A METRO Gasztroakadémia meghívására Magyarországon töltött néhány napot a norvég topséf, Christian André Pettersen. És ha már itt volt - részt vett egy különleges vacsorakreáció megalkotásában a magyar Bocuse-bajnokkal.
Bocuse-bajnokok, ha találkoznak
A skandináv gasztronómia ismert alakja 2024. szeptember 18-án
magyar séfek számára tartott bemutató főzést és műhelyfoglalkozást a METRO tudásközpontjában,
majd Dalnoki Bencével közösen „Gyermekkortól a Bocuse d’Or-ig” elnevezésű, hatfogásos degusztációs menüt készítettek egy zártkörű vacsorán.
A két fiatal séf pályafutásában közös, hogy mindketten az utóbbi évek nemzetközi Bocuse d’Or versenyeinek csillagai:
Christian André Pettersen a 2018-as és 2020-as Bocuse d’Or Európa-bajnokság aranyérmese, aki a 2019-es és 2021-es Bocuse d’Or Lyon világbajnokságon bronz díjat kapott; a METRO saját márka nagykövete, Dalnoki Bence pedig a 2022-es Bocuse d’Or Európa-bajnokság ezüstérmese, és a 2023-as Bocuse d’Or Lyon világbajnokság bronzdíjasa.
Az esti zártkörű gálavacsora egyszersmind egy alkotóműhely is volt, ahol a két Bocuse d’Or-bajnok séf egymást inspirálva hoztak létre egy különleges menüsort a METRO Gasztroakadémia konyháján, a nagykereskedelem vendéglátóipari igényekre szabott minőségi alapanyagaiból. A vacsora fogásait a séfek személyes életútja ihlette.
Kulináris utazás
Az izgalmas, minden érzékszervre ható menüben szerepelt többek közt
marinált cékla bodzavirággal és tormával, norvég fésűkagyló szarvasgombás pózúival, sarki tőkehal pezsgővajas mártás galangával.
Az egyes fogások elfogyasztása előtt a két séf a meghívott vendégeknek - gasztronómiai véleményvezéreknek, újságíróknak és a METRO kiemelt partnereinek –; részletezték, hogy milyen kapcsolódása van az adott ételnek a pályájukhoz.
Nyitás a nemzetközi szcéna felé
A mai alkalom a METRO Gasztroakadémia történetének egyik csúcspontja volt
– mondta az esemény kapcsán Bősze Ákos HoReCa üzletágfejlesztési vezető.
Örömteli egybeesés, tette hozzá, hogy mindez a METRO Nagykereskedelem 30. jubileumi évében valósul meg, egy hónappal a METRO Gasztroakadémia október 18-ai „születésnapja” előtt. A magyar vendéglátás fejlesztésének napjainkban helyet, alkalmat és módszertani segítséget nyújtó METRO Gasztroakadémia 2010-es indulása a METRO 30 éves magyarországi történetének fontos mérföldköve volt.
A nagykereskedelem számos szakmai versenynek partnere, többek között a Bocuse d’Or felkészüléshez is rendszeresen biztosít minőségi alapanyagokat. A norvég sztárséf látogatása tudatos nyitás is volt a nemzetközi szcéna felé, a nemzetközi kapcsolatok élénkítése céljából.