Nemzetközileg is elismertek a békésszentandrási sörök

Folyamatosan fejleszt a békésszentandrási Szent András Sörfőzde, tavaly új termékkel, ciderrel jelentkeztek, amely a napokban egy rangos csehországi versenyen a magyar versenyzők között egyedüliként aranyérmet nyert - közölte a főzde csütörtökön az MTI-vel.

Ugyanezen a nemzetközi sörversenyen ezüstéremmel jutalmazták a főzde valódi almával, fahéjjal és ugandai vaníliával készült sörét, az Almás Rétes pastry ale-t. A versenyen Csehországtól Spanyolországig több mint 200 sörfőzde közel 1200 söre versenyzett 39 kategóriában. A cidert a szentesi Teacher's Ciderrel közösen készítették, teljes egészében frissen préselt almából, azaz nem sűrítményből, természetes erjedéssel. Az MTI kérdésére írásban azt közölték, hogy "miközben a sörforradalom a sörök területén kifejezetten sikeresen terjesztette el a korábbiaknál magasabb színvonalú termékeket, addig a hazai cider piac híján van az ilyen változásoknak." A főzde a rokon termékek esetén (cider, hopszóda) szeretne "egy magasabb termékminőséget elterjesztő folyamat élére állni".

Közölték, a söripar és azon belül a kézműves sörfőzés meglehetősen energiaintenzív tevékenység (a cefrézés és komlóforralás fűtési energiát, az erjesztés hűtési energiát igényel), ami a jelen gazdasági körülmények között a termékekre erős inflációs nyomást fejt ki. A vásárlóerő visszaesése, a reálbércsökkenés ettől függetlenül is kihívások elé állítja a szektort. Ráadásul a korábbi években megszokotthoz képest a kereskedelmi partnerek (elsősorban sörözők és éttermek) nagyobb aránya zárt be, és bár folyamatosan újak is nyílnak, ez az intenzív változás a nagy gyárak és a kisüzemi sörfőzdék esetén is plusz erőforrásokat köt le. Ennek ellenére 2022-ben 842 ezer liter sört értékesítettek, ami 4 százalékkal volt magasabb a 2021-esnél. A koronavírus-járvány első hullámában kialakított webshop azóta is egy stabil értékesítési csatorna - írták.

 

Folyamatosan folynak termékfejlesztések, az év minden szakában szezonális különlegességeket főznek. Emellett önerős fejlesztésként költség- és energiahatékonysági korszerűsítésbe kezdtek: lecserélték a főzőüstöket, optimalizálták a főzőházi folyamatokat a hatékonyabb maláta- és energiafelhasználás érdekében. Folyamatban van a gázfelhasználás optimalizálása; a költségcsökkentő tényezők között a bérelt raktárterületek, valamint az alap- és csomagolóanyag-készletszintek csökkentése. Tervezik továbbá egy éven belül a napelemes rendszer kiépítését.

A főzde árbevétele 2022-ben 799 millió forint volt, ami 124 millióval haladja meg az egy évvel korábbit. Ez ugyan 18 százalékos növekedésnek felel meg, de az értékesített sör mennyisége csak 4 százalékkal nőtt. Az ukrán-orosz háború első évében nagyon komoly drágulás mutatkozott a csomagolóanyagok (például a palack), valamint a maláták tekintetében. Az üveggyártás és a malátagyártás is nagyon energiaintenzív, ezek drágulása is részben az energiaárakra vezethető vissza. De ukrán üveggyárak lebombázása és az orosz-ukrán gabona elérhetősége körüli anomáliák sem tettek jót az áraknak - közölték. A tavalyi évet kis nyereséggel zárták, adózás után 11 millió forintjuk maradt, ami lényegesen jobb az előző évi 38 milliós veszteségnél. A Szent András Sörfőzde 1993-ban jött létre, 2011-ben az év sörfőzdéjének választották. A kisüzem több mint félszáz hazai és nemzetközi díjat nyert el, portfóliójában mintegy 30 féle sörtípus található. Csaknem félszáz munkavállalója van.

Forrás: MTI


A mesterséges intelligencia már a konyhában van

A mesterséges intelligencia már a konyhában van 

Okoseszközök – a közelgő Konyhakiállítás idei sztárjai
Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.