Nem lesz elég bor?

Nem lesz elég bor?

Nehéz év az idei a magyar gyümölcstermesztőknek, a tavaszi fagyok szinte mindenütt
óriási pusztítást végeztek. Reményük talán csak a szőlőtermesztőknek van, ám a 22
borrégió nem egyformán élte meg az elmúlt hónapok időjárásait. Talán a legnagyobb
veszteség a kunsági borvidéket érte, hiába érkeznek egyre jobb homoki borok erről a
vidékről, amelyek frissek, üdék, lendületesek és könnyen ihatók, így a nemzetközi
versenyeken is kihívták már maguknak a figyelmet. Akinek nincsenek tartalékai, az idén alig
tudja majd átvészelni a veszteségeket.

Szentpéteri Attila szőlész-borász, a Szentpéteri Borpince vezetője a Hajnal-táj riporterének
is megmutatta a homokbuckák közötti földeket. A gazda a tavalyi évvel elégedett, az ideivel
már kevésbé: a téli fagy a szőlő 70-80 százalékát elvette, van olyan fajta, amelyikből
egyáltalán nem lesz a tőkén, úgy számol, a térségben akár kétmilliárdos veszteség is
keletkezhet. A maradék az önköltség felét sem fedezi, így most tartalékaikat élik fel, az
önköltség hiánya miatt leállnak a pályázatokkal, és igyekeznek átvészelni ezt az esztendőt.
Szentpéteri azértnem fél a piacvesztéstől, azt mondja, az ország más vidékein talán nincs
ekkora baj.
A borosgazdát erősíti a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára is, aki szerint több
kedvezőtlen tényező összeadódása miatt idén annyi bor sem lesz az országban, amennyi a
belső fogyasztást fedezné, így eddig példátlan módon nettó borimportőrök leszünk. Horváth
Csaba ugyancsak a Hajnal-tájban elmondta: az EU borpiaci reformjának keretében 2005-től
Magyarország több mint 11 ezer hektárnyi ültetvényfelületet vágott ki támogatással, azaz ez
a termésmennyiség hiányzik. A másik ok, hogy az elmúlt két évben az átlagnál jóval
kevesebb szőlő termett: a tőkékről 2010-ben mindössze 1,9 millió, tavaly alig 2,5 millió
hektoliter jött le, ami azt jelenti, hogy az évi 24 liter/fős évi belföldi fogyasztásból kiindulva a
hazai fogyasztásnak megfelelő mennyiség sem termett meg az országban. (hirado.hu)


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.