Nyolccsillagos vacsora a Nespresso-tól

Az idei Nespresso Atelier rendezvényen ismét összefogott a magyar gasztronómia legjava, és az ország legelismertebb szaktekintélyei - köztük séfek, kávé-, koktél- és borszakértők - mutatták meg, hogy a minőségi kávé túlmutat a mindennapokon, a gasztronómia fontos eleme.

A három napos rendezvényen a Michelin-csillagos Sárközi Ákos (Borkonyha), Tiago Sabarigo (Costes Downtown), Mészáros Ádám (ONYX) séf és Mártha Róbert (ONYX) cukrász, illetve Barna Ádám (St. Andrea Wine & Gourmet, a Dining Guide 2017 TOP 10 Legjobb Étterem egyike), Mizsei János (MÁK Bistro, Dining Guide 2017 Az év innovatív konyhája), Herczeg Ágnes és Fiáth Attila Master of Wine cím várományos borszakértők, Nagy Zoltán (Boutiq’ Bar) nemzetközileg elismert bártender és Márkosi Balázs, a Nespresso kávénagykövete gondoskodtak az extravagáns kulináris élményekről.

Hozzájuk csatlakozott a „8 Michelin-csillagos” gálavacsorán a három Michelin-csillagos Da Vittorio étterem séfje, Enrico Cerea és a két Michelin-csillagos La Peca étterem séfje, Nicola Portinari. „Az esemény különlegességét az adta, hogy minden a kávé köré épült, és hogy a vendégek is teljesen bevonódtak a főzésbe, tálalhattak és inspirációt kaptak, hogy a kávé sokoldalúságát akár az otthonukban is fel tudják használni” – tette hozzá Sárközi Ákos.

„Én ahhoz szoktam hozzá, hogy az olasz éttermekben a káoszból születik meg valami tökéletes. A Nespresso Atelier-n volt alkalmam együtt dolgozni a magyar barátaimmal, és megtapasztalni, hogy milyen szervezett és rendezett minden, miközben mégis jó hangulatban telik a főzés” – mondta Enrico Cerea, két Michelin-csillagos séf.

Nicola Portinari, három Michelin-csillagos séf pedig így fogalmazott: „Izgalmas volt a közös munka a rendezvényen, ahogy a konyhában megtaláltuk a harmóniát a magyar és az olasz főzési stílus között, és a tányéron is sikerült ezt megmutatni. Egyfajta magyar-olasz fúziót hoztunk létre, amiben olaszként számomra egy különösen fontos alapanyag, a kávé kapta a főszerepet.”

„Nekem a legnagyobb élmény volt látni és részesévé válni annak, ahogy egymást segítették a résztvevő séfek étteremtől, konyhától és akár nemzetiségtől függetlenül, sőt akár szakmai titkainkat is megosztottuk egymással és a vendégekkel. Így állt össze a több különböző stílus és egyéniség egy kerek egésszé.” – összegezte az Atelier élményeit Barna Ádám.

A programsorozat három kávépillanat köré épült. Ráérős brunch-ra az ideális ételsorban kezdésnek Barna Ádám fogását ajánljuk, ami egy zabpehely granola, sütőtökkel és tökmaggal, valamint Arpeggio-val kínálva. Ezt követheti egy pisztráng, fenyőmaggal, gyömbérrel és Cosi kávéval, vagy báránygerinc céklatextúrákkal és Rosabaya de Colombia- val Sárközi Ákostól, és az ebédidőbe csúszva borjú paszternákkal, kelbimbóval és Ristretto- val Tiago Sabarigótól.

Egy könnyű ebéd?

A Nespresso Atelier javaslata erre tőkehal tokhalkaviárral, íróval, kaporral és Nespresso Ristretto-val (Mészáros Ádámtól), galambmell galamb rillette-tel és Kazaar kávéval (Sárközi Ákostól), dámvadgerinc csicsókával és körtével, valamint Dulsao do Brasillal (Barna Ádámtól), melyet homoktövises, sütőtökös, Bukeela ka Ethiopia-s túró rudival (Mártha Róbert) koronázhatunk meg. 

Ha izgalmas vacsorában gondolkozunk, a Nespresso Atelier séfjei karfiolt, herbális salátával és Cosi kávéval és rombuszhalat, homárral, zellerrel, Arabica Ethiopia Harrar kávéval (Mizsei Jánostól) valamint magyaros, de mégis könnyed véreshurkát mangóval, céklával és Rosabaya de Colombia kávéval (Barna Ádámtól), és egy finom, gin alapú, gránátalmás kávékoktélt (Nagy Zoltántól) ajánlanak. 

A nyolccsillagos vacsorán a magyar mesterszakácsok mellé felsorakozott olasz sztárséfek igazi magyar alapanyagokat kombináltak az itáliai könnyedséggel és tradícióval, így olyan különleges fogások is születtek, mint a kacsamell carpaccio, brokkolival, karórépával és Nespresso Dulsao do Brasillal kiegészítve Nicola Portinarinak köszönhetően, valamint Carnaroli rizsből készült rizottó mangalicával, gesztenyével és Livanto kávéval a három Michelin csillagos Enrico Cerea kezei közül. 

Természetesen a borszakértők minden fogás mellé olyan borpárosításokkal készültek, amelyek tökéletes harmóniát alkottak a kávés fogásokkal, az étkezéseket pedig a vendégek a Nespresso Espresso Forte ihlette koktéllal zárták. Az Atelier társrendezvényén, a Gastro Experience Centerben a látogatók egy interaktív kiállításon ismerkedhettek a kávé és a gasztronómia kapcsolatával. A program során ízek és illatok mentén, a kóstolási és asszociációs képességek próbára tételével, szakértők iránymutatása mellett hullott le a lepel a termőterületek, ízjegyek és az aromacsaládok titkairól. A rendezvény három napja során nemcsak a gourmet szakértők, de a Nespresso Club tagok és ismert közéleti személyiségek, hírességek váltak a Nespresso kávék, valamint a Nespresso Atelier még nagyobb rajongóivá.

Forrás: Vendég & Hotel


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.