Nem gyógyír a nyári élénkülés a vendéglátóipar sebeire

Polarizálódott a magyarországi vendéglátóipar, míg az üdülőhelyeken tömve vannak az éttermek, addig a belvárosokban sokan zárva maradnak nyáron is - írja a Világgazdaság.

Megugrott a vendéglátás forgalma júniusban, a júliusi árbevétel pedig már megközelíti a 2019-es júliusit – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból és az előzetes pénztárforgalmi kimutatásokból. A járvány miatt elrendelt korlátozások enyhítésével júniusban 28,6 százalékkal nőtt a forgalom volumene, 36,3 százalékkal az árbevétele, és az utóbbi már csak 2,8 százalékkal marad el a válság előtti, 2019-es szinttől.

A statisztikai adatok szerint júniusban 130 milliárd forintos bevétellel lehetett számolni a szektorban, míg a 2019-es bevétel ugyanebben a hónapban 133 milliárd volt, tehát már közel a válság előtti szint. A várakozás szerint egyébként is kiemelkedő havi forgalomra lehet számítani, így júliusban és augusztusban is.

Azonban hiába a korábbi évhez képest jobb kasszaadatok, a piaci szereplők még mindig borúlátók, főleg a bizonytalan ősz és a járvány várható negyedik hulláma miatt. A vendéglátók legnagyobb része továbbra is a létfenntartásért küzd  – húzta alá a VG-nek Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke. A vendéglátóipar rendkívül polarizált – mutatott rá –, míg a mostani adatokat valószínűleg a nyaralóhelyek húzzák fel, ahol valóban nagy a forgalom, addig a belvárosi éttermek többsége be van zárva, hiszen a külföldi turisták száma még mindig a töredéke a válság előtti évekének.

Elfogytak a tartalékok, sok étterem-tulajdonosnak el kellett adnia az autóit, vagy jelzálogot kellett felvennie a házára, hogy nyitva maradhasson, de egy esetleges újabb teljes zárás esetén már végleg becsődölhet. A vendéglátásban ráadásul óriási a munkaerőhiány, az alapanyagárak pedig az egekbe ugrottak. Ennek ellenére csak 5–15 százalékkal mertek emelni jó néhány étteremben, nehogy elriasszák a vendégeket.

Az MVI elnöke szerint a vendéglátók most abban bíznak, hogy ha kitör a negyedik hullám, akkor sem rendelnek el teljes zárást, hanem a védettségi igazolvánnyal rendelkezők – szigorított maszkhasználat mellett – mehetnek étterembe. Ha ugyanis a hidegebb hónapokban bezárnak a teraszok, a belső terekbe pedig nem mehet senki, akkor az tényleg a szektor nagy részének végét okozhatja.

Forrás: Világgazdaság


Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.