Az ügy külön érdekesség, hogy az étterem tulajdonosa japán származású. Yamamoto Kiyoshiro azonban egyéb büntetésre is számíthat, mivel eljárást indítottak ellene a hatóságok. Az étteremben felszolgált ételekről szóló leleplezést az Öböl című idei Oscar-díjas film készítői tették közzé. A legjobb dokumentumfilmnek ítélt Öböl arról szól, hogy évente 25 ezer delfinből lesz hamburger egy vízi-vidámparknak álcázott mészárszéken, egy eldugott japán öbölben - írja a Független Hírügynökség.
Louie Psihoyos, az Öböl rendezője hónapokon át filmezte titokban, hogy miféle ételeket kínálnak az étteremben. Embereit vendégeknek álcázva beküldte, hogy tiltott ételeket rendeljenek, majd munkatársai ételmintákat csempésztek ki, és azok vizsgálata alapján tárták fel bizonyítékaikat.
Yamamoto Kiyoshiro azt közölte szombaton, hogy további lépéseket is tesz a lelkiismerete miatt. Például valamilyen módon közreműködik majd olyan természetvédő, állatvédő szervezetek munkájában, amelyek a bálnákat és más veszélyeztetett fajokat védenek. "A Hump bocsánatot kér hűséges vendégeitől, Santa Monica közösségétől, és az egész közvéleménytől helytelen cselekedete miatt" - áll az étterem tulajdonosának közleményében. Yamamoto Kiyoshirora egy év börtön és maximum 100 ezer dolláros pénzbüntetés várhat, amennyiben bűnösnek találja a bíróság. (forrás: FH)
Önbüntetésként bezár a veszélyeztetett bálnából készült ételeket kínáló Hump
Önként vállalt büntetésként bezár egy kaliforniai étterem, miután leleplezték, hogy veszélyeztetett bálnákból készített ételeket kínált. A Hump nevű étterem szombati bejelentése szerint az önként vállalt bezárás "remélhetőleg segíteni fog abban, hogy tudatosodjon, mekkora kárt okozhat az illegális bálnavadászat a fajra és az óceánok élőrendszerére".

Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen
Magyar aranyérem az egyik legrangosabb nemzetközi csokoládé versenyen. És ugyanezen az édes viadalon egy ezüstérmet is odaítéltek a hazai pályázónak.

A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon
A május 24-i, szombat esti hatkezes főzés során Dani García és Giorgio Cavicchiolo (Alelí) valamint Varjú Imre (Flava) séfek együtt főznek.

Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal
Gasztropárbaj a Michelin-csillagok árnyékában.

Növelte árbevételét a Zwack
A Zwack Unicum Nyrt. a 2024 április 1. és 2025 március 31. közötti 2024/2025-ös üzleti évben bruttó 38,788 milliárd forint árbevételt ért el.

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől
Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában
Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon
Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől
Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris
A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának
Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.