A közlemény szerint a kormány a témáról folytatott tárgyalások alatt folyamatosan arra törekszik, hogy a támogatások tervezésekor minél nagyobb mozgásteret biztosítson a szőlészeknek-borászoknak - mondta a közlemény szerint Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár pénteken Cegléden, a Kökény és fia Családi Borászat pinceavatóján.
A tervek szerint az Európai Unió 2015-től eltörölné a szőlőtelepítési szabályozást, ami a tömegborok előállítóinak kedvezne. Ezért a VM a szakmai szervezetekkel teljes egyetértésben ellenzi a szőlőtelepítés liberalizációját - közölte az államtitkár.
Utalt arra: több mint egymilliárd forint jut az idén borászati gépek, technológiai berendezések beszerzésére. Nagyobb arányban kaphatnak támogatást borászati fejlesztésekre a mikro-, kis- és középvállalkozások. Kiszélesítették azoknak a körét, akik az üzemüket modernizálhatják. Hozzátette: a tárca már dolgozik azokon a feltételeken, amelyek lehetővé teszik, hogy a 2012 és a 2013-ban szerkezetátalakítást végrehajtó termelők is támogatáshoz jussanak.
A közlemény kitér arra is: a VM célja, hogy minden, a szőlő- és bortermelők számára felszabadítható forrást a szőlőültetvények megújítására lehessen fordítani. Ezért a szaktárca mintegy egymilliárd forintot csoportosított át azoknak a gazdálkodóknak, akiknek ez irányú kérelmét a keret kimerülése miatt tavaly elutasította a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).
Az idén 22,5 millió euró (mintegy 6 milliárd forint), 2013-ban pedig 22 millió euró (mintegy 5,5 milliárd forint) áll rendelkezésre a jóváhagyott egyéni tervekben foglalt intézkedések megvalósítására. A szőlő- és bortermelők így az idén és jövőre a pótlólagos forrással együtt mintegy 13 milliárd forintos forráshoz jutnak ültetvényeik átalakítására.
Czerván György beszélt arról is, hogy a tavalyi szüret óta már azok a borászatok is maguk választhatták meg, milyen módszerrel semmisítik meg a törkölyt, amelyek 1.000 hektoliter felett termelnek bort. A gazdák és a szakmai szervezetek kérésére a VM módosította a borkészítéskor keletkező melléktermékek kivonási kötelezettségéről szóló rendeletet.
Az államtitkár jelezte: már Brüsszelben van a 35 ismert és használt bornév termékleírása is. Ezek közül öt, oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ), és 30, oltalom alatt álló eredet-megjelölés (OEM) kategóriába tartozik. Magyarország érdeke, hogy a szóban forgó termékleírások jók legyenek, mert ezekkel tudja hagyományos borait megvédeni, és a komoly értéket képviselő földrajzi eredet-megjelöléseit, piacon tartani, fejleszteni.
A VM kezdeményezésére egyszerűbbek lettek a termelői borkimérés szabályai: ez év január 1-jétől a bortermelők használatában, vagy tulajdonában lévő üzlethelyiségekben is működhet borkimérés. Az intézkedéssel javultak a gazdák értékesítési feltételei, mert pincéjüktől távol, közvetlenül a fogyasztóknak is árulhatják boraikat - fogalmazott az államtitkár.
Emellett nem kell a 2011. december 1. után árusított borokra forgalomba hozatali járulékot fizetni. Az Országgyűlés döntésével jelentősen csökkent az ágazatot sújtó pénzügyi teher.
A tárca a közeljövőben módosítja a bortörvényt. Így tovább csökkennek a vállalkozók adminisztratív költségei, átláthatóbbá válik a törvényi szabályozás és egyszerűsödik a borszőlőültetvények telepítésével és kivágásával kapcsolatos ügyintézés is - áll a közleményben. (MTI / VM)
Növekvő borászati támogatások
(MTI) - Két év múlva, 2014-től a Közös Agrárpolitika (KAP) következő pénzügyi időszakában 29 millió eurót - több mint 8,5 milliárd forintot - kapnak évente a magyar borászatok - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken az MTI-t.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.