Nincs elég bajuk a spanyoloknak, még ez is...

Olajbogyójárvány sújtja Spanyolországot az új koronavírus mellett.

Súlyos eurómilliárdokban mérhető a kár, amit az olívaültetvényekben okoz egy növényi betegség terjedése a mediterrán országokban. Veszélybe kerültek a spanyolországi termőterületek, de Olaszországban és Görögországban is gondot okoz a nevű baktérium. Európai szinten a kár elérheti a 20 milliárd eurót.

Magyarországon több gyümölcsfa ellensége a kórokozó, egyik alfaja a szőlőt is megtámadja. A fás növényekben gátolja a víz és a tápanyag áramlását. Az edénynyalábokat adó sejtekben gyorsan szétterjedve blokkolja a szállítószövetekben a nedvek mozgását, így a leveleken a kiszáradást mutató elbarnulás jelentkezik.

Európában jelenleg az egyik legpusztítóbb növényi kórokozóként emlegetik a Xylella fastidiosát. Az olajfák mellett kimutatták mandulán, leanderen és további 18 növényt támadhat meg a baktérium. Veszélyeztetett a cseresznye, az őszibarack, a szilva és dísznövények is veszélyeztetettek.

A kórokozó az amerikai kontinensen őshonos. Európában először 2013-ban találták meg a dél-olaszországi Puglia tartományban, 2015-ben Korzikán és Dél-Franciaországban, 2016-ban pedig már Németországban is azonosították. Olaszországban 1 millió olajfa pusztulását okozta 2013-ban a pauca alfaj egy törzse, ami feltehetően fertőzött leander növényekkel került Itáliába. Hamar átterjedt az ottani leanderekre, és kimutatták mandulán, illetve más gyümölcsfákon is. Franciaországban a multiplex alfajt azonosították 2015-ben dísznövényeken, először Korzikán majd a kontinensen is. Németországban a cseh határ közelében 2016-ban egy leanderből vett mintából a fastidiosa alfajt határozták meg, amely többek között a szőlőnövények pusztulásához vezető száradást, a Pierce betegséget okozza.

2020-ban elsősorban a spanyolországi és a görögországi olívaültetvényekben okoz hatalmas károkat a baktérium, de az olaszországi olívagazdaságokat is jelentős kár éri. A fás ültetvények esetében nem csak az adott évi termés kiesése miatt keletkezik hatalmas anyagi kár, hanem az ültetvény pusztulása miatt is. A Xylella fastidiosa megölheti a fákat, és új gyümölcsfák telepítése esetén hosszú évekig eltart, amíg ismét jó termésnek örülhetnek a gazdák.

Az olívaolaj fontos alapanyaga a mediterrán konyhának, előállítása a dél-európai országok GDP-jében és foglalkoztatásában is jelentős szerepű.

Forrás: Euronews


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.