Nagyszülőket megidéző nyertesek az idei kenyér- és tortaversenyen

Hagyományos kovászos technológiával, burgonya hozzáadásával, négyféle lisztből készült az idei kenyérgyőztes, a Nagyapám kenyere burgonyával. A győztes torta készítője pedig a világ „legmákosabb” emberének érzi magát - a torta gyermekkorát, az őt friss süteménnyel kínáló nagymamát idézi, derült ki a csütörtökön, a Parlamentben megtartott tájékoztatón, ahol kihirdették az immár augusztus 20-a előtt mindig kiderülő kenyér- és tortaverseny győzteseit. 

Mint elmondták, az augusztus 20-ai ünnepi rendezvénysorozat része az immár hagyományos és igen népszerű Mesterségek Ünnepe a Várban, a Magyar ízek Utcája a Várkert Bazárban, ahol majd meg lehet kóstolni a sós és édes idei nyertes finomságokat is. Számos helyszínen kerül sor koncertekre, közte a Tabánban is.

Ma már nagykövetei is vannak a Szent István Nap ünnepségsorozatnak: Szente Vajk és Zsédenyi Adrienn, akik a tájékoztatón beszámoltak a programokról.

 

Ami a tűzijátékot illeti, minden eddiginél nagyobb szabásúnak ígérkezik - a Petőfi hídtól egészen a Margithídon túl ér majd. Több mint 45 500 pirotechnikai eszköz vár bevetésre. A biztonság most is kiemelt szempont: ha az óránkénti 45 kilométeres sebességet eléri a szél, el sem kezdik vagy abbahagyják a rendezvényt.

Nagyapám kenyere győzött, burgonyával

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke számolt be a kenyérverseny eredményéről. Hagyományos kovászos technológiával, burgonya hozzáadásával, négyféle lisztből készült az idei győztes, a Nagyapám kenyere burgonyával. amelyet az 1991-ben alapított, magyar családi tulajdonban álló Balmaz Sütöde Kft. fejlesztett ki.

A nyertes termék négyféle lisztből, valamint só, víz, sertészsír és főtt burgonya felhasználásával készült, 12 órás hagyományos kovászolással.

A Balmaz Sütöde Kft. idén harmadik alkalommal nyerte el a Szent István napi kenyér verseny első helyét.

Nagyapám kenyere / Forrás: Magyar Pékszövetség
Nagyapám kenyere / Forrás: Magyar Pékszövetség

Az Innovatív kenyér kategória legjobbja a szakmai zsűri szerint a Jalapenos-cheddar sajtos vadkovászos lett, amellyel szintén a Balmaz Sütöde Kft. indult. A termék egyedisége és különlegessége abban rejlik, hogy rendkívül hosszú, 24 órás kovászolási eljárással, hozzáadott élesztő nélkül készül.

A Sós sétáló sütemény elnevezésű „műfajt” pedig a Varga Pékség 95 Kft. által készített Pásztor reggeli nyerte. A pékség jó minőségű, francia vajjal készült, adalékmentes croissantja a reggeli tál alapja, amelyet házi juhtúró, sonka, lilahagyma egészít ki.

Győzött a Mákvirág és a Zöld Málna torta

A Magyarország Tortája versenyt idén szuperélelmiszer témakörben hirdette meg a Magyar Cukrászipari Szövetség, hogy a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra felhívják fel a figyelmet. Olyan új, kreatív torták nevezését várták, melyek bogyós gyümölcsöket, gabonaszemeket, zöldségeket és olajos magvakat tartalmaztak. A felhasználásra javasolt alapanyagok között volt a homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé is.

Az első fordulóban még anonim módon kóstoltak a zsűritagok, majd a második zsűrizési körben újra kóstolták a döntős tortákat.

A győztes Mákvirág torta / Forrás: MTI/Hegedüs Róbert
A győztes Mákvirág torta / Forrás: MTI/Hegedüs Róbert

A győztes torta készítője, Kovács Alfréd - Édes Vonal Cukrászda, Vác - aki a világ „legmákosabb” emberének érzi magát - a torta gyermekkorát, az őt friss süteménnyel kínáló nagymamát idézi meg.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Ipartestülettel együtt hirdeti meg, Az idei nyertes a Zöld Málna lett, amelynek alkotói Novák Ádám és Csonka László, a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai. A torta piros, mint a málna, zöld, mint a pisztácia, elegáns, mint a rózsa: a győztesek habkönnyű kreációjukban a színekkel játszanak, ahogyan a költői leírás fogalmaz.

Augusztus 19-től lehet megkóstolni a tortákat a Magyar Ízek Utcájában, a Várkert Bazárnál, később, szokásos módon, országszerte több száz cukrászdában. 


 


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.