Nincs elég bajuk a spanyoloknak, még ez is...

Olajbogyójárvány sújtja Spanyolországot az új koronavírus mellett.

Súlyos eurómilliárdokban mérhető a kár, amit az olívaültetvényekben okoz egy növényi betegség terjedése a mediterrán országokban. Veszélybe kerültek a spanyolországi termőterületek, de Olaszországban és Görögországban is gondot okoz a nevű baktérium. Európai szinten a kár elérheti a 20 milliárd eurót.

Magyarországon több gyümölcsfa ellensége a kórokozó, egyik alfaja a szőlőt is megtámadja. A fás növényekben gátolja a víz és a tápanyag áramlását. Az edénynyalábokat adó sejtekben gyorsan szétterjedve blokkolja a szállítószövetekben a nedvek mozgását, így a leveleken a kiszáradást mutató elbarnulás jelentkezik.

Európában jelenleg az egyik legpusztítóbb növényi kórokozóként emlegetik a Xylella fastidiosát. Az olajfák mellett kimutatták mandulán, leanderen és további 18 növényt támadhat meg a baktérium. Veszélyeztetett a cseresznye, az őszibarack, a szilva és dísznövények is veszélyeztetettek.

A kórokozó az amerikai kontinensen őshonos. Európában először 2013-ban találták meg a dél-olaszországi Puglia tartományban, 2015-ben Korzikán és Dél-Franciaországban, 2016-ban pedig már Németországban is azonosították. Olaszországban 1 millió olajfa pusztulását okozta 2013-ban a pauca alfaj egy törzse, ami feltehetően fertőzött leander növényekkel került Itáliába. Hamar átterjedt az ottani leanderekre, és kimutatták mandulán, illetve más gyümölcsfákon is. Franciaországban a multiplex alfajt azonosították 2015-ben dísznövényeken, először Korzikán majd a kontinensen is. Németországban a cseh határ közelében 2016-ban egy leanderből vett mintából a fastidiosa alfajt határozták meg, amely többek között a szőlőnövények pusztulásához vezető száradást, a Pierce betegséget okozza.

2020-ban elsősorban a spanyolországi és a görögországi olívaültetvényekben okoz hatalmas károkat a baktérium, de az olaszországi olívagazdaságokat is jelentős kár éri. A fás ültetvények esetében nem csak az adott évi termés kiesése miatt keletkezik hatalmas anyagi kár, hanem az ültetvény pusztulása miatt is. A Xylella fastidiosa megölheti a fákat, és új gyümölcsfák telepítése esetén hosszú évekig eltart, amíg ismét jó termésnek örülhetnek a gazdák.

Az olívaolaj fontos alapanyaga a mediterrán konyhának, előállítása a dél-európai országok GDP-jében és foglalkoztatásában is jelentős szerepű.

Forrás: Euronews


Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.