Naponta mennyi cukor egészséges még?

Azt tudjuk, hogy a mai ember cukorfogyasztása jóval több a kelleténél, de azzal nem vagyunk tisztában, hogy mennyit szabadna valójában ennünk egy nap, hogy ne terheljük túl a szervezetünket. Megdöbbentően keveset. A hvg.hu cikke.

Hat teáskanál, azaz 25 gramm cukor, ha nő, kilenc teáskanál, azaz 37,5 gramm, ha férfi. Ez lenne a maximum hozzáadott cukormennyiség, ami megengedhető egy felnőtt szervezetnek, ha egészséges akar maradni az amerikai Heart Association szervezet ajánlása szerint. Valaki ezt a mennyiséget már a reggeli során megközelíti, még ha csak egy gyümölcsjoghurtot (kb. 15 gramm) is eszik, és cukorral issza a kávét vagy egy teát (egy teáskanál 4,2 grammnak felel meg).

Ha ennél bőségesebb a reggeli, például egy croissant (26 gramm cukor), akkor egy nő már semmit nem ehetne vagy ihatna, ami hozzáadott cukrot tartalmaz, nem beszélve az ebéd utáni nassokról: egy Pöttyös Guruban például 15 gramm cukor van, de egy Sport szelet vagy egy Snickers (28,2 gramm) még többet tartalmaz, egy mekis almás táska pedig (32 gramm) már komoly bűnözésnek számít a férfiaknak is.

A cikk ezen a linken folytatódik.


Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.