Olívaolaj-válság: egekben az árak, sok a hamisítás

Spanyolország – a világ legnagyobb olívaolaj-szolgáltatója – arra számít, idén 50%-kal csökkenhet a termelés. Amellett, hogy egyre több a hamisított termék, az árak is az egekbe emelkedtek.

A spanyol gazdák szerint a szupermarketek kihasználják a helyzetet, és a fogyasztók rovására növelik a profitot, olvasható az Euronews oldalán.

A szupermarketek azonban tagadják az áremelkedést. Mint írják, Pedro Reig, a Valenciai Közösség Szupermarketek Szövetségének igazgatója szerint, "a szűz olívaolaj ára 2024-ben 10 euró alatt maradt."

A fogyasztói szervezetek szerint azonban az árak még mindig túl magasak, annak ellenére, hogy az olívaolaj általános forgalmi adóját július elsejével teljes mértékben eltörölték Spanyolországban. 

A 2021-2022-es szezonban világszerte még 3,3 millió tonna olívaolajat állítottak elő, de egy évvel később ez a szám már csak 2,4 millió tonna volt, az idei szüret pedig várhatóan tovább csökkenti ezt a mennyiséget 2,3 millió tonnára, írja a Telex cikkére hivatkozva a Trade Magazin.

A termelés visszaesése a világ vezető olívaolaj-termelőjének számító Spanyolországot súlyosan érintette.

Míg a 2021-2022-es szezonban 1,5 millió tonnát termeltek, ez az adat egy évvel később mindössze 0,66 millió tonnára esett vissza, és az idei szezon is csak minimális javulást mutatott, hasonló a helyzet Olaszországban is, ahol - főleg a déli régiókban - hőhullám, aszály és erdőtűz rontja tovább a körülményeket.

Olívafák a spanyolországi Granadában
Olívafák a spanyolországi Granadában
Fotó: Depositphotos

Termelési nehézségek, egekben az árak

2022 nyarán elérte a bűvös 9000 dollárt az ilivaolaj tonnánkénti ára, idén pedig már meghaladta.

Az előálításhoz szükséges több nyersanyag és költség miatt a minőségi termékek még drágábbak, és például Spanyolországban a helyzet annyira súlyossá vált, hogy idén először 

a spanyol fogyasztók olyan olcsóbb termékekre váltanak, mint a napraforgóolajra, amely meglepő módon igen népszerű lett, annak ellenére, hogy az olívaolaj a Földközi-tenger étrendjének alapja.

Az idei év első felében a spanyolok 179 millió liter napraforgóolajat vásároltak, szemben 107 liter olívaolajjal. Tavaly még mindig az olívaolaj volt a domináns, az eladások 62%-át adta, míg a napraforgóolaj kevesebb mint 34%-ot tett ki.

A válság hatásai már Magyarországon is érezhetjük: "a minőségi olasz olívaolajokat forgalmazó Buono tulajdonosa, Giuseppe Scaricamazza szerint a legalacsonyabb ár náluk jelenleg 8000 forint literenként, és a termékhiány miatt sokan kisebb mennyiségeket vásárolnak. Hasonlóan nyilatkozott Tóth Gusztáv, az Igazioliva.hu ügyvezetője is, aki szerint a drágulás miatt ők is emelték áraikat, de igyekeznek tartani a minőséget." - írja a Trade Magazin.

A helyzetet tovább rontja, hogy soha nem látott mértékben nőtt az olívaolaj hamisításával kapcsolatos esetek száma az Európai Unióban az idei év elején.  "2018 első negyedévében mindössze tizenöt esetet regisztráltak, idén már ötven bejelentést tettek címkézési hibákról, potenciális csalásokról és szennyezett olajokról" – derül ki az EU egészségügyi főigazgatóságának adataiból. 

 

 


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.