Nagyobb villával kevesebbet eszünk

Egy friss tanulmány mutatott rá arra, hogy minél nagyobb evőeszközt használunk, annál kevesebb ételt eszünk, tehát annál sikeresebb lehet a fogyókúránk. A tudósok szerint a jelenségnek viszonylag egyszerű a magyarázata, a módszer azonban otthon nem, csakis étteremben működik - írja az Orientpress.

A kísérleteket egy olasz étteremben végezték el, ahol a vendégek mindannyian nagy adagot kaptak az ételből, ezt azonban az egyik felüknek kis villával, a másik felüknek pedig jóval nagyobb villával kellett elfogyasztaniuk. A kutatók megfigyelték, hogy akik kis villával ettek, sokkal több ételt fogyasztottak el, mint a másik csoport - írja a Journal of Consumer Research.

A magyarázat a kutatók szerint az, hogy a jóllakottság érzése késve érkezik, ezt azonban az is befolyásolja, hogy mit látunk a tányérunkon. Akik kis villával ettek, lassan haladtak, vagyis úgy látták, hogy még szinte semmit sem ettek meg, ami miatt egyre több és több ételt akartak eltüntetni. Ezzel szemben akik nagy villával ettek, hamar látták, hogy fogy az ételük, emiatt korábban jóllakottnak érezték magukat.

A kutatók azonban azt is megjegyezték, hogy a módszer csakis étteremben működik, ahol meghatározott adagok vannak, és fizetünk az ételért - otthon azonban nehezebb átverni az agyat, és könnyebb - és olcsóbb is - extra adaghoz jutni. (OrientPress Hírügynökség)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.