Országos Siller Fesztivál Pakson

A nevezett borok szakmai értékelésével veszi kezdetét pénteken az Országos Siller Fesztivál Pakson. A kétnapos fesztivált színes kulturális és gasztronómiai programok kísérik, a főétel ezúttal a kolbászos vekni lesz.

Kárpát-medence szerte 112 bormintát neveztek a 8. Országos Siller Fesztiválra, csütörtökig várják még a minták leadását.

    A paksi önkormányzat, a Csengey Dénes Kulturális Központ és a Paksi Sárgödör Téri Présháztulajdonosok Egyesülete közös programjának a város szívében lévő pincefalu, a Sárgödör tér ad otthont június 5-én és 6-án.

    Kovács Mihály főpohárnok arról tájékoztatta az MTI-t, hogy elismert borbírákat hívtak, hogy értékeljék a siller borokat. A bírálat pénteken délelőtt zajlik. A legjobbnak ítélt száz bort másnap közönség kóstolásra bocsátják.

    Szombatra hirdették meg a siller borokhoz illő ételek főzőversenyét, ekkor lesz majd a borverseny eredményhirdetése és a közönségkóstoló is.

    Mindkét napon kulturális programnak ad otthont a tér, a Szaggató zenekar pincemuzsikával készül, várják a Vetővirág Népzenei Együttest és a Tekerős Barátokat, pénteken a Kárikittyom Anticeleb Orchestra ad zenés műsort, majd 19 órától Balkán Fanatik-koncert lesz. A szombati nap kiemelt előadója a Tűzvirág Táncegyüttes.

    A fesztivál idején megnyílnak a pincék, de nemcsak a jó borról, hanem a hozzá illő ételekről is gondoskodnak a szervezők, kemencés lángos, kürtös kalács, házi sajtos szerepel a kínálatban. Sőt idén már saját étele is lesz az Országos Fesztiválnak. A Sárgödör téri rendezvényeknél ez már szokás, a Márton-napi újboráldáson libamájpástétomot, a bor- és halünnepen halat kínálnak, idéntől a siller mellé kolbászos vekni dukál, mert a kenyértésztában sült kolbász jól passzol a fűszeres, mégis könnyed sillerhez - mondta Kovács Mihály. 


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.