Nem veszélyes az egészségre az aszpartám

Ha a jelenleg ajánlott mennyiségben fogyasztják az alacsony kalóriatartalmú italok és ételek édesítésére használt szert, akkor nem veszélyezteti az egészséget.

Az aszpartám irányadó napi beviteli értéke 40 milligramm testsúlykilogrammonként, és nincs szükség ennek felülvizsgálatára - áll az Európai Unió élelmezésbiztonsági szervezete, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) közleményében.

Egy húsz kilogrammos kisgyermek másfél liter aszpartámos üdítőt ihat anélkül, hogy ezt a küszöböt átlépné - közölte Claude Lambré, a szakértői bizottság egyik alelnöke sajtótájékoztatóján.

Egy doboz diétás szénsavas üdítőital rendszerint mintegy 180 milligramm aszpartámot tartalmaz, ami azt jelenti, hogy egy 75 kilogramm súlyú felnőttnek napi több mint 16 doboz diétás üdítőt kellene elfogyasztania ahhoz, hogy túllépje az uniós küszöbértéket. (Az Egyesült Államokban valamivel magasabb, kilogrammonként 50 milligramm az ajánlott felső érték.)

Az aszpartámmal édesített üdítők, desszertek, rágógumik és fogyókúrás termékek gyártóival szemben évek óta bizalmatlanok a fogyasztók és a tudósok, az adalékanyag biztonságát megállapító, átfogó tanulmány azonban eloszlathatja a gyanakvást.

A szektort és mindenekelőtt az amerikai Coca-Colát képviselő Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) üdvözölte a döntést, "amely megerősíti negyven év több mint hatszáz tudományos munkájának következtetéseit".

A rendelkezésre álló kutatási adatok alapján az EFSA kizárhatónak tartja, hogy az aszpartám károsítaná a géneket és rákot okozna. A szakértők azt is megállapították, hogy a mesterséges édesítőszer nem okoz agyi és idegrendszeri károsodást, és nem befolyásolja sem a gyermekek, sem a felnőttek viselkedését vagy gondolkodási képességeit.

Az EFSA azt azonban elismerte, hogy az aszpartám egyik hatóanyaga, a fenilalanin fogyasztása a fenilketonuria (PKU) nevű örökletes, ritka anyagcsere-betegségben szenvedők számára szigorúan tilos. A kórt Európában a csecsemő születése után három nappal vett vérmintából diagnosztizálják.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) szerint az aszpartám biztonságosságáról kiadott EFSA-nyilatkozat hozzájárulhat a kiegyensúlyozott, változatos étrend kialakításához. A szakemberek eddig is tisztában voltak azzal, hogy fogyasztása nem hoz az étrendbe semmi olyat, amely már ne lenne annak része - értékelte a friss EFSA-határozatot Kubányi Jolán, az MDOSZ elnöke.

Az aszpartám ugyanis két olyan aminosavból áll, amely számos fehérjetartalmú élelmiszerben megtalálható, így például a tejben is. Egy adag tejben nyolcszor több fenilalanin, és tizenháromszor több aszparaginsav van, mint egy csésze aszpartámmal édesített kávéban vagy teában - olvasható a dietetikusok közleményében. A cukornál 200-szor édesebb aszpartám élelmiszeripari alkalmazását 1994 óta engedélyezik az Európai Unióban.

Forrás: MTI


A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg

A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg 

A mostani hétvégére tervezett rendezvény az árvíz miatt kialakult helyzetre való tekintettel nem az eredeti időpontban, hanem 2 héttel később, október 5-6. között lesz megtartva.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Jön a Kávé Napja az Akváriumban

Jön a Kávé Napja az Akváriumban 

Korlátlan kávékóstolás, versenyek és csúcskávék otthonra is a kávé világnapján, szeptember 29-én, Budapesten.
Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.