A kísérleteket egy olasz étteremben végezték el, ahol a vendégek mindannyian nagy adagot kaptak az ételből, ezt azonban az egyik felüknek kis villával, a másik felüknek pedig jóval nagyobb villával kellett elfogyasztaniuk. A kutatók megfigyelték, hogy akik kis villával ettek, sokkal több ételt fogyasztottak el, mint a másik csoport - írja a Journal of Consumer Research.
A magyarázat a kutatók szerint az, hogy a jóllakottság érzése késve érkezik, ezt azonban az is befolyásolja, hogy mit látunk a tányérunkon. Akik kis villával ettek, lassan haladtak, vagyis úgy látták, hogy még szinte semmit sem ettek meg, ami miatt egyre több és több ételt akartak eltüntetni. Ezzel szemben akik nagy villával ettek, hamar látták, hogy fogy az ételük, emiatt korábban jóllakottnak érezték magukat.
A kutatók azonban azt is megjegyezték, hogy a módszer csakis étteremben működik, ahol meghatározott adagok vannak, és fizetünk az ételért - otthon azonban nehezebb átverni az agyat, és könnyebb - és olcsóbb is - extra adaghoz jutni. (OrientPress Hírügynökség)