Nem permetezett, börtönbe küldhetik a gazdát

A vád az, hogy nem permetezte meg szőlőit az aranyszínű sárgaság fitplazma nevű baktérium ellen, ezzel pedig hatalmas károkat okozott, okozhatott a bortermelő vidék többi gazdaságának, egy francia törvény szerint pedig ez büntethető is - emeli ki a Biovonal.

Giboulot ismert organikus gazdálkodó, ami ? a többi között ? annyit jelent, hogy nem használ mérgező vegyszereket, a kártevőket természetes ellenségeikkel irtatja. Az organikus borászok és borok rendkívül népszerűek világszerte. Giboulot a hatóság fenyegetésére kifejtette, hogy organikus gazdálkodóként nem szokott csak úgy, vaktában permetezni (bizonyos, gyorsan felszívódó, természetes alapú permetszereket az organikus gazdák is használnak), másrészt pedig egyáltalán nincs arról meggyőződve, hogy a nevezett kórokozó ellen úgy kéne védekezni, ahogy a hatóság előírja. Például félti a méheket is.

?Nem vagyok felelőtlen és nem vagyok radikális. Egyszerűen nem hiszek abban a módszerben, hiszen még a betegség tünetei sem mutatkoztak. Meg akarom mutatni az embereknek, hogy vannak lehetőségek, és gondolnunk kell a saját és fogyasztóink egészségére? - nyilatkozta Giboulot egy francia lapnak még tavaly év végén.

Elmondta, az apja kezdte átalakítani a gazdaságot organikusra még a hetvenes években, és mára teljes mértékben biogazdálkodást végeznek. Nem akarja visszacsinálni több évtized munkáját, és olyan módszereket alkalmazni, amiknek a következményeit még nem is ismerik.

A hatóságilag előírt permetszer, a Pyrevert nevű méreg Giboulot szerint ártalmas a rovarokra is, és nem ismertek elléggé a mellékhatásai. Már 41 ezren írták alá az ügyét támogató petíciót.

Forrás: Biovonal / 444.hu


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.