Nem permetezett, börtönbe küldhetik a gazdát

A vád az, hogy nem permetezte meg szőlőit az aranyszínű sárgaság fitplazma nevű baktérium ellen, ezzel pedig hatalmas károkat okozott, okozhatott a bortermelő vidék többi gazdaságának, egy francia törvény szerint pedig ez büntethető is - emeli ki a Biovonal.

Giboulot ismert organikus gazdálkodó, ami ? a többi között ? annyit jelent, hogy nem használ mérgező vegyszereket, a kártevőket természetes ellenségeikkel irtatja. Az organikus borászok és borok rendkívül népszerűek világszerte. Giboulot a hatóság fenyegetésére kifejtette, hogy organikus gazdálkodóként nem szokott csak úgy, vaktában permetezni (bizonyos, gyorsan felszívódó, természetes alapú permetszereket az organikus gazdák is használnak), másrészt pedig egyáltalán nincs arról meggyőződve, hogy a nevezett kórokozó ellen úgy kéne védekezni, ahogy a hatóság előírja. Például félti a méheket is.

?Nem vagyok felelőtlen és nem vagyok radikális. Egyszerűen nem hiszek abban a módszerben, hiszen még a betegség tünetei sem mutatkoztak. Meg akarom mutatni az embereknek, hogy vannak lehetőségek, és gondolnunk kell a saját és fogyasztóink egészségére? - nyilatkozta Giboulot egy francia lapnak még tavaly év végén.

Elmondta, az apja kezdte átalakítani a gazdaságot organikusra még a hetvenes években, és mára teljes mértékben biogazdálkodást végeznek. Nem akarja visszacsinálni több évtized munkáját, és olyan módszereket alkalmazni, amiknek a következményeit még nem is ismerik.

A hatóságilag előírt permetszer, a Pyrevert nevű méreg Giboulot szerint ártalmas a rovarokra is, és nem ismertek elléggé a mellékhatásai. Már 41 ezren írták alá az ügyét támogató petíciót.

Forrás: Biovonal / 444.hu


Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.