Nem lesz elég bor?

Nem lesz elég bor?

Nehéz év az idei a magyar gyümölcstermesztőknek, a tavaszi fagyok szinte mindenütt
óriási pusztítást végeztek. Reményük talán csak a szőlőtermesztőknek van, ám a 22
borrégió nem egyformán élte meg az elmúlt hónapok időjárásait. Talán a legnagyobb
veszteség a kunsági borvidéket érte, hiába érkeznek egyre jobb homoki borok erről a
vidékről, amelyek frissek, üdék, lendületesek és könnyen ihatók, így a nemzetközi
versenyeken is kihívták már maguknak a figyelmet. Akinek nincsenek tartalékai, az idén alig
tudja majd átvészelni a veszteségeket.

Szentpéteri Attila szőlész-borász, a Szentpéteri Borpince vezetője a Hajnal-táj riporterének
is megmutatta a homokbuckák közötti földeket. A gazda a tavalyi évvel elégedett, az ideivel
már kevésbé: a téli fagy a szőlő 70-80 százalékát elvette, van olyan fajta, amelyikből
egyáltalán nem lesz a tőkén, úgy számol, a térségben akár kétmilliárdos veszteség is
keletkezhet. A maradék az önköltség felét sem fedezi, így most tartalékaikat élik fel, az
önköltség hiánya miatt leállnak a pályázatokkal, és igyekeznek átvészelni ezt az esztendőt.
Szentpéteri azértnem fél a piacvesztéstől, azt mondja, az ország más vidékein talán nincs
ekkora baj.
A borosgazdát erősíti a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára is, aki szerint több
kedvezőtlen tényező összeadódása miatt idén annyi bor sem lesz az országban, amennyi a
belső fogyasztást fedezné, így eddig példátlan módon nettó borimportőrök leszünk. Horváth
Csaba ugyancsak a Hajnal-tájban elmondta: az EU borpiaci reformjának keretében 2005-től
Magyarország több mint 11 ezer hektárnyi ültetvényfelületet vágott ki támogatással, azaz ez
a termésmennyiség hiányzik. A másik ok, hogy az elmúlt két évben az átlagnál jóval
kevesebb szőlő termett: a tőkékről 2010-ben mindössze 1,9 millió, tavaly alig 2,5 millió
hektoliter jött le, ami azt jelenti, hogy az évi 24 liter/fős évi belföldi fogyasztásból kiindulva a
hazai fogyasztásnak megfelelő mennyiség sem termett meg az országban. (hirado.hu)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.