Néma vacsora

Néma vacsorákat kínál egy étterem New Yorkban, ahol már a vendéglátóhelyeken is akkora a zaj, hogy különféle szabályokkal próbálják elejét venni a hangzavarnak - írja a Travelo.

Az Eat nevű hely Brooklynban egy hónapja szervez néma vacsorákat péntekenként vagy vasárnaponként. Az érdeklődés kezdettől fogva nagy, a vendégeknek napokkal előbb jelezniük kell, ha asztalt akarnak kapni a felkapott Greenpoint negyedben működő étteremben, amely igen kicsi: mindössze 25 vendéget tud fogadni.

"Szerettem volna megteremteni annak lehetőségét, hogy az emberek minden figyelmet megkapva élvezhessék a fogásokat. A lármás helyeken ez rendszerint lehetetlen, főként egy olyan városban, mint New York" - mondta el az AFP francia hírügynökségnek Nicholas Nauman étteremfőnök.

Mivel beszélgetni tilos, az emberek csendben falatoznak és nézelődnek. A mobiltelefonokat ki kell kapcsolni, tehát a vendégek el vannak vágva a külvilágtól. Néhányan azonban nehezen tudják megőrizni komolyságukat, az éttermi élmény ugyanis annyira eltér a New York-i hangulattól. Megszólalni csak akkor lehet, ha a helyi biotermékekből készült négyfogásos vegetáriánus menü végén a desszert is elfogyott.

A 28 éves Nauman eleinte havonta egy néma vacsorát akart meghirdetni, a kezdeményezésnek azonban akkora sikere volt, hogy heti egy alkalom lett belőle. A vacsora ára 40 dollár, ami sokak szerint megfizethető ár egy kis csendért.

A New York-i vendéglátóhelyek olyannyira zajosak, hogy sokan már kerülik őket. Renée Fleming operaénekesnő egy ízben arról beszélt, hogy nem jár étterembe, hogy kímélje a hangját. A nagy zajban ugyanis az embereknek túl kell kiabálniuk egymást, ami ártalmas a hangszálakra - fogalmazott. "Hallottam, hogy a hangzavar bizonyíthatóan azt sugallja az embereknek, hogy olyan helyen vannak, ahol történik valami" - mondta a világhírű szoprán tavaly a dpa német hírügynökségnek. Hozzátette, ebből adódóan nem számít arra, hogy javulni fog a helyzet.

Forrás: MTI / Travelo


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.