Országimázs-pályázat kisborászatok számára

(MTI) - Közösen hirdet országimázs-pályázatot kisborászatok számára Cégér-Ab Ovo néven a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) azzal a céllal, hogy a nyertes tételekből összeállított Carton Hungaricum borcsomagot külföldön is bemutassák.

 Az évi 25 ezer liternél kevesebb bort termelő pincészetek számára kiírt pályázat hat nyertese 5-5 millió forint értékű országimázs csomagot nyerhet, melynek részeként a két tárca mindegyik termelőtől 1000 palack bort vásárol, azokat egyedileg tervezett címkével látja el, és bemutatja többek között New Yorkban, Pekingben, Brüsszelben, Zágrábban, Belgrádban, illetve Londonban - közölte szerdán Budapesten a VM borágazatért felelős nemzeti biztosa.
    Kiss Eliza elmondása szerint a pályázaton olyan pincészetek is indulhatnak, amelyek nem rendelkeznek palackozott borral, mert a palackozás költségeit a kiírók átvállalják. A beérkezett tételeket borszakértőkből és gasztronómiai szakemberekből álló zsűri bírálja el.
    Kohut Balázs, a KIM gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára hozzátette, a Forum Hungaricum által lebonyolított projekt a fiatal grafikusok számára rövidesen ismét kiírandó Cégér pályázathoz kapcsolódik, azzal a különbséggel, hogy most nem a borokhoz keresnek designereket.
    A bíráló bizottság által kiválasztott 6 nyertes borhoz (2 vörös, 2 fehér, 1 rozé és 1 borkülönlegesség) progresszív grafikusok készítenek egyedileg tervezett címkét, melyeken az Erdész Galéria közreműködésével kiválasztott magyar képzőművészeti alkotások jelennek majd meg - árulta el.
    Kohut Balázs beszámolója szerint a Carton Hungaricum borcsomag első bemutatkozására várhatóan április végén kerül sor New Yorkban.
    A Cégér-Ab Ovo pályázati felhívása és jelentkezési lapja már letölthető a https://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/obi/aktualitasok/ceger_ab_ovo_palyazat.html vagy ahttp://forumhungaricum.hu/ceger/CEGER_AB_OVO_palyazati_jelentkezesi_lap.pdf honlapról; a benyújtás határideje február 21.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.