Nem lesz elég bor?

Nem lesz elég bor?

Nehéz év az idei a magyar gyümölcstermesztőknek, a tavaszi fagyok szinte mindenütt
óriási pusztítást végeztek. Reményük talán csak a szőlőtermesztőknek van, ám a 22
borrégió nem egyformán élte meg az elmúlt hónapok időjárásait. Talán a legnagyobb
veszteség a kunsági borvidéket érte, hiába érkeznek egyre jobb homoki borok erről a
vidékről, amelyek frissek, üdék, lendületesek és könnyen ihatók, így a nemzetközi
versenyeken is kihívták már maguknak a figyelmet. Akinek nincsenek tartalékai, az idén alig
tudja majd átvészelni a veszteségeket.

Szentpéteri Attila szőlész-borász, a Szentpéteri Borpince vezetője a Hajnal-táj riporterének
is megmutatta a homokbuckák közötti földeket. A gazda a tavalyi évvel elégedett, az ideivel
már kevésbé: a téli fagy a szőlő 70-80 százalékát elvette, van olyan fajta, amelyikből
egyáltalán nem lesz a tőkén, úgy számol, a térségben akár kétmilliárdos veszteség is
keletkezhet. A maradék az önköltség felét sem fedezi, így most tartalékaikat élik fel, az
önköltség hiánya miatt leállnak a pályázatokkal, és igyekeznek átvészelni ezt az esztendőt.
Szentpéteri azértnem fél a piacvesztéstől, azt mondja, az ország más vidékein talán nincs
ekkora baj.
A borosgazdát erősíti a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára is, aki szerint több
kedvezőtlen tényező összeadódása miatt idén annyi bor sem lesz az országban, amennyi a
belső fogyasztást fedezné, így eddig példátlan módon nettó borimportőrök leszünk. Horváth
Csaba ugyancsak a Hajnal-tájban elmondta: az EU borpiaci reformjának keretében 2005-től
Magyarország több mint 11 ezer hektárnyi ültetvényfelületet vágott ki támogatással, azaz ez
a termésmennyiség hiányzik. A másik ok, hogy az elmúlt két évben az átlagnál jóval
kevesebb szőlő termett: a tőkékről 2010-ben mindössze 1,9 millió, tavaly alig 2,5 millió
hektoliter jött le, ami azt jelenti, hogy az évi 24 liter/fős évi belföldi fogyasztásból kiindulva a
hazai fogyasztásnak megfelelő mennyiség sem termett meg az országban. (hirado.hu)


Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.
Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus

Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus 

A Spirit Tourism egy gyorsan fejlődő ágazat, ami lehetőséget kínál a helyi turizmus növekedésére, ezáltal munkahelyek teremtésére és a helyi gazdaságok fellendítésére.
Stratégiai partnerség egy rummal?

Stratégiai partnerség egy rummal? 

Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.