Növekvő érték, csökkenő mennyiség

Megjelent a Wine Intelligence Global Compass 2019 kiadványa, amely szerint a globális borpiac értéke 1,2 százalékkal növekedett az elmúlt egy évben, miközben az átlagos palackár szintén növekedett.

Összességében a globális borkereskedelmet most 204 milliárd dollárra becsülik, bár az elfogyasztott bor teljes mennyisége kissé (kb. 1,7%-kal) csökkent. „A jó hír a 2019-es kimutatásból az, hogy több ember fizet több pénzt a boráért a világ minden táján, mint valaha – mondta Luis Osorio, a kimutatás vezető projektmenedzsere és szerkesztője. – Ugyanakkor számos fogyasztó mérsékeli a borfogyasztását, talán egészségügyi okokból, talán azért, mert más típusú alkoholok teszik ki a fennmaradó részt.”

Az Egyesült Államok továbbra is a legvonzóbb borpiac a világon, ahol a fogyasztók hajlandók többet is fizetni a borért, a növekedés azonban kissé lelassult. A rendkívül vonzó piacot jelentő Kína a hatodik helyre esett vissza az 50-es listán, elsősorban annak köszönhetően, hogy öt év alatt először csökkent a borimport, és a gazdaság is lassul. Hasonló okok miatt Oroszországot is hátrébb sorolták.

Dél-Korea vonzereje viszont jelentősen megnőtt, és először került a top 10-be. Ugyanígy növekedést mutat a brazil piac, elsősorban az e-kereskedelemnek köszönhetően. A kelet-európai országokban (Lengyelország, Románia, Szlovénia és Magyarország) is nőtt az import borok piaca. Az indiai piac kissé jobban mutat a borexportőrök számára, mint korábban, mivel - bár lassan - a borimport növekszik. 


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.