Nem hisznek a borászatok az államnak?

Egy furcsán értelmezett EU-s direktíva alapján az utóbbi években egy kunfehértói szeszipari cégnek kellett az alföldi borászatoknak átadni a keletkezett borseprőt és törkölyt, mert egyébként nem kaptak engedélyt - írja Oltyán József a Hírös.Indexen megjelent cikkben..

Egy 100 ezer hektoliteres borászatnak először ezért évi 10 milliót fizettek, majd csak a fuvarköltséget, most pedig attól félnek a megkérdezett borászatok, hogy nekik kell fizetni a könnyítés miatt. Jogos lehet a félelmük? - teszi fel a kérdést a cikkíró.

A Szabad Föld 2011. július 23-i on-line kiadásában jelent meg Font Sándornak, a parlament mezőgazdasági bizottság elnökének a kis-kunsag.hu-nak adott interjúja alapján egy összefoglaló, amely arról értesít, hogy várhatóan 2011 augusztus 01-től lesz kihirdetve az a rendelet, miszerint a jövőben a borászatok azt kezdenek a keletkező melléktermékeikkel amit akarnak. Ennek kapcsán több jelentős alföldi borászatot megkerestünk, akik elzárkóztak attól, hogy a nevüket adják a nyilatkozatukhoz, miközben véleményük azért volt.

Az elmondásaikból gyorsan kiderült, hogy a havi 5-6 átfogó vizsgálattól, amit rendszeresen tartanak a különböző hatóságok a borászatoknál, miközben élet-halál küzdelmet folytatnak a kereskedelem terén, kifáradtak. A borászatok vezetői részéről elhangzott, hogy ma olyan világ van, amikor: "be kell fogni a szánkat és örülni kell, ha van még munkahelyünk." (...)

A cikk teljes terjedelmében az eredeti oldalon olvasható.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.