Öt láda whiskyt ástak ki az antarktiszi hóból

Korábban mi is hírt adtunk arról, hogy a Whyte and Mackay skót whiskyfőző cég megbízásából mentőexpedíció indult az Antarktiszra, hogy kiszabadítson a jég fogságából két láda, Sir Ernest Shackleton brit sarkkutató 1909-es expedíciója által hátrahagyott whiskyt. A skót megbízó mintát akar venni a nemes szeszből, hogy feléleszthesse elveszett receptjét.egy whiskygyár megbízásából.

Az új-zélandi Antarktiszi Örökségvédelmi Alapítvány (Antarctic Heritage Trust) kutatói a Cape Royds közelében lévő Nimrod kutatóbázis alól ásták ki a már 2006-ban megtalált ládákat. (Akkor a megfelelő felszerelés hiányában még nem tudták felszínre hozni az italt.) "Legnagyobb megdöbbenésünkre öt ládát találtunk, három ládán whisky címke, kettőn brandy címke volt - mondta Al Fastier, a kutatócsapat vezetője. - A ládák némelyikét és feltehetően több üveget is megrepesztett a jég, azonban valószínűleg ép flaskák is vannak közöttük, hiszen amikor megrázták a rekeszeket, hallhatóan lötyögött a folyadék." Richard Paterson, a Whyte and Mackay mester-whiskyfőzője "mennyei ajándéknak" nevezte az értékes leletet. "Ha az üvegek tartalmát hitelesítik, majd biztonságosan kivonják és elemzik, elképzelhető, hogy az eredeti recept rekonstruálható lesz ... Ez ajtót nyithat a történelembe, mivel az eredeti összetétel elveszett" - bizakodott. Sir Ernest Shackleton 1907-1909-es expedíciója már szárazföldön tartott a Déli-sarkpont felé, amikor 160 kilométerrel a cél előtt kifogyott a készletekből, és visszafordulni kényszerült. Mivel a téli jégréteg gyors ütemben képződött, késedelem nélkül hajóra kellett szállniuk, hogy hazainduljanak Cape Roydsból, hátrahagyva bizonyos felszereléseket, többek között az italokat is. (Forrás: impulzus.ro)

Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.
Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet

Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet 

A díjat 2001-ben alapította az MVI, a győztes kiválasztásakor az általa végzett munka minősége, szakmai magatartása és közéleti tevékenysége számít.
Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort

Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort 

Főleg az „új elemek” hangzik izgalmasnak ebben a hírben.
Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba

Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba 

Mintegy 250 millió forintot fordítanak erre Magyarországon. A bolt működésében az MI kiemelt szerephez jut.
Ha február, akkor Kávébár Bazár

Ha február, akkor Kávébár Bazár 

A jubileumi, tizenötödik KávéBár Bazár rendezvénynek a Millenáris B épülete, a nagycsarnok ad otthont.
Üdítőket hív vissza a multicég Európában

Üdítőket hív vissza a multicég Európában 

Európa néhány országában visszahívott bizonyos üdítőitalokat a Coca-Cola, mert „magasabb szintű” klórátot tartalmaznak.
A Lidl csökkenti a tojás árát

A Lidl csökkenti a tojás árát 

A lépés nem meglepő.
Gasztrorendezvény Szlovákiában

Gasztrorendezvény Szlovákiában 

Új ételek, élő főzés és technológiák a HoReCa szegmens számára – ételek és italok széles választéka Szlovákiából és külföldről, technológiák és konyhai berendezések.
Van az az étel, ami még a koreai influenszeren is kifog

Van az az étel, ami még a koreai influenszeren is kifog 

A dél-koreai mokpang influenszer, aki napjainkban Budapesten hódít hatalmas étvágyával, úgy tűnik, legyőzőre talált néhány kolbász és hurka képében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.