Nem lesz elég bor?

Nem lesz elég bor?

Nehéz év az idei a magyar gyümölcstermesztőknek, a tavaszi fagyok szinte mindenütt
óriási pusztítást végeztek. Reményük talán csak a szőlőtermesztőknek van, ám a 22
borrégió nem egyformán élte meg az elmúlt hónapok időjárásait. Talán a legnagyobb
veszteség a kunsági borvidéket érte, hiába érkeznek egyre jobb homoki borok erről a
vidékről, amelyek frissek, üdék, lendületesek és könnyen ihatók, így a nemzetközi
versenyeken is kihívták már maguknak a figyelmet. Akinek nincsenek tartalékai, az idén alig
tudja majd átvészelni a veszteségeket.

Szentpéteri Attila szőlész-borász, a Szentpéteri Borpince vezetője a Hajnal-táj riporterének
is megmutatta a homokbuckák közötti földeket. A gazda a tavalyi évvel elégedett, az ideivel
már kevésbé: a téli fagy a szőlő 70-80 százalékát elvette, van olyan fajta, amelyikből
egyáltalán nem lesz a tőkén, úgy számol, a térségben akár kétmilliárdos veszteség is
keletkezhet. A maradék az önköltség felét sem fedezi, így most tartalékaikat élik fel, az
önköltség hiánya miatt leállnak a pályázatokkal, és igyekeznek átvészelni ezt az esztendőt.
Szentpéteri azértnem fél a piacvesztéstől, azt mondja, az ország más vidékein talán nincs
ekkora baj.
A borosgazdát erősíti a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára is, aki szerint több
kedvezőtlen tényező összeadódása miatt idén annyi bor sem lesz az országban, amennyi a
belső fogyasztást fedezné, így eddig példátlan módon nettó borimportőrök leszünk. Horváth
Csaba ugyancsak a Hajnal-tájban elmondta: az EU borpiaci reformjának keretében 2005-től
Magyarország több mint 11 ezer hektárnyi ültetvényfelületet vágott ki támogatással, azaz ez
a termésmennyiség hiányzik. A másik ok, hogy az elmúlt két évben az átlagnál jóval
kevesebb szőlő termett: a tőkékről 2010-ben mindössze 1,9 millió, tavaly alig 2,5 millió
hektoliter jött le, ami azt jelenti, hogy az évi 24 liter/fős évi belföldi fogyasztásból kiindulva a
hazai fogyasztásnak megfelelő mennyiség sem termett meg az országban. (hirado.hu)


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.