Öt és fél millió forintért lehet vacsorázni a világ legjobb séfjével

Egy szerdai hongkongi árverés névtelenséget kérő győztese 180 ezer hongkongi dollárért (5,46 millió forint) szerzett jogot arra, hogy elfogyasszon egy vacsorát Adria társaságában, a séf fivérének Tickets nevű barcelonai éttermében.

Öt és fél millió forintnak megfelelő összegért vacsorázhat a győztes licitáló a világ legjobbnak tartott séfjével, a spanyol Ferran Adriával, akinek azóta bezárt katalóniai vendéglőjét, az elBullit ötször is a világ legjobbjának választotta a Restaurant brit gasztronómiai folyóirat. Egy szerdai hongkongi árverés névtelenséget kérő győztese 180 ezer hongkongi dollárért (5,46 millió forint) szerzett jogot arra, hogy elfogyasszon egy vacsorát Adria társaságában, a séf fivérének Tickets nevű barcelonai éttermében, és együtt felkeressék a mára bezárt éttermet, amelynek 27 éven át volt főszakácsa a katalán séf.

Az ár nem tartalmazza az árverés szervezőjének jutalékát és a vacsora előállításának költségét sem. Április 26-án New Yorkban bocsátanak árverésre egy második "vacsorajegyet". Ferran Adria szerint a közös vacsora ritka alkalmat kínál a gasztronómiai eszmecserére. A bevételt az 50 éves séf álmának megvalósítására fordítják, arra, hogy a 2011-ben bezárt étteremet egy konyhaművészeti kísérleti műhellyé alakítsák át.

Az ElBulli Alapítványon keresztül Adria és üzleti partnere, Juli Soler ötmillió dollárt szán a projektre, amelynek célja, hogy közkinccsé tegye a világhírű konyhafőnök eszméit, és új ötleteket forraljanak ki. Az elBulli raktárkészleteiből, felszerelési tárgyaiból és egyéb relikviáiból a Sotheby's által rendezett szerdai hongkongi árverés a várt 1,1 millió (amerikai) dollárt jóval meghaladó, összesen 1,8 millió dollár bevételt hozott az alapítványnak.

Jó áron keltek el a vendéglő pincéjéből származó borok, három palack 1990-es évjáratú Romanée Conti borért például 72 ezer dollárt adtak. Ezer dollárért talált gazdára az egykori séf egyik zakója, és 7700 dollárért adtak el egy késkészletet, amelynek darabjaiba belevésték az étterem nevét. A hét órán át tartó aukción összesen 6518 tétel került kalapács alá.


Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.
Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.
Ki lett az ország legjobb felszolgálója?

Ki lett az ország legjobb felszolgálója? 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a győztes Kóródi Béla lett, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskola diákja.
Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.