Növekvő érték, csökkenő mennyiség

Megjelent a Wine Intelligence Global Compass 2019 kiadványa, amely szerint a globális borpiac értéke 1,2 százalékkal növekedett az elmúlt egy évben, miközben az átlagos palackár szintén növekedett.

Összességében a globális borkereskedelmet most 204 milliárd dollárra becsülik, bár az elfogyasztott bor teljes mennyisége kissé (kb. 1,7%-kal) csökkent. „A jó hír a 2019-es kimutatásból az, hogy több ember fizet több pénzt a boráért a világ minden táján, mint valaha – mondta Luis Osorio, a kimutatás vezető projektmenedzsere és szerkesztője. – Ugyanakkor számos fogyasztó mérsékeli a borfogyasztását, talán egészségügyi okokból, talán azért, mert más típusú alkoholok teszik ki a fennmaradó részt.”

Az Egyesült Államok továbbra is a legvonzóbb borpiac a világon, ahol a fogyasztók hajlandók többet is fizetni a borért, a növekedés azonban kissé lelassult. A rendkívül vonzó piacot jelentő Kína a hatodik helyre esett vissza az 50-es listán, elsősorban annak köszönhetően, hogy öt év alatt először csökkent a borimport, és a gazdaság is lassul. Hasonló okok miatt Oroszországot is hátrébb sorolták.

Dél-Korea vonzereje viszont jelentősen megnőtt, és először került a top 10-be. Ugyanígy növekedést mutat a brazil piac, elsősorban az e-kereskedelemnek köszönhetően. A kelet-európai országokban (Lengyelország, Románia, Szlovénia és Magyarország) is nőtt az import borok piaca. Az indiai piac kissé jobban mutat a borexportőrök számára, mint korábban, mivel - bár lassan - a borimport növekszik. 


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.