Néma vacsora

Néma vacsorákat kínál egy étterem New Yorkban, ahol már a vendéglátóhelyeken is akkora a zaj, hogy különféle szabályokkal próbálják elejét venni a hangzavarnak - írja a Travelo.

Az Eat nevű hely Brooklynban egy hónapja szervez néma vacsorákat péntekenként vagy vasárnaponként. Az érdeklődés kezdettől fogva nagy, a vendégeknek napokkal előbb jelezniük kell, ha asztalt akarnak kapni a felkapott Greenpoint negyedben működő étteremben, amely igen kicsi: mindössze 25 vendéget tud fogadni.

"Szerettem volna megteremteni annak lehetőségét, hogy az emberek minden figyelmet megkapva élvezhessék a fogásokat. A lármás helyeken ez rendszerint lehetetlen, főként egy olyan városban, mint New York" - mondta el az AFP francia hírügynökségnek Nicholas Nauman étteremfőnök.

Mivel beszélgetni tilos, az emberek csendben falatoznak és nézelődnek. A mobiltelefonokat ki kell kapcsolni, tehát a vendégek el vannak vágva a külvilágtól. Néhányan azonban nehezen tudják megőrizni komolyságukat, az éttermi élmény ugyanis annyira eltér a New York-i hangulattól. Megszólalni csak akkor lehet, ha a helyi biotermékekből készült négyfogásos vegetáriánus menü végén a desszert is elfogyott.

A 28 éves Nauman eleinte havonta egy néma vacsorát akart meghirdetni, a kezdeményezésnek azonban akkora sikere volt, hogy heti egy alkalom lett belőle. A vacsora ára 40 dollár, ami sokak szerint megfizethető ár egy kis csendért.

A New York-i vendéglátóhelyek olyannyira zajosak, hogy sokan már kerülik őket. Renée Fleming operaénekesnő egy ízben arról beszélt, hogy nem jár étterembe, hogy kímélje a hangját. A nagy zajban ugyanis az embereknek túl kell kiabálniuk egymást, ami ártalmas a hangszálakra - fogalmazott. "Hallottam, hogy a hangzavar bizonyíthatóan azt sugallja az embereknek, hogy olyan helyen vannak, ahol történik valami" - mondta a világhírű szoprán tavaly a dpa német hírügynökségnek. Hozzátette, ebből adódóan nem számít arra, hogy javulni fog a helyzet.

Forrás: MTI / Travelo


Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.