Húzóágazat!? Szavak helyett cselekvést!

Olvasói levelet juttatott el szerkesztőségünkbe Károvits Tamás szakértő, Pro Turizmo díjazott, a Fővárosi Közgyűlés Kereskedelmi és Turisztikai bizottságának tagja, MVI elnökségi tag, a MATUR budapesti elnökéségnek volt tagja. A levelet az alábbiakban közöljük:

"Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottsága előtt kijelentette: húzóágazat lesz a turizmus. Az elmúlt 22 év folyamán minden vezetőnk ezt mondta. Ezzel szemben lássuk a valóságot:

Kormányváltáskor miniszter úrnak levelet írtam szakmánk elhúzódó problémáiról. Felvetett kérdéseimre sem ő, sem főosztályvezetője érdemi választ nem adott.

Nagyon örülünk, hogy a turizmus törvény - 22 évi várakozás után - végre elkészül, a koncepcióval együtt, bár ezeket nem most kellett kitalálni. Stratégia, marketing rengeteg készült eddig a végrehajtás hiányának felelősségrevonása nélkül. Koncepciót csak a megfelelő elemzések és szakemberekkel való konzultáció után lehetett volna készíteni most is. Ezzel szemben minap a VIII. Országos TDM konferencián elhangzott: "Az új koncepció/tervezet készítése a szakma bevonása nélkül történik." Húsz év alatt nem jutottunk sehová. A vendégszám a fejlesztések ellenére csökkent. A régiós turizmus irányítás nem megoldott, ahogy az országos sem.

Ezen sem lepődhetünk meg hiszen látható, hogy a szakértelem már 22 éve útban van. A fent említett bizottságban egyetlen szakirányú végzettségű ember van az elnököt is beleértve. Szakmai tanácsadóit nem ismerjük, mert nevüket eddig egyetlen döntéshez sem adták. 

Szeretnék emlékeztetni egy 2012. január 3-án megjelent cikkemre, ahol azt írom: „a bizonyított szakértelem ellenére sem vált még a gödöllői regionális egyesület /GKRTE/ az irányítás által regisztrált turisztikai desztináció menedzsment szervezetté.” Azóta sem, bár 1996 óta működik. Ilyen gyors és a hazai vállalkozót támogató jelenlegi bürokráciánk.

Kvázi kamarák, érdekképviseletek, ágazati párbeszéd nem működik, kvázi vezetőkkel, akik sosem konfrontálódnak, nem kifogásolják a valódi jogosultságaik hiányát. Így minden kormánynak megfelelnek. A jelenlegi és az előző kormányban is érdekképviseleti vezető lehetett és lehet egyben kormányhivatalnok is. Ezért nincs kétkamarás országgyűlésünk sem. Eredményeképp a hazai polgár, vállalkozó jogfosztottan végképp magára maradt.

Emlékeztetni szeretnék a 2010-ben még működő MATUR budapesti tagozatának 12 pontjára, amely adóinkból fenntartott irányításunk részéről - a demokráciánkban megszokott módon - válasz nélkül maradt, ahogy az előző kormányok idején is. 

Az eddigieken túl ebből az alábbi négy pontra szeretném felhívni a figyelmet:

  • A turizmust érintő kérdésekben ne döntsenek előzetes szakmai egyeztetés nélkül
  • Turisztikai országmarketingünk az ország valódi identitását, a magyar örökség értékeit és karakterét tükrözze
  • Szülessen meg belátható időn belül hazai vendéglátó stratégia és az ehhez kapcsolódó program.
  • Csökkenjen és tartósan 10% értéken maradjon a turizmus és a vendéglátás áfája!

Aktuális?

Apropó vendéglátás. Az irányításunk által preferált egészségturizmusnak hússzor nagyobb bevételt kell produkálni, hogy elérje a vendéglátás bevételeit. Megfeledkezve a valódi országvonzerőre és a mezőgazdaságra kifejtett kiemelkedő hatásáról is. A megváltó gyarmatosító beruházót - hasonló béreivel - adóinkból támogató gazdaságpolitikánk 22 éve nem oldja meg a vendéglátás irányítását, sratégiáról nem is beszélve. 1995-ben vetettük fel először, hogy jogkövető magatartással ebben az adórendszerben nem tud létezni bevételeiből a hazai kkv.

Az elmúlt 10 évben 1,5 millió vendégéjszakát vesztettünk, szállodai áraink szinte a legutolsók az EU-ban, bevételről, jövedelmezőségünkről nem is beszélve. Tovább nem is folytatom.

>>Ki-ki abban legyen foglalatos, amit az ő ideje hoz magával, t.i. az ifjak fegyverben, vének a tanácsban<< - mondta annak idején Szent István királyunk. Kijelentése ma is érvényes."

Károvits Tamás,

szakértő 


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.