Nem veszélyes az egészségre az aszpartám

Ha a jelenleg ajánlott mennyiségben fogyasztják az alacsony kalóriatartalmú italok és ételek édesítésére használt szert, akkor nem veszélyezteti az egészséget.

Az aszpartám irányadó napi beviteli értéke 40 milligramm testsúlykilogrammonként, és nincs szükség ennek felülvizsgálatára - áll az Európai Unió élelmezésbiztonsági szervezete, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) közleményében.

Egy húsz kilogrammos kisgyermek másfél liter aszpartámos üdítőt ihat anélkül, hogy ezt a küszöböt átlépné - közölte Claude Lambré, a szakértői bizottság egyik alelnöke sajtótájékoztatóján.

Egy doboz diétás szénsavas üdítőital rendszerint mintegy 180 milligramm aszpartámot tartalmaz, ami azt jelenti, hogy egy 75 kilogramm súlyú felnőttnek napi több mint 16 doboz diétás üdítőt kellene elfogyasztania ahhoz, hogy túllépje az uniós küszöbértéket. (Az Egyesült Államokban valamivel magasabb, kilogrammonként 50 milligramm az ajánlott felső érték.)

Az aszpartámmal édesített üdítők, desszertek, rágógumik és fogyókúrás termékek gyártóival szemben évek óta bizalmatlanok a fogyasztók és a tudósok, az adalékanyag biztonságát megállapító, átfogó tanulmány azonban eloszlathatja a gyanakvást.

A szektort és mindenekelőtt az amerikai Coca-Colát képviselő Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) üdvözölte a döntést, "amely megerősíti negyven év több mint hatszáz tudományos munkájának következtetéseit".

A rendelkezésre álló kutatási adatok alapján az EFSA kizárhatónak tartja, hogy az aszpartám károsítaná a géneket és rákot okozna. A szakértők azt is megállapították, hogy a mesterséges édesítőszer nem okoz agyi és idegrendszeri károsodást, és nem befolyásolja sem a gyermekek, sem a felnőttek viselkedését vagy gondolkodási képességeit.

Az EFSA azt azonban elismerte, hogy az aszpartám egyik hatóanyaga, a fenilalanin fogyasztása a fenilketonuria (PKU) nevű örökletes, ritka anyagcsere-betegségben szenvedők számára szigorúan tilos. A kórt Európában a csecsemő születése után három nappal vett vérmintából diagnosztizálják.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) szerint az aszpartám biztonságosságáról kiadott EFSA-nyilatkozat hozzájárulhat a kiegyensúlyozott, változatos étrend kialakításához. A szakemberek eddig is tisztában voltak azzal, hogy fogyasztása nem hoz az étrendbe semmi olyat, amely már ne lenne annak része - értékelte a friss EFSA-határozatot Kubányi Jolán, az MDOSZ elnöke.

Az aszpartám ugyanis két olyan aminosavból áll, amely számos fehérjetartalmú élelmiszerben megtalálható, így például a tejben is. Egy adag tejben nyolcszor több fenilalanin, és tizenháromszor több aszparaginsav van, mint egy csésze aszpartámmal édesített kávéban vagy teában - olvasható a dietetikusok közleményében. A cukornál 200-szor édesebb aszpartám élelmiszeripari alkalmazását 1994 óta engedélyezik az Európai Unióban.

Forrás: MTI


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.