Önbüntetésként bezár a veszélyeztetett bálnából készült ételeket kínáló Hump

Önként vállalt büntetésként bezár egy kaliforniai étterem, miután leleplezték, hogy veszélyeztetett bálnákból készített ételeket kínált. A Hump nevű étterem szombati bejelentése szerint az önként vállalt bezárás "remélhetőleg segíteni fog abban, hogy tudatosodjon, mekkora kárt okozhat az illegális bálnavadászat a fajra és az óceánok élőrendszerére".

Az ügy külön érdekesség, hogy az étterem tulajdonosa japán származású. Yamamoto Kiyoshiro azonban egyéb büntetésre is számíthat, mivel eljárást indítottak ellene a hatóságok. Az étteremben felszolgált ételekről szóló leleplezést az Öböl című idei Oscar-díjas film készítői tették közzé. A legjobb dokumentumfilmnek ítélt Öböl arról szól, hogy évente 25 ezer delfinből lesz hamburger egy vízi-vidámparknak álcázott mészárszéken, egy eldugott japán öbölben - írja a Független Hírügynökség. Louie Psihoyos, az Öböl rendezője hónapokon át filmezte titokban, hogy miféle ételeket kínálnak az étteremben. Embereit vendégeknek álcázva beküldte, hogy tiltott ételeket rendeljenek, majd munkatársai ételmintákat csempésztek ki, és azok vizsgálata alapján tárták fel bizonyítékaikat. Yamamoto Kiyoshiro azt közölte szombaton, hogy további lépéseket is tesz a lelkiismerete miatt. Például valamilyen módon közreműködik majd olyan természetvédő, állatvédő szervezetek munkájában, amelyek a bálnákat és más veszélyeztetett fajokat védenek. "A Hump bocsánatot kér hűséges vendégeitől, Santa Monica közösségétől, és az egész közvéleménytől helytelen cselekedete miatt" - áll az étterem tulajdonosának közleményében. Yamamoto Kiyoshirora egy év börtön és maximum 100 ezer dolláros pénzbüntetés várhat, amennyiben bűnösnek találja a bíróság. (forrás: FH)

Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen

Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen 

Magyar aranyérem az egyik legrangosabb nemzetközi csokoládé versenyen. És ugyanezen az édes viadalon egy ezüstérmet is odaítéltek a hazai pályázónak.
A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon

A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon 

A május 24-i, szombat esti hatkezes főzés során Dani García és Giorgio Cavicchiolo (Alelí) valamint Varjú Imre (Flava) séfek együtt főznek.
Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal

Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal 

Gasztropárbaj a Michelin-csillagok árnyékában.
Növelte árbevételét a Zwack

Növelte árbevételét a Zwack 

A Zwack Unicum Nyrt. a 2024 április 1. és 2025 március 31. közötti 2024/2025-ös üzleti évben bruttó 38,788 milliárd forint árbevételt ért el.
Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.
A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.