Napi egy palack bort fogyasztott III. Richárd angol király

Napi egy palack bort ihatott élete utolsó éveiben III. Richárd  - derült ki az uralkodó fogának és csontjainak izotópos elemzéséből.

Különleges vad szárnyasokat, hattyút, darut, gémet és kócsagot is fogyasztott - idézte a BBC hírportálja a British Geological Survey (BGS) és a Leicesteri Egyetem kutatását. A szövetmintákat a hajdani uralkodó lábszár- és combcsontjából, bordájából és fogából vették, miután a maradványokat 2012-ben Leicesterben megtalálták és feltárták.

"Tudtuk, hogy sok lakomát tartott, melyeken a dokumentumok szerint rengeteg bort fogyasztottak, és ha a csontok vegyi elemzésének eredményeit figyelembe vesszük, úgy tűnik, a lakmározás jelentős hatással volt a király szervezetére élete végén" - mondta el a kutatásban részvevő Angela Lamb. A szakember hozzátette, hogy III. Richárd fogainak és csontjainak vizsgálata az élete helyszíneiben, az étrendjében és társadalmi státuszában beállt változásokról árulkodik.

A Journal of Archaeological Science című folyóiratban megjelent tanulmány - a legteljesebb, amit valaha egy középkori uralkodóról készítettek - egyfelől igazolta, hogy az 1483-ban megkoronázott uralkodó gyermekkorában lakóhelyet változtatott, hétéves kora körül költözött el a kelet-angliai Fortheringay várából. A csontok vizsgálatából az is kiderült, hogy fiatal felnőttként visszatért Kelet-Angliába és ettől kezdve asztalán drága, elegáns fogások, italok szerepeltek. Utolsó két évében - uralkodásához köthetően - pedig újabb komoly változás állt be étrendjében: több friss vizet, szárnyast fogyasztott és több bort ivott.

A királyt március 26-án, egy hétig tartó Leicestershire-i ünnepségsorozat végén a leicesteri katedrálisban újratemetik. Az uralkodó az 1485-ös bosworthi csatában esett el, sírját azonban szem elől tévesztették, amikor az annak otthont adó templomot lebontották.

Forrás: MTI


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.