Országos Siller Fesztivál Pakson

A nevezett borok szakmai értékelésével veszi kezdetét pénteken az Országos Siller Fesztivál Pakson. A kétnapos fesztivált színes kulturális és gasztronómiai programok kísérik, a főétel ezúttal a kolbászos vekni lesz.

Kárpát-medence szerte 112 bormintát neveztek a 8. Országos Siller Fesztiválra, csütörtökig várják még a minták leadását.

    A paksi önkormányzat, a Csengey Dénes Kulturális Központ és a Paksi Sárgödör Téri Présháztulajdonosok Egyesülete közös programjának a város szívében lévő pincefalu, a Sárgödör tér ad otthont június 5-én és 6-án.

    Kovács Mihály főpohárnok arról tájékoztatta az MTI-t, hogy elismert borbírákat hívtak, hogy értékeljék a siller borokat. A bírálat pénteken délelőtt zajlik. A legjobbnak ítélt száz bort másnap közönség kóstolásra bocsátják.

    Szombatra hirdették meg a siller borokhoz illő ételek főzőversenyét, ekkor lesz majd a borverseny eredményhirdetése és a közönségkóstoló is.

    Mindkét napon kulturális programnak ad otthont a tér, a Szaggató zenekar pincemuzsikával készül, várják a Vetővirág Népzenei Együttest és a Tekerős Barátokat, pénteken a Kárikittyom Anticeleb Orchestra ad zenés műsort, majd 19 órától Balkán Fanatik-koncert lesz. A szombati nap kiemelt előadója a Tűzvirág Táncegyüttes.

    A fesztivál idején megnyílnak a pincék, de nemcsak a jó borról, hanem a hozzá illő ételekről is gondoskodnak a szervezők, kemencés lángos, kürtös kalács, házi sajtos szerepel a kínálatban. Sőt idén már saját étele is lesz az Országos Fesztiválnak. A Sárgödör téri rendezvényeknél ez már szokás, a Márton-napi újboráldáson libamájpástétomot, a bor- és halünnepen halat kínálnak, idéntől a siller mellé kolbászos vekni dukál, mert a kenyértésztában sült kolbász jól passzol a fűszeres, mégis könnyed sillerhez - mondta Kovács Mihály. 


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.