A Petőfi híd budai hídfőjénél működő szórakozóhelyet 5 millió forintos bírsággal sújtották, mivel megsértette az egyenlő bánásmód követelményét azzal, hogy az érdeklődők egy részét bőrszíne, valamint faji hovatartozása miatt 2009 áprilisában és májusában nem engedte be - írja az Index.hu.
Ilyen szankciót eddig csak bankok esetében alkalmazott a hatóság. A büntetés részeként a Riónak egy éven át kell szerepeltetnie a határozatot a honlapján. Az indoklásban a hatóság több esetet is megemlít. Az ügyet vivő Nemzeti Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) ügyvédje, Udvari Márton az Indexnek elmondta, a Rio teljes mértékben ignorálta az ügyet.
A cég képviselői nem vették át a leveleket, a tárgyalásokon semmilyen módon nem képviseltették magukat, az ügyvédjeikkel nem találkoztak. Az ügyvéd szerint ez ilyen esetben azért kellemetlen számukra, mert diszkriminációs ügyben a bizonyítás terhe az alperesen van. Tehát a Riónak kellett volna bizonyítania, hogy a fenti esetek nem történtek meg.
A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Irodát (NEKI) vezető Kárpáti József az Indexnek elmondta: a kilencvenes évek közepén volt ilyen rossz a helyzet. Most évente kétszáz ügyben fordulnak hozzájuk.
Nem engedtek be feketéket - 5 millióra bírságolták a Riót
5 milliós bírsággal sújtotta az Egyenlő Bánásmód Hatóság a Cafe del Rio szórakozóhelyet, mivel bulijaira nem engedett be színes bőrűeket – írja az Index.

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől
Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában
Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon
Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől
Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris
A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának
Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem
Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját
Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten
Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.

A lengyel sörgyártás új trendjei
A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.