Nem hisznek a borászatok az államnak?

Egy furcsán értelmezett EU-s direktíva alapján az utóbbi években egy kunfehértói szeszipari cégnek kellett az alföldi borászatoknak átadni a keletkezett borseprőt és törkölyt, mert egyébként nem kaptak engedélyt - írja Oltyán József a Hírös.Indexen megjelent cikkben..

Egy 100 ezer hektoliteres borászatnak először ezért évi 10 milliót fizettek, majd csak a fuvarköltséget, most pedig attól félnek a megkérdezett borászatok, hogy nekik kell fizetni a könnyítés miatt. Jogos lehet a félelmük? - teszi fel a kérdést a cikkíró.

A Szabad Föld 2011. július 23-i on-line kiadásában jelent meg Font Sándornak, a parlament mezőgazdasági bizottság elnökének a kis-kunsag.hu-nak adott interjúja alapján egy összefoglaló, amely arról értesít, hogy várhatóan 2011 augusztus 01-től lesz kihirdetve az a rendelet, miszerint a jövőben a borászatok azt kezdenek a keletkező melléktermékeikkel amit akarnak. Ennek kapcsán több jelentős alföldi borászatot megkerestünk, akik elzárkóztak attól, hogy a nevüket adják a nyilatkozatukhoz, miközben véleményük azért volt.

Az elmondásaikból gyorsan kiderült, hogy a havi 5-6 átfogó vizsgálattól, amit rendszeresen tartanak a különböző hatóságok a borászatoknál, miközben élet-halál küzdelmet folytatnak a kereskedelem terén, kifáradtak. A borászatok vezetői részéről elhangzott, hogy ma olyan világ van, amikor: "be kell fogni a szánkat és örülni kell, ha van még munkahelyünk." (...)

A cikk teljes terjedelmében az eredeti oldalon olvasható.


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.