Norvég sztárséf Budaörsön: különleges ételsor a magyar Bocuse-bajnokkal

Christian André Pettersen és Dalnoki Bence együtt főztek a METRO Gasztroakadémia konyháján. Akik részt vehettek a jeles eseményen - nem mindennapi élményben lehetett részük.

A METRO Gasztroakadémia meghívására Magyarországon töltött néhány napot a norvég topséf, Christian André Pettersen. És ha már itt volt - részt vett egy különleges vacsorakreáció megalkotásában a magyar Bocuse-bajnokkal.

Bocuse-bajnokok, ha találkoznak egy konyha közelében - abból csak jó sülhet ki. Balra a magyar díjazott, mellette a norvég sztárséf / Forrás: METRO
Bocuse-bajnokok, ha találkoznak egy konyha közelében - abból csak jó sülhet ki. Balra a magyar díjazott, mellette a norvég sztárséf / Forrás: METRO

Bocuse-bajnokok, ha találkoznak

A skandináv gasztronómia ismert alakja  2024. szeptember 18-án

magyar séfek számára tartott bemutató főzést és műhelyfoglalkozást a METRO tudásközpontjában,

majd Dalnoki Bencével közösen „Gyermekkortól a Bocuse d’Or-ig” elnevezésű, hatfogásos degusztációs menüt készítettek egy zártkörű vacsorán.

A két fiatal séf pályafutásában közös, hogy mindketten az utóbbi évek nemzetközi Bocuse d’Or versenyeinek csillagai:

Christian André Pettersen a 2018-as és 2020-as Bocuse d’Or Európa-bajnokság aranyérmese, aki a 2019-es és 2021-es Bocuse d’Or Lyon világbajnokságon bronz díjat kapott; a METRO saját márka nagykövete, Dalnoki Bence pedig a 2022-es Bocuse d’Or Európa-bajnokság ezüstérmese, és a 2023-as Bocuse d’Or Lyon világbajnokság bronzdíjasa.

Az esti zártkörű gálavacsora egyszersmind egy alkotóműhely is volt, ahol a két Bocuse d’Or-bajnok séf egymást inspirálva hoztak létre egy különleges menüsort a METRO Gasztroakadémia konyháján, a nagykereskedelem vendéglátóipari igényekre szabott minőségi alapanyagaiból. A vacsora fogásait a séfek személyes életútja ihlette.

Kulináris utazás

Az izgalmas, minden érzékszervre ható menüben szerepelt többek közt

marinált cékla bodzavirággal és tormával, norvég fésűkagyló szarvasgombás pózúival, sarki tőkehal pezsgővajas mártás galangával.

Az egyes fogások elfogyasztása előtt a két séf a meghívott vendégeknek - gasztronómiai véleményvezéreknek, újságíróknak és a METRO kiemelt partnereinek –; részletezték, hogy milyen kapcsolódása van az adott ételnek a pályájukhoz. 

Nyitás a nemzetközi szcéna felé

A mai alkalom a METRO Gasztroakadémia történetének egyik csúcspontja volt

– mondta az esemény kapcsán Bősze Ákos HoReCa üzletágfejlesztési vezető.

Örömteli egybeesés, tette hozzá, hogy mindez a METRO Nagykereskedelem 30. jubileumi évében valósul meg, egy hónappal a METRO Gasztroakadémia október 18-ai „születésnapja” előtt. A magyar vendéglátás fejlesztésének napjainkban helyet, alkalmat és módszertani segítséget nyújtó METRO Gasztroakadémia 2010-es indulása a METRO 30 éves magyarországi történetének fontos mérföldköve volt.

A nagykereskedelem számos szakmai versenynek partnere, többek között a Bocuse d’Or felkészüléshez is rendszeresen biztosít minőségi alapanyagokat. A norvég sztárséf látogatása tudatos nyitás is volt a nemzetközi szcéna felé, a nemzetközi kapcsolatok élénkítése céljából.

 

 


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.