Olívaolaj-válság: egekben az árak, sok a hamisítás

Spanyolország – a világ legnagyobb olívaolaj-szolgáltatója – arra számít, idén 50%-kal csökkenhet a termelés. Amellett, hogy egyre több a hamisított termék, az árak is az egekbe emelkedtek.

A spanyol gazdák szerint a szupermarketek kihasználják a helyzetet, és a fogyasztók rovására növelik a profitot, olvasható az Euronews oldalán.

A szupermarketek azonban tagadják az áremelkedést. Mint írják, Pedro Reig, a Valenciai Közösség Szupermarketek Szövetségének igazgatója szerint, "a szűz olívaolaj ára 2024-ben 10 euró alatt maradt."

A fogyasztói szervezetek szerint azonban az árak még mindig túl magasak, annak ellenére, hogy az olívaolaj általános forgalmi adóját július elsejével teljes mértékben eltörölték Spanyolországban. 

A 2021-2022-es szezonban világszerte még 3,3 millió tonna olívaolajat állítottak elő, de egy évvel később ez a szám már csak 2,4 millió tonna volt, az idei szüret pedig várhatóan tovább csökkenti ezt a mennyiséget 2,3 millió tonnára, írja a Telex cikkére hivatkozva a Trade Magazin.

A termelés visszaesése a világ vezető olívaolaj-termelőjének számító Spanyolországot súlyosan érintette.

Míg a 2021-2022-es szezonban 1,5 millió tonnát termeltek, ez az adat egy évvel később mindössze 0,66 millió tonnára esett vissza, és az idei szezon is csak minimális javulást mutatott, hasonló a helyzet Olaszországban is, ahol - főleg a déli régiókban - hőhullám, aszály és erdőtűz rontja tovább a körülményeket.

Olívafák a spanyolországi Granadában
Olívafák a spanyolországi Granadában
Fotó: Depositphotos

Termelési nehézségek, egekben az árak

2022 nyarán elérte a bűvös 9000 dollárt az ilivaolaj tonnánkénti ára, idén pedig már meghaladta.

Az előálításhoz szükséges több nyersanyag és költség miatt a minőségi termékek még drágábbak, és például Spanyolországban a helyzet annyira súlyossá vált, hogy idén először 

a spanyol fogyasztók olyan olcsóbb termékekre váltanak, mint a napraforgóolajra, amely meglepő módon igen népszerű lett, annak ellenére, hogy az olívaolaj a Földközi-tenger étrendjének alapja.

Az idei év első felében a spanyolok 179 millió liter napraforgóolajat vásároltak, szemben 107 liter olívaolajjal. Tavaly még mindig az olívaolaj volt a domináns, az eladások 62%-át adta, míg a napraforgóolaj kevesebb mint 34%-ot tett ki.

A válság hatásai már Magyarországon is érezhetjük: "a minőségi olasz olívaolajokat forgalmazó Buono tulajdonosa, Giuseppe Scaricamazza szerint a legalacsonyabb ár náluk jelenleg 8000 forint literenként, és a termékhiány miatt sokan kisebb mennyiségeket vásárolnak. Hasonlóan nyilatkozott Tóth Gusztáv, az Igazioliva.hu ügyvezetője is, aki szerint a drágulás miatt ők is emelték áraikat, de igyekeznek tartani a minőséget." - írja a Trade Magazin.

A helyzetet tovább rontja, hogy soha nem látott mértékben nőtt az olívaolaj hamisításával kapcsolatos esetek száma az Európai Unióban az idei év elején.  "2018 első negyedévében mindössze tizenöt esetet regisztráltak, idén már ötven bejelentést tettek címkézési hibákról, potenciális csalásokról és szennyezett olajokról" – derül ki az EU egészségügyi főigazgatóságának adataiból. 

 

 


Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.