Óbor a javából

(MTI) - Kína történelmének legrégibb - 3 ezer év körüli - borára akadtak a régészek az északnyugat-kínai Senhszi (Shaanxi) tartományban - jelentette a kínai média pénteken.

A bronz bortároló edényt egy nemesember sírjában találták, aki a Nyugati Csou (Zhou)-dinasztia idején élhetett (Kr.e. 1046-771), és vélhetően szerette a bódító nedűt. A ritka ereklye egész pontosan a Paocsi (Baoji) városhoz tartozó Sikusan (Shigushan) hegységben volt elföldelve.
A városi régészeti intézet igazgatója, Liu Csün (Liu Jun) szerint a maga nemében ez az eddigi legrégebbi lelet. Azonos rendeltetésű zárt edényekből egyébként összesen hat volt a sírban, de csak ebben az egyben hallható a folyadék lötyögése.
Az edény borítása rendkívül kemény, a terepen nem rendelkeztek megfelelő szerszámmal annak kinyitásához, s azóta sem bontották meg. A folyadék összetétele így egyelőre rejtély, de a régészek szerint nagy valószínűséggel bor van benne.
A Csou-dinasztia előtti Sang (Shang)-dinasztia idején a kínai (fehér) bor, amely gyakran inkább pálinkafélét jelent, a korrupció szimbólumává vált, mivel a helyi nemesek, hivatalnokok körében igen elterjedt volt a fogyasztása.
A Csou korszakban ezért úgynevezett "tilalmat kifejező eszközöket" helyeztek az asztalokra, emlékeztetőül a mértékletes italozásra - magyarázta a feltárás eredményei kapcsán Liu.
A régészek június 25-én egyebek mellett egy ilyen eszközt is találtak ugyanabban a sírban. Erről elhangzott, hogy 95 centiméter hosszú, 21 centiméter magas, s szintén bronzból készült.
A régészeti munka a területen még folyik, a szakemberek a következő napokban további bronz leletekre számítanak. (MTI)


Változóban az európai prémium borok piaca

Változóban az európai prémium borok piaca 

Trump vámpolitikája az európai prémium borok piacát is átalakítja.
Szezonnyitó piknik Noszvajon

Szezonnyitó piknik Noszvajon 

Májusban 10. alkalommal jönnek össze Noszvaj Síkfőkúton a SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség) éttermei és helyi borászatok, hogy egy könnyed, kötetlen hangulatú délutánon elvarázsolják a vendégeket.
Indul az idei Országos Borverseny

Indul az idei Országos Borverseny 

A nevezés április 7. és május 2. között zajlik, a bírálat pedig 2025. május 13-14-én a Danubius Hotel Heliában lesz.
Európa egyik legjobb borvidéke az Egri borvidék

Európa egyik legjobb borvidéke az Egri borvidék 

Nagy nemzetközi elismerést kapott a magyar borvidék: az Emerald Cruises friss felmérése szerint Eger Európa második legjobb borvidéke lett.
Carbonara maraton Itáliában

Carbonara maraton Itáliában 

Olaszország szerte kilencedik alkalommal ünnepelték a Carbonara napját.
Harmincegy tányér – egyszerre

Harmincegy tányér – egyszerre 

Egy felszolgáló olyan bravúrt mutat be, amitől még a legtapasztaltabb vendéglátósoknak is leesne az álluk.
Badacsonyi borászok: a hazai bortrendekről

Badacsonyi borászok: a hazai bortrendekről  

Minden keresett, ami buborékos. Emellett az Aperol, a Negroni, a gin-tonicos koktélok és az alkoholmentes, illetve gyümölcsös sörök fogyasztása jellemző.
Szlovákiában további telepeken terjed a járvány

Szlovákiában további telepeken terjed a járvány 

A ragadós száj- és körömfájás (RSzKF) járvány több helyen is felütötte a fejét.
Intézkedések a száj- és körömfájás megfékezésére

Intézkedések a száj- és körömfájás megfékezésére 

Összegyűjtöttük, eddig milyen szigorítások léptek érvénybe idehaza, hogy ne terjedjen tovább a vírus.
Borászati kalauz a Nyugat-Balaton kínálatából

Borászati kalauz a Nyugat-Balaton kínálatából 

Gyenesdiás új kiadványa a környék borászatait mutatja be.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.