Olívaolaj-válság: egekben az árak, sok a hamisítás

Spanyolország – a világ legnagyobb olívaolaj-szolgáltatója – arra számít, idén 50%-kal csökkenhet a termelés. Amellett, hogy egyre több a hamisított termék, az árak is az egekbe emelkedtek.

A spanyol gazdák szerint a szupermarketek kihasználják a helyzetet, és a fogyasztók rovására növelik a profitot, olvasható az Euronews oldalán.

A szupermarketek azonban tagadják az áremelkedést. Mint írják, Pedro Reig, a Valenciai Közösség Szupermarketek Szövetségének igazgatója szerint, "a szűz olívaolaj ára 2024-ben 10 euró alatt maradt."

A fogyasztói szervezetek szerint azonban az árak még mindig túl magasak, annak ellenére, hogy az olívaolaj általános forgalmi adóját július elsejével teljes mértékben eltörölték Spanyolországban. 

A 2021-2022-es szezonban világszerte még 3,3 millió tonna olívaolajat állítottak elő, de egy évvel később ez a szám már csak 2,4 millió tonna volt, az idei szüret pedig várhatóan tovább csökkenti ezt a mennyiséget 2,3 millió tonnára, írja a Telex cikkére hivatkozva a Trade Magazin.

A termelés visszaesése a világ vezető olívaolaj-termelőjének számító Spanyolországot súlyosan érintette.

Míg a 2021-2022-es szezonban 1,5 millió tonnát termeltek, ez az adat egy évvel később mindössze 0,66 millió tonnára esett vissza, és az idei szezon is csak minimális javulást mutatott, hasonló a helyzet Olaszországban is, ahol - főleg a déli régiókban - hőhullám, aszály és erdőtűz rontja tovább a körülményeket.

Olívafák a spanyolországi Granadában
Olívafák a spanyolországi Granadában
Fotó: Depositphotos

Termelési nehézségek, egekben az árak

2022 nyarán elérte a bűvös 9000 dollárt az ilivaolaj tonnánkénti ára, idén pedig már meghaladta.

Az előálításhoz szükséges több nyersanyag és költség miatt a minőségi termékek még drágábbak, és például Spanyolországban a helyzet annyira súlyossá vált, hogy idén először 

a spanyol fogyasztók olyan olcsóbb termékekre váltanak, mint a napraforgóolajra, amely meglepő módon igen népszerű lett, annak ellenére, hogy az olívaolaj a Földközi-tenger étrendjének alapja.

Az idei év első felében a spanyolok 179 millió liter napraforgóolajat vásároltak, szemben 107 liter olívaolajjal. Tavaly még mindig az olívaolaj volt a domináns, az eladások 62%-át adta, míg a napraforgóolaj kevesebb mint 34%-ot tett ki.

A válság hatásai már Magyarországon is érezhetjük: "a minőségi olasz olívaolajokat forgalmazó Buono tulajdonosa, Giuseppe Scaricamazza szerint a legalacsonyabb ár náluk jelenleg 8000 forint literenként, és a termékhiány miatt sokan kisebb mennyiségeket vásárolnak. Hasonlóan nyilatkozott Tóth Gusztáv, az Igazioliva.hu ügyvezetője is, aki szerint a drágulás miatt ők is emelték áraikat, de igyekeznek tartani a minőséget." - írja a Trade Magazin.

A helyzetet tovább rontja, hogy soha nem látott mértékben nőtt az olívaolaj hamisításával kapcsolatos esetek száma az Európai Unióban az idei év elején.  "2018 első negyedévében mindössze tizenöt esetet regisztráltak, idén már ötven bejelentést tettek címkézési hibákról, potenciális csalásokról és szennyezett olajokról" – derül ki az EU egészségügyi főigazgatóságának adataiból. 

 

 


Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus

Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus 

A Spirit Tourism egy gyorsan fejlődő ágazat, ami lehetőséget kínál a helyi turizmus növekedésére, ezáltal munkahelyek teremtésére és a helyi gazdaságok fellendítésére.
Stratégiai partnerség egy rummal?

Stratégiai partnerség egy rummal? 

Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.
Luxuscikk lett a körte

Luxuscikk lett a körte 

A legfeltűnőbb jelenség hosszú távon a terméspotenciál csökkenése. 
Idén is megrendezik az egyik legkedveltebb őszi eseményt

Idén is megrendezik az egyik legkedveltebb őszi eseményt 

A Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete és a Pécs-Mecseki Borút Egyesület idén is megrendezi a Pécsi Borvidék egyik legkedveltebb őszi rendezvényét, a Mecseknádasdi Bor-Barangolót .
Világszínvonalú csokoládé készül Budapesten

Világszínvonalú csokoládé készül Budapesten 

Egyesével válogatott, tökéletes kakaóbabok Venezuela, Nicaragua, Tanzánia és Madagaszkár egzotikus termőterületeiről, ritka és egyedülálló ízvilág, high-tech, mégis manufakturális eljárások, és a mindezt megalapozó, sok évnyi kutatás.
Bezár a Várkert Bisztró

Bezár a Várkert Bisztró 

Nem a budai topvendéglátóegységről van szó, hanem a gyulai Várfürdőnél lévő bisztró zár be napokon belül.
Hamarosan Food Truck Show

Hamarosan Food Truck Show 

A Vámház körúton ünnepelnek a mozgó éttermek.
Olasz csúcsgasztronómia, szuperprémium italok, hamisítatlan itáliai hangulat

Olasz csúcsgasztronómia, szuperprémium italok, hamisítatlan itáliai hangulat 

Ilyen volt a a Balaton Wine&Gourmet fesztivál Veszprémben, a nyárt búcsúztató utolsó hétvégén.
Indul a pályázat vidéki kávéházaknak és speciális vendéglátóhelyeknek

Indul a pályázat vidéki kávéházaknak és speciális vendéglátóhelyeknek 

Egymilliárd forint értékű támogatást hívhatnak le vidéki kávéházak és alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhelyek.
Itt az új magyar szőlőfajta?

Itt az új magyar szőlőfajta? 

Elismerést kapott a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Georgikon Campusán nemesített szőlőfajta.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.