Nincs elég bajuk a spanyoloknak, még ez is...

Olajbogyójárvány sújtja Spanyolországot az új koronavírus mellett.

Súlyos eurómilliárdokban mérhető a kár, amit az olívaültetvényekben okoz egy növényi betegség terjedése a mediterrán országokban. Veszélybe kerültek a spanyolországi termőterületek, de Olaszországban és Görögországban is gondot okoz a nevű baktérium. Európai szinten a kár elérheti a 20 milliárd eurót.

Magyarországon több gyümölcsfa ellensége a kórokozó, egyik alfaja a szőlőt is megtámadja. A fás növényekben gátolja a víz és a tápanyag áramlását. Az edénynyalábokat adó sejtekben gyorsan szétterjedve blokkolja a szállítószövetekben a nedvek mozgását, így a leveleken a kiszáradást mutató elbarnulás jelentkezik.

Európában jelenleg az egyik legpusztítóbb növényi kórokozóként emlegetik a Xylella fastidiosát. Az olajfák mellett kimutatták mandulán, leanderen és további 18 növényt támadhat meg a baktérium. Veszélyeztetett a cseresznye, az őszibarack, a szilva és dísznövények is veszélyeztetettek.

A kórokozó az amerikai kontinensen őshonos. Európában először 2013-ban találták meg a dél-olaszországi Puglia tartományban, 2015-ben Korzikán és Dél-Franciaországban, 2016-ban pedig már Németországban is azonosították. Olaszországban 1 millió olajfa pusztulását okozta 2013-ban a pauca alfaj egy törzse, ami feltehetően fertőzött leander növényekkel került Itáliába. Hamar átterjedt az ottani leanderekre, és kimutatták mandulán, illetve más gyümölcsfákon is. Franciaországban a multiplex alfajt azonosították 2015-ben dísznövényeken, először Korzikán majd a kontinensen is. Németországban a cseh határ közelében 2016-ban egy leanderből vett mintából a fastidiosa alfajt határozták meg, amely többek között a szőlőnövények pusztulásához vezető száradást, a Pierce betegséget okozza.

2020-ban elsősorban a spanyolországi és a görögországi olívaültetvényekben okoz hatalmas károkat a baktérium, de az olaszországi olívagazdaságokat is jelentős kár éri. A fás ültetvények esetében nem csak az adott évi termés kiesése miatt keletkezik hatalmas anyagi kár, hanem az ültetvény pusztulása miatt is. A Xylella fastidiosa megölheti a fákat, és új gyümölcsfák telepítése esetén hosszú évekig eltart, amíg ismét jó termésnek örülhetnek a gazdák.

Az olívaolaj fontos alapanyaga a mediterrán konyhának, előállítása a dél-európai országok GDP-jében és foglalkoztatásában is jelentős szerepű.

Forrás: Euronews


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.