Nemzetközileg is elismertek a békésszentandrási sörök

Folyamatosan fejleszt a békésszentandrási Szent András Sörfőzde, tavaly új termékkel, ciderrel jelentkeztek, amely a napokban egy rangos csehországi versenyen a magyar versenyzők között egyedüliként aranyérmet nyert - közölte a főzde csütörtökön az MTI-vel.

Ugyanezen a nemzetközi sörversenyen ezüstéremmel jutalmazták a főzde valódi almával, fahéjjal és ugandai vaníliával készült sörét, az Almás Rétes pastry ale-t. A versenyen Csehországtól Spanyolországig több mint 200 sörfőzde közel 1200 söre versenyzett 39 kategóriában. A cidert a szentesi Teacher's Ciderrel közösen készítették, teljes egészében frissen préselt almából, azaz nem sűrítményből, természetes erjedéssel. Az MTI kérdésére írásban azt közölték, hogy "miközben a sörforradalom a sörök területén kifejezetten sikeresen terjesztette el a korábbiaknál magasabb színvonalú termékeket, addig a hazai cider piac híján van az ilyen változásoknak." A főzde a rokon termékek esetén (cider, hopszóda) szeretne "egy magasabb termékminőséget elterjesztő folyamat élére állni".

Közölték, a söripar és azon belül a kézműves sörfőzés meglehetősen energiaintenzív tevékenység (a cefrézés és komlóforralás fűtési energiát, az erjesztés hűtési energiát igényel), ami a jelen gazdasági körülmények között a termékekre erős inflációs nyomást fejt ki. A vásárlóerő visszaesése, a reálbércsökkenés ettől függetlenül is kihívások elé állítja a szektort. Ráadásul a korábbi években megszokotthoz képest a kereskedelmi partnerek (elsősorban sörözők és éttermek) nagyobb aránya zárt be, és bár folyamatosan újak is nyílnak, ez az intenzív változás a nagy gyárak és a kisüzemi sörfőzdék esetén is plusz erőforrásokat köt le. Ennek ellenére 2022-ben 842 ezer liter sört értékesítettek, ami 4 százalékkal volt magasabb a 2021-esnél. A koronavírus-járvány első hullámában kialakított webshop azóta is egy stabil értékesítési csatorna - írták.

 

Folyamatosan folynak termékfejlesztések, az év minden szakában szezonális különlegességeket főznek. Emellett önerős fejlesztésként költség- és energiahatékonysági korszerűsítésbe kezdtek: lecserélték a főzőüstöket, optimalizálták a főzőházi folyamatokat a hatékonyabb maláta- és energiafelhasználás érdekében. Folyamatban van a gázfelhasználás optimalizálása; a költségcsökkentő tényezők között a bérelt raktárterületek, valamint az alap- és csomagolóanyag-készletszintek csökkentése. Tervezik továbbá egy éven belül a napelemes rendszer kiépítését.

A főzde árbevétele 2022-ben 799 millió forint volt, ami 124 millióval haladja meg az egy évvel korábbit. Ez ugyan 18 százalékos növekedésnek felel meg, de az értékesített sör mennyisége csak 4 százalékkal nőtt. Az ukrán-orosz háború első évében nagyon komoly drágulás mutatkozott a csomagolóanyagok (például a palack), valamint a maláták tekintetében. Az üveggyártás és a malátagyártás is nagyon energiaintenzív, ezek drágulása is részben az energiaárakra vezethető vissza. De ukrán üveggyárak lebombázása és az orosz-ukrán gabona elérhetősége körüli anomáliák sem tettek jót az áraknak - közölték. A tavalyi évet kis nyereséggel zárták, adózás után 11 millió forintjuk maradt, ami lényegesen jobb az előző évi 38 milliós veszteségnél. A Szent András Sörfőzde 1993-ban jött létre, 2011-ben az év sörfőzdéjének választották. A kisüzem több mint félszáz hazai és nemzetközi díjat nyert el, portfóliójában mintegy 30 féle sörtípus található. Csaknem félszáz munkavállalója van.

Forrás: MTI


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.