Húzóágazat!? Szavak helyett cselekvést!

Olvasói levelet juttatott el szerkesztőségünkbe Károvits Tamás szakértő, Pro Turizmo díjazott, a Fővárosi Közgyűlés Kereskedelmi és Turisztikai bizottságának tagja, MVI elnökségi tag, a MATUR budapesti elnökéségnek volt tagja. A levelet az alábbiakban közöljük:

"Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottsága előtt kijelentette: húzóágazat lesz a turizmus. Az elmúlt 22 év folyamán minden vezetőnk ezt mondta. Ezzel szemben lássuk a valóságot:

Kormányváltáskor miniszter úrnak levelet írtam szakmánk elhúzódó problémáiról. Felvetett kérdéseimre sem ő, sem főosztályvezetője érdemi választ nem adott.

Nagyon örülünk, hogy a turizmus törvény - 22 évi várakozás után - végre elkészül, a koncepcióval együtt, bár ezeket nem most kellett kitalálni. Stratégia, marketing rengeteg készült eddig a végrehajtás hiányának felelősségrevonása nélkül. Koncepciót csak a megfelelő elemzések és szakemberekkel való konzultáció után lehetett volna készíteni most is. Ezzel szemben minap a VIII. Országos TDM konferencián elhangzott: "Az új koncepció/tervezet készítése a szakma bevonása nélkül történik." Húsz év alatt nem jutottunk sehová. A vendégszám a fejlesztések ellenére csökkent. A régiós turizmus irányítás nem megoldott, ahogy az országos sem.

Ezen sem lepődhetünk meg hiszen látható, hogy a szakértelem már 22 éve útban van. A fent említett bizottságban egyetlen szakirányú végzettségű ember van az elnököt is beleértve. Szakmai tanácsadóit nem ismerjük, mert nevüket eddig egyetlen döntéshez sem adták. 

Szeretnék emlékeztetni egy 2012. január 3-án megjelent cikkemre, ahol azt írom: „a bizonyított szakértelem ellenére sem vált még a gödöllői regionális egyesület /GKRTE/ az irányítás által regisztrált turisztikai desztináció menedzsment szervezetté.” Azóta sem, bár 1996 óta működik. Ilyen gyors és a hazai vállalkozót támogató jelenlegi bürokráciánk.

Kvázi kamarák, érdekképviseletek, ágazati párbeszéd nem működik, kvázi vezetőkkel, akik sosem konfrontálódnak, nem kifogásolják a valódi jogosultságaik hiányát. Így minden kormánynak megfelelnek. A jelenlegi és az előző kormányban is érdekképviseleti vezető lehetett és lehet egyben kormányhivatalnok is. Ezért nincs kétkamarás országgyűlésünk sem. Eredményeképp a hazai polgár, vállalkozó jogfosztottan végképp magára maradt.

Emlékeztetni szeretnék a 2010-ben még működő MATUR budapesti tagozatának 12 pontjára, amely adóinkból fenntartott irányításunk részéről - a demokráciánkban megszokott módon - válasz nélkül maradt, ahogy az előző kormányok idején is. 

Az eddigieken túl ebből az alábbi négy pontra szeretném felhívni a figyelmet:

  • A turizmust érintő kérdésekben ne döntsenek előzetes szakmai egyeztetés nélkül
  • Turisztikai országmarketingünk az ország valódi identitását, a magyar örökség értékeit és karakterét tükrözze
  • Szülessen meg belátható időn belül hazai vendéglátó stratégia és az ehhez kapcsolódó program.
  • Csökkenjen és tartósan 10% értéken maradjon a turizmus és a vendéglátás áfája!

Aktuális?

Apropó vendéglátás. Az irányításunk által preferált egészségturizmusnak hússzor nagyobb bevételt kell produkálni, hogy elérje a vendéglátás bevételeit. Megfeledkezve a valódi országvonzerőre és a mezőgazdaságra kifejtett kiemelkedő hatásáról is. A megváltó gyarmatosító beruházót - hasonló béreivel - adóinkból támogató gazdaságpolitikánk 22 éve nem oldja meg a vendéglátás irányítását, sratégiáról nem is beszélve. 1995-ben vetettük fel először, hogy jogkövető magatartással ebben az adórendszerben nem tud létezni bevételeiből a hazai kkv.

Az elmúlt 10 évben 1,5 millió vendégéjszakát vesztettünk, szállodai áraink szinte a legutolsók az EU-ban, bevételről, jövedelmezőségünkről nem is beszélve. Tovább nem is folytatom.

>>Ki-ki abban legyen foglalatos, amit az ő ideje hoz magával, t.i. az ifjak fegyverben, vének a tanácsban<< - mondta annak idején Szent István királyunk. Kijelentése ma is érvényes."

Károvits Tamás,

szakértő 


Tojásválság az USA-ban

Tojásválság az USA-ban 

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai alapján a tojás ára soha nem látott magasságokba emelkedett az elmúlt hónapokban.
Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait

Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait 

Idén bemutatják Budapest Bornegyedének gazdag hagyományait, művészeti értékeit és a pezsgő- és borkultúra új irányvonalait.
Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja

Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja 

Sok minden kiderült az egyik vendéglátással, rendezvényszervezéssel és hotelüzemeltetéssel foglalkozó cég megbízására  2024 őszén elkészült kutatásból.
Kávé, költészet, képzőművészet

Kávé, költészet, képzőművészet 

Rendhagyó italbemutató a pesti Dorottya utcai Edison & Jupiter speciality kávézóban.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.