Napi egy palack bort fogyasztott III. Richárd angol király

Napi egy palack bort ihatott élete utolsó éveiben III. Richárd  - derült ki az uralkodó fogának és csontjainak izotópos elemzéséből.

Különleges vad szárnyasokat, hattyút, darut, gémet és kócsagot is fogyasztott - idézte a BBC hírportálja a British Geological Survey (BGS) és a Leicesteri Egyetem kutatását. A szövetmintákat a hajdani uralkodó lábszár- és combcsontjából, bordájából és fogából vették, miután a maradványokat 2012-ben Leicesterben megtalálták és feltárták.

"Tudtuk, hogy sok lakomát tartott, melyeken a dokumentumok szerint rengeteg bort fogyasztottak, és ha a csontok vegyi elemzésének eredményeit figyelembe vesszük, úgy tűnik, a lakmározás jelentős hatással volt a király szervezetére élete végén" - mondta el a kutatásban részvevő Angela Lamb. A szakember hozzátette, hogy III. Richárd fogainak és csontjainak vizsgálata az élete helyszíneiben, az étrendjében és társadalmi státuszában beállt változásokról árulkodik.

A Journal of Archaeological Science című folyóiratban megjelent tanulmány - a legteljesebb, amit valaha egy középkori uralkodóról készítettek - egyfelől igazolta, hogy az 1483-ban megkoronázott uralkodó gyermekkorában lakóhelyet változtatott, hétéves kora körül költözött el a kelet-angliai Fortheringay várából. A csontok vizsgálatából az is kiderült, hogy fiatal felnőttként visszatért Kelet-Angliába és ettől kezdve asztalán drága, elegáns fogások, italok szerepeltek. Utolsó két évében - uralkodásához köthetően - pedig újabb komoly változás állt be étrendjében: több friss vizet, szárnyast fogyasztott és több bort ivott.

A királyt március 26-án, egy hétig tartó Leicestershire-i ünnepségsorozat végén a leicesteri katedrálisban újratemetik. Az uralkodó az 1485-ös bosworthi csatában esett el, sírját azonban szem elől tévesztették, amikor az annak otthont adó templomot lebontották.

Forrás: MTI


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.