A britek vendéglőbe járási szokásai komoly változáson mentek keresztül az utóbbi időben. A felmérések szerint immáron 35 százalékra tehető azok száma, akik a pubokat nem csak italfogyasztási, hanem étkezési célzattal is szívesebben keresik fel. A Key Note Market Report Plus – restaurantban megjelent kutatás eredménye szerint a házon kívüli étkezések 13 milliárd fontos éves költésének több mint egyharmada realizálódik a pubokban. Ez a szektoron belül több mint 80 százalékos növekedés, amely az elemzők szerint a közeli jövőben lefékeződik, majd várhatóan középtávon ellentétes irányt vesz.
A gyorséttermi szektor, köszönhetően az egészségesebb életmód térnyerésének, csekély visszaesést könyvelhet el, így piaci részesedése 21 százalékosra csökkent, de még ezzel is stabilan tartja második helyét a rangsorban.
Az olasz/ázsiai, valamint az indiai/kínai éttermek (hogy a statisztikusok miért éppen ebben a párosításban mérik az eredményt, nem derül ki a beszámolóból) a piac 13-13 százalékát mondhatják magukénak, míg a többi étteremtípus összességében valamivel több mint 16 százalékos mutatóval szerepel a felmérésben.
A teljes piaci szegmens az elmúlt esztendőben 4 százalékos visszaeséssel reagált a gazdasági válságra, de a jelentés szerint 2010-ben várhatóan megfordul majd a trend, és ismét növekedés lesz a jellemző. Az előrejelzések szerint az éttermi költés 2014-re eléri majd a 16 milliárd fontot.
Népszerűbb lett a pubok ételválasztéka
A britek több mint egyharmada szívesebben étkezik a pubokban, mint a hagyományos, vagy gyorséttermekben. Erről számol be a Key Note Market Report Plus éttermi szokásokról szóló beszámolója
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.