Olasz csúcsgasztronómia, szuperprémium italok, hamisítatlan itáliai hangulat

Ilyen volt a a Balaton Wine&Gourmet fesztivál Veszprémben, az idei nyárt búcsúztató utolsó hétvégén.2024. szeptember 6-8-a között került megrendezésre a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat legnagyobb szabású gasztronómiai programja.

Idén a meghívott vendégország Olaszország volt. Így a fesztiválon szervezett mesterkurzusokról

nem hiányozhattak a minőségi olasz borok, prosecco-k, aperitivok, koktélok és egyéb szeszesitalok, amelyek többsége még nem érhető el Magyarországon.

A vendégek megismerhették az olívaolajok fajtáit és felhasználását is, betekintést nyerhettek a hagyományos Aperitivo és a koktélok világába éppúgy, ahogy megtudhatták, milyen a tökéletes fagylalt, pizza, tészta és kávé.

Az Olasz Külkereskedelmi Intézet (ITA) budapesti irodájának közreműködésével szervezett olasz részvétel keretében számos bemutatóra és kóstolóra került sor olyan előadókat felvonultatva, akikkel ritkán találkozni egyszerre, egy közös rendezvényen.

Két Michelin csillagos séf érkezett Veszprémbe: Giuseppe Di Iorio és Mauro Elli, akik minden nap egy-egy élményétkezésen hozták el Lazio és Lombardia tartományok ízeit a szerencsés résztvevőknek.

A rendezvényen kiemelt szerepet kapott a borkultúra bemutatása, amely az idei vendégország egyik nagy erőssége:

a világszerte híres olasz borok világában Gabriele Valota enológus, az Assoenologi borászati
szövetség szakértőjének kalauzolásával mélyülhettek el az érdeklődők.

A koktélkedvelők sem maradtak szenzáció nélkül, ugyanis a rendezvény vendége volt Fabio Bacchi bartender-mester, aki saját vállalkozásán keresztül termékfejlesztéssel, valamint támogató és oktató programokkal kapcsolatos vállalati tanácsadást nyújt a szeszesital szektor számára. Ő az alapítója és a szerkesztője a
legfontosabb olasz bár-magazinnak, a BarTales Magazine-nak, továbbá az ő neve alatt
született meg a Roma Bar Show, a legnagyobb Bar&Beverage kereskedelmi esemény
Olaszországban. Fabio Bacchival a rendezvény mindhárom napján találkozhattak az
érdeklődők.

A fesztivál alkalmából ellátogatott az Olasz Nemzeti Olívaolaj Kóstoló Szövetség szakértője, Carlotta Pasetto olívaolaj-sommelier is, aki az olasz gasztronómia és a mediterrán diéta egyik legmeghatározóbb alapeleméről, az olívaolajról és annak számos fajtájáról és felhasználásáról tartott nagysikerű előadást és mesterkurzust.

A tésztapártiaknak kedvezett a Bocca Gourmet előadása, ahol Roberto Conti a kézműves
tészták világába kalauzolt el mindenkit, valamint beavatta az érdeklődőket a friss és száraz tészta közti különbségbe és abba, hogy miért nem ugyanolyan az otthon készített házi tészta, mint a bolti. 

Az olasz vendégszereplés keretében idén új helyszínnel, a „Mercato”-val, vagyis olasz piactérrel bővült a fesztivál, ahol az olasz gasztronómia legjavával várták a közönséget a kiállítók. 
Gazdag program várta tehát az olasz borok, szeszesitalok és a gasztronómia szerelmeseit az idei Balaton Wine&Gourmet fesztivál szombati napján olyan szakértőgárdát felvonultatva, akikkel ritkán találkozni egy rendezvényen, még akár Olaszországban is.

 


Határokon átívelő ízek – két séf, három alapanyaggal

Határokon átívelő ízek – két séf, három alapanyaggal 

Gasztropárbaj a Michelin-csillagok árnyékában.
Növelte árbevételét a Zwack

Növelte árbevételét a Zwack 

A Zwack Unicum Nyrt. a 2024 április 1. és 2025 március 31. közötti 2024/2025-ös üzleti évben bruttó 38,788 milliárd forint árbevételt ért el.
Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.
A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.