Norvég sztárséf Budaörsön: különleges ételsor a magyar Bocuse-bajnokkal

Christian André Pettersen és Dalnoki Bence együtt főztek a METRO Gasztroakadémia konyháján. Akik részt vehettek a jeles eseményen - nem mindennapi élményben lehetett részük.

A METRO Gasztroakadémia meghívására Magyarországon töltött néhány napot a norvég topséf, Christian André Pettersen. És ha már itt volt - részt vett egy különleges vacsorakreáció megalkotásában a magyar Bocuse-bajnokkal.

Bocuse-bajnokok, ha találkoznak egy konyha közelében - abból csak jó sülhet ki. Balra a magyar díjazott, mellette a norvég sztárséf / Forrás: METRO
Bocuse-bajnokok, ha találkoznak egy konyha közelében - abból csak jó sülhet ki. Balra a magyar díjazott, mellette a norvég sztárséf / Forrás: METRO

Bocuse-bajnokok, ha találkoznak

A skandináv gasztronómia ismert alakja  2024. szeptember 18-án

magyar séfek számára tartott bemutató főzést és műhelyfoglalkozást a METRO tudásközpontjában,

majd Dalnoki Bencével közösen „Gyermekkortól a Bocuse d’Or-ig” elnevezésű, hatfogásos degusztációs menüt készítettek egy zártkörű vacsorán.

A két fiatal séf pályafutásában közös, hogy mindketten az utóbbi évek nemzetközi Bocuse d’Or versenyeinek csillagai:

Christian André Pettersen a 2018-as és 2020-as Bocuse d’Or Európa-bajnokság aranyérmese, aki a 2019-es és 2021-es Bocuse d’Or Lyon világbajnokságon bronz díjat kapott; a METRO saját márka nagykövete, Dalnoki Bence pedig a 2022-es Bocuse d’Or Európa-bajnokság ezüstérmese, és a 2023-as Bocuse d’Or Lyon világbajnokság bronzdíjasa.

Az esti zártkörű gálavacsora egyszersmind egy alkotóműhely is volt, ahol a két Bocuse d’Or-bajnok séf egymást inspirálva hoztak létre egy különleges menüsort a METRO Gasztroakadémia konyháján, a nagykereskedelem vendéglátóipari igényekre szabott minőségi alapanyagaiból. A vacsora fogásait a séfek személyes életútja ihlette.

Kulináris utazás

Az izgalmas, minden érzékszervre ható menüben szerepelt többek közt

marinált cékla bodzavirággal és tormával, norvég fésűkagyló szarvasgombás pózúival, sarki tőkehal pezsgővajas mártás galangával.

Az egyes fogások elfogyasztása előtt a két séf a meghívott vendégeknek - gasztronómiai véleményvezéreknek, újságíróknak és a METRO kiemelt partnereinek –; részletezték, hogy milyen kapcsolódása van az adott ételnek a pályájukhoz. 

Nyitás a nemzetközi szcéna felé

A mai alkalom a METRO Gasztroakadémia történetének egyik csúcspontja volt

– mondta az esemény kapcsán Bősze Ákos HoReCa üzletágfejlesztési vezető.

Örömteli egybeesés, tette hozzá, hogy mindez a METRO Nagykereskedelem 30. jubileumi évében valósul meg, egy hónappal a METRO Gasztroakadémia október 18-ai „születésnapja” előtt. A magyar vendéglátás fejlesztésének napjainkban helyet, alkalmat és módszertani segítséget nyújtó METRO Gasztroakadémia 2010-es indulása a METRO 30 éves magyarországi történetének fontos mérföldköve volt.

A nagykereskedelem számos szakmai versenynek partnere, többek között a Bocuse d’Or felkészüléshez is rendszeresen biztosít minőségi alapanyagokat. A norvég sztárséf látogatása tudatos nyitás is volt a nemzetközi szcéna felé, a nemzetközi kapcsolatok élénkítése céljából.

 

 


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.