Öt és fél millió forintért lehet vacsorázni a világ legjobb séfjével

Egy szerdai hongkongi árverés névtelenséget kérő győztese 180 ezer hongkongi dollárért (5,46 millió forint) szerzett jogot arra, hogy elfogyasszon egy vacsorát Adria társaságában, a séf fivérének Tickets nevű barcelonai éttermében.

Öt és fél millió forintnak megfelelő összegért vacsorázhat a győztes licitáló a világ legjobbnak tartott séfjével, a spanyol Ferran Adriával, akinek azóta bezárt katalóniai vendéglőjét, az elBullit ötször is a világ legjobbjának választotta a Restaurant brit gasztronómiai folyóirat. Egy szerdai hongkongi árverés névtelenséget kérő győztese 180 ezer hongkongi dollárért (5,46 millió forint) szerzett jogot arra, hogy elfogyasszon egy vacsorát Adria társaságában, a séf fivérének Tickets nevű barcelonai éttermében, és együtt felkeressék a mára bezárt éttermet, amelynek 27 éven át volt főszakácsa a katalán séf.

Az ár nem tartalmazza az árverés szervezőjének jutalékát és a vacsora előállításának költségét sem. Április 26-án New Yorkban bocsátanak árverésre egy második "vacsorajegyet". Ferran Adria szerint a közös vacsora ritka alkalmat kínál a gasztronómiai eszmecserére. A bevételt az 50 éves séf álmának megvalósítására fordítják, arra, hogy a 2011-ben bezárt étteremet egy konyhaművészeti kísérleti műhellyé alakítsák át.

Az ElBulli Alapítványon keresztül Adria és üzleti partnere, Juli Soler ötmillió dollárt szán a projektre, amelynek célja, hogy közkinccsé tegye a világhírű konyhafőnök eszméit, és új ötleteket forraljanak ki. Az elBulli raktárkészleteiből, felszerelési tárgyaiból és egyéb relikviáiból a Sotheby's által rendezett szerdai hongkongi árverés a várt 1,1 millió (amerikai) dollárt jóval meghaladó, összesen 1,8 millió dollár bevételt hozott az alapítványnak.

Jó áron keltek el a vendéglő pincéjéből származó borok, három palack 1990-es évjáratú Romanée Conti borért például 72 ezer dollárt adtak. Ezer dollárért talált gazdára az egykori séf egyik zakója, és 7700 dollárért adtak el egy késkészletet, amelynek darabjaiba belevésték az étterem nevét. A hét órán át tartó aukción összesen 6518 tétel került kalapács alá.


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.