hideg. A Jóisten úgy 25 évente megmutatja nekünk, hogy hová nem szabad szőlőt telepíteni. Aztán jön
egy új generáció, és megint lejjebb merészkedik a szőlődombról, de aztán egy kemény tél újra visszaparancsolja a növényt oda, ahol évszázadok óta művelik. A fagykár nem volt jelentős a borvidéken, százalékban alig kifejezhető, olyan alacsonyabban fekvő területeket érintett csak, ahová kár volt szőlőt telepíteni. A terméskiesés fő oka a csapadékhiánnyal párosuló hőség: az aszály volt. A területre
leginkább jellemző agyagos termőtalaj az átlagosnál jobban megtartja a vizet, ezért az aszályt is viszonylag jól vészeltük át. A történelmi borvidékek többnyire hasonló módon élték meg a 2012-es évet.
Az ország szőlőinek mintegy 60 százalékát képviselő alföldi borvidékeken viszont szörnyű pusztítás történt. Az alacsonyan fekvő területeken már a téli és a tavaszi fagy elvitte a fele termést, a homoki ültetvények pedig szinte kisültek a forróságban, a területek nagy részében 90 százalékos terméskiesésről beszélnek a gazdák. Az
alföldi borvidékek nagy súlya miatt az országos terméskiesés 50 - 60 százalék körül lehet.

A szokásos 3 - 3,5 millió hektoliter helyett 1,2 - 1,5 millió lehet az idei évi bortermés. Ha 2 millió hektoliter kieséssel és 300 Ft/literes önköltségi árral számolunk, az ágazat vesztesége 60 milliárd forint. A természeti csapások a környező bortermelő országokat is sújtották és ne feledjük, hogy ez már az egymást követő harmadik évjárat, amelyben jelentős elmaradások vannak a szőlőtermelésben. (2010-ben a folyamatos esőzés okozott 50 - 60 százalékos kiesést, 2011. évben az előző évi rossz időjárás miatt gyenge volt a rügydifferenciálódás, ami mintegy 20 százalék elmaradást okozott.) A korábbi évtizedek túlkínálatával szemben jelentős és tartós borhiány alakult ki, hiszen a pincészetek borkészlete oly mértékben lecsökkent, hogy azt már egyetlen jó termésű évben nem lehet behozni. Ennek következtében tovább nőnek az árak - írja elemzésében a Varga Pincészet..

2013. évben mintegy 15 - 20 százalékos áremelés várható, kivéve azokat a pincészeteket, akik a szokásos tavaszi áremelésen kívül már idén októberben is bejelentettek egy mintegy 10 %-os áremelést, így a jövő évben csak 10 százalékkal kell emelniük áraikat. (forrás: Varga Pincészet)


Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.
Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus

Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus 

A Spirit Tourism egy gyorsan fejlődő ágazat, ami lehetőséget kínál a helyi turizmus növekedésére, ezáltal munkahelyek teremtésére és a helyi gazdaságok fellendítésére.
Stratégiai partnerség egy rummal?

Stratégiai partnerség egy rummal? 

Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.
Luxuscikk lett a körte

Luxuscikk lett a körte 

A legfeltűnőbb jelenség hosszú távon a terméspotenciál csökkenése. 
Idén is megrendezik az egyik legkedveltebb őszi eseményt

Idén is megrendezik az egyik legkedveltebb őszi eseményt 

A Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete és a Pécs-Mecseki Borút Egyesület idén is megrendezi a Pécsi Borvidék egyik legkedveltebb őszi rendezvényét, a Mecseknádasdi Bor-Barangolót .
Világszínvonalú csokoládé készül Budapesten

Világszínvonalú csokoládé készül Budapesten 

Egyesével válogatott, tökéletes kakaóbabok Venezuela, Nicaragua, Tanzánia és Madagaszkár egzotikus termőterületeiről, ritka és egyedülálló ízvilág, high-tech, mégis manufakturális eljárások, és a mindezt megalapozó, sok évnyi kutatás.
Bezár a Várkert Bisztró

Bezár a Várkert Bisztró 

Nem a budai topvendéglátóegységről van szó, hanem a gyulai Várfürdőnél lévő bisztró zár be napokon belül.
Hamarosan Food Truck Show

Hamarosan Food Truck Show 

A Vámház körúton ünnepelnek a mozgó éttermek.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.