Norvég sztárséf Budaörsön: különleges ételsor a magyar Bocuse-bajnokkal

Christian André Pettersen és Dalnoki Bence együtt főztek a METRO Gasztroakadémia konyháján. Akik részt vehettek a jeles eseményen - nem mindennapi élményben lehetett részük.

A METRO Gasztroakadémia meghívására Magyarországon töltött néhány napot a norvég topséf, Christian André Pettersen. És ha már itt volt - részt vett egy különleges vacsorakreáció megalkotásában a magyar Bocuse-bajnokkal.

Bocuse-bajnokok, ha találkoznak egy konyha közelében - abból csak jó sülhet ki. Balra a magyar díjazott, mellette a norvég sztárséf / Forrás: METRO
Bocuse-bajnokok, ha találkoznak egy konyha közelében - abból csak jó sülhet ki. Balra a magyar díjazott, mellette a norvég sztárséf / Forrás: METRO

Bocuse-bajnokok, ha találkoznak

A skandináv gasztronómia ismert alakja  2024. szeptember 18-án

magyar séfek számára tartott bemutató főzést és műhelyfoglalkozást a METRO tudásközpontjában,

majd Dalnoki Bencével közösen „Gyermekkortól a Bocuse d’Or-ig” elnevezésű, hatfogásos degusztációs menüt készítettek egy zártkörű vacsorán.

A két fiatal séf pályafutásában közös, hogy mindketten az utóbbi évek nemzetközi Bocuse d’Or versenyeinek csillagai:

Christian André Pettersen a 2018-as és 2020-as Bocuse d’Or Európa-bajnokság aranyérmese, aki a 2019-es és 2021-es Bocuse d’Or Lyon világbajnokságon bronz díjat kapott; a METRO saját márka nagykövete, Dalnoki Bence pedig a 2022-es Bocuse d’Or Európa-bajnokság ezüstérmese, és a 2023-as Bocuse d’Or Lyon világbajnokság bronzdíjasa.

Az esti zártkörű gálavacsora egyszersmind egy alkotóműhely is volt, ahol a két Bocuse d’Or-bajnok séf egymást inspirálva hoztak létre egy különleges menüsort a METRO Gasztroakadémia konyháján, a nagykereskedelem vendéglátóipari igényekre szabott minőségi alapanyagaiból. A vacsora fogásait a séfek személyes életútja ihlette.

Kulináris utazás

Az izgalmas, minden érzékszervre ható menüben szerepelt többek közt

marinált cékla bodzavirággal és tormával, norvég fésűkagyló szarvasgombás pózúival, sarki tőkehal pezsgővajas mártás galangával.

Az egyes fogások elfogyasztása előtt a két séf a meghívott vendégeknek - gasztronómiai véleményvezéreknek, újságíróknak és a METRO kiemelt partnereinek –; részletezték, hogy milyen kapcsolódása van az adott ételnek a pályájukhoz. 

Nyitás a nemzetközi szcéna felé

A mai alkalom a METRO Gasztroakadémia történetének egyik csúcspontja volt

– mondta az esemény kapcsán Bősze Ákos HoReCa üzletágfejlesztési vezető.

Örömteli egybeesés, tette hozzá, hogy mindez a METRO Nagykereskedelem 30. jubileumi évében valósul meg, egy hónappal a METRO Gasztroakadémia október 18-ai „születésnapja” előtt. A magyar vendéglátás fejlesztésének napjainkban helyet, alkalmat és módszertani segítséget nyújtó METRO Gasztroakadémia 2010-es indulása a METRO 30 éves magyarországi történetének fontos mérföldköve volt.

A nagykereskedelem számos szakmai versenynek partnere, többek között a Bocuse d’Or felkészüléshez is rendszeresen biztosít minőségi alapanyagokat. A norvég sztárséf látogatása tudatos nyitás is volt a nemzetközi szcéna felé, a nemzetközi kapcsolatok élénkítése céljából.

 

 


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.