Tudta, hogy a bort valójában Grúziában találták fel? A világon elsőként a grúzok kezdték erjeszteni a szőlőt, tőlük vették át a módszert Mezopotámiában, Egyiptomban, majd az ókori Görögországban és Rómában is.
A grúz borok 8 ezer éves múltra tekintenek vissza, elkészítésük pedig alig változott az idők során: a szőlő kipréselt levét méhviasszal lezárt agyagedényekben, grúzul “Qvevri”-kben a földbe ásták, ahol állandó, alacsony hőmérsékleten ment végbe az erjedés.
Ez a hagyományos „Qvevri” eljárás a történelmi bizonyítékok alapján legalább 5 ezer éves, mégis a mai napig akalmazzák. Bár a Szovjetúnió fennállása alatt a grúzok nagyüzemi termelésre álltak át, 2006 óta ismét az eredeti hagyomány szerint állítják elő a jobbnál jobb borokat.
Ezek alapját nem kevesebb, mint 500 szőlőfajta adja, melyek a dél-kaukázusi ország kedvező éghajlatán teremnek. A sokféleségnek hála a grúz borok közt igazi különlegességekkel is találkozhatunk, amelyek nem emlékeztetnek egyetlen hazánkban ismert bor ízvilágára sem.
Már itthon is kóstolhatók
“Itthon a grúz borok szinte egyáltalán nem voltak ismertek. A mi célunk, hogy behozzuk őket a köztudatba, ezért is kértük fel Fabók Mihályt és Petzold Attilát, az elismert borszakértőket, hogy segítsenek nekünk kiválasztani a legjobb borokat. Az általuk kipróbált száz tételből végül hetet hoztunk be Magyarországra”, mondja Rodriguez Dávid, a Grúzia Borai márka tulajdonosa és ügyvezetője.
Aki hozzáteszi, igyekeztek olyan borokat behozni, amelyek egyediek, különlegesek, és semmiben nem hasonlítanak a nálunk már jól ismert ízekre.
A grúz borok legfőbb felvásárlói ma még a japánok, olaszok, amerikaiak közül kerülnek ki, így Magyarországon még igazi kuriózumnak számítanak. Ezekkel a palackokkal - magas áruk és minőségük miatt - várhatóan nem a szupermarketek polcain fogunk találkozni.
Forrás: Turizmus Online