Növekvő érték, csökkenő mennyiség

Megjelent a Wine Intelligence Global Compass 2019 kiadványa, amely szerint a globális borpiac értéke 1,2 százalékkal növekedett az elmúlt egy évben, miközben az átlagos palackár szintén növekedett.

Összességében a globális borkereskedelmet most 204 milliárd dollárra becsülik, bár az elfogyasztott bor teljes mennyisége kissé (kb. 1,7%-kal) csökkent. „A jó hír a 2019-es kimutatásból az, hogy több ember fizet több pénzt a boráért a világ minden táján, mint valaha – mondta Luis Osorio, a kimutatás vezető projektmenedzsere és szerkesztője. – Ugyanakkor számos fogyasztó mérsékeli a borfogyasztását, talán egészségügyi okokból, talán azért, mert más típusú alkoholok teszik ki a fennmaradó részt.”

Az Egyesült Államok továbbra is a legvonzóbb borpiac a világon, ahol a fogyasztók hajlandók többet is fizetni a borért, a növekedés azonban kissé lelassult. A rendkívül vonzó piacot jelentő Kína a hatodik helyre esett vissza az 50-es listán, elsősorban annak köszönhetően, hogy öt év alatt először csökkent a borimport, és a gazdaság is lassul. Hasonló okok miatt Oroszországot is hátrébb sorolták.

Dél-Korea vonzereje viszont jelentősen megnőtt, és először került a top 10-be. Ugyanígy növekedést mutat a brazil piac, elsősorban az e-kereskedelemnek köszönhetően. A kelet-európai országokban (Lengyelország, Románia, Szlovénia és Magyarország) is nőtt az import borok piaca. Az indiai piac kissé jobban mutat a borexportőrök számára, mint korábban, mivel - bár lassan - a borimport növekszik. 


Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.