Nem gyógyír a nyári élénkülés a vendéglátóipar sebeire

Polarizálódott a magyarországi vendéglátóipar, míg az üdülőhelyeken tömve vannak az éttermek, addig a belvárosokban sokan zárva maradnak nyáron is - írja a Világgazdaság.

Megugrott a vendéglátás forgalma júniusban, a júliusi árbevétel pedig már megközelíti a 2019-es júliusit – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból és az előzetes pénztárforgalmi kimutatásokból. A járvány miatt elrendelt korlátozások enyhítésével júniusban 28,6 százalékkal nőtt a forgalom volumene, 36,3 százalékkal az árbevétele, és az utóbbi már csak 2,8 százalékkal marad el a válság előtti, 2019-es szinttől.

A statisztikai adatok szerint júniusban 130 milliárd forintos bevétellel lehetett számolni a szektorban, míg a 2019-es bevétel ugyanebben a hónapban 133 milliárd volt, tehát már közel a válság előtti szint. A várakozás szerint egyébként is kiemelkedő havi forgalomra lehet számítani, így júliusban és augusztusban is.

Azonban hiába a korábbi évhez képest jobb kasszaadatok, a piaci szereplők még mindig borúlátók, főleg a bizonytalan ősz és a járvány várható negyedik hulláma miatt. A vendéglátók legnagyobb része továbbra is a létfenntartásért küzd  – húzta alá a VG-nek Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke. A vendéglátóipar rendkívül polarizált – mutatott rá –, míg a mostani adatokat valószínűleg a nyaralóhelyek húzzák fel, ahol valóban nagy a forgalom, addig a belvárosi éttermek többsége be van zárva, hiszen a külföldi turisták száma még mindig a töredéke a válság előtti évekének.

Elfogytak a tartalékok, sok étterem-tulajdonosnak el kellett adnia az autóit, vagy jelzálogot kellett felvennie a házára, hogy nyitva maradhasson, de egy esetleges újabb teljes zárás esetén már végleg becsődölhet. A vendéglátásban ráadásul óriási a munkaerőhiány, az alapanyagárak pedig az egekbe ugrottak. Ennek ellenére csak 5–15 százalékkal mertek emelni jó néhány étteremben, nehogy elriasszák a vendégeket.

Az MVI elnöke szerint a vendéglátók most abban bíznak, hogy ha kitör a negyedik hullám, akkor sem rendelnek el teljes zárást, hanem a védettségi igazolvánnyal rendelkezők – szigorított maszkhasználat mellett – mehetnek étterembe. Ha ugyanis a hidegebb hónapokban bezárnak a teraszok, a belső terekbe pedig nem mehet senki, akkor az tényleg a szektor nagy részének végét okozhatja.

Forrás: Világgazdaság


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.