Öt láda whiskyt ástak ki az antarktiszi hóból

Korábban mi is hírt adtunk arról, hogy a Whyte and Mackay skót whiskyfőző cég megbízásából mentőexpedíció indult az Antarktiszra, hogy kiszabadítson a jég fogságából két láda, Sir Ernest Shackleton brit sarkkutató 1909-es expedíciója által hátrahagyott whiskyt. A skót megbízó mintát akar venni a nemes szeszből, hogy feléleszthesse elveszett receptjét.egy whiskygyár megbízásából.

Az új-zélandi Antarktiszi Örökségvédelmi Alapítvány (Antarctic Heritage Trust) kutatói a Cape Royds közelében lévő Nimrod kutatóbázis alól ásták ki a már 2006-ban megtalált ládákat. (Akkor a megfelelő felszerelés hiányában még nem tudták felszínre hozni az italt.) "Legnagyobb megdöbbenésünkre öt ládát találtunk, három ládán whisky címke, kettőn brandy címke volt - mondta Al Fastier, a kutatócsapat vezetője. - A ládák némelyikét és feltehetően több üveget is megrepesztett a jég, azonban valószínűleg ép flaskák is vannak közöttük, hiszen amikor megrázták a rekeszeket, hallhatóan lötyögött a folyadék." Richard Paterson, a Whyte and Mackay mester-whiskyfőzője "mennyei ajándéknak" nevezte az értékes leletet. "Ha az üvegek tartalmát hitelesítik, majd biztonságosan kivonják és elemzik, elképzelhető, hogy az eredeti recept rekonstruálható lesz ... Ez ajtót nyithat a történelembe, mivel az eredeti összetétel elveszett" - bizakodott. Sir Ernest Shackleton 1907-1909-es expedíciója már szárazföldön tartott a Déli-sarkpont felé, amikor 160 kilométerrel a cél előtt kifogyott a készletekből, és visszafordulni kényszerült. Mivel a téli jégréteg gyors ütemben képződött, késedelem nélkül hajóra kellett szállniuk, hogy hazainduljanak Cape Roydsból, hátrahagyva bizonyos felszereléseket, többek között az italokat is. (Forrás: impulzus.ro)

Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt

Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt 

Szigorú intézkedéseket vezetettek be a száj- és körömfájás magyarországi megjelenése miatt, hogy megakadályozzák a fertőzés átterjedését az országba.
A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek

A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek 

Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepli fennállásának 35. évfordulóját.
Megválasztották Siófokon a Város borát

Megválasztották Siófokon a Város borát 

Garamvári Szőlőbirtok és Androsics Szőlészet borai nyerték az idei Siófok Város Bora díjakat.
Itt az árrés-stop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop

Itt az árrés-stop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop  

Március 17-től harminc alapvető élelmiszer esetében a kereskedők árrése nem haladhatja meg a 10 százalékot.  A rendelkezés május 31-éig van érvényben.  
Új nemzetközi borászati szervezet született

Új nemzetközi borászati szervezet született 

. A partnerek közti tapasztalatcserével és jó kapcsolat ápolásával egymást erősítve tudnak fejlődni a résztvevő borvidékek.
Új adó a franciáknál – kiakadtak a helyi pékek

Új adó a franciáknál – kiakadtak a helyi pékek 

A bagettek és a péksütemények csomagolópapírjára és kartondobozaira új adót vetett ki a hatóság.
GVH: Pontosan mit is jelent az önök értelmezésében az, hogy „teljes kiőrlésű”?

GVH: Pontosan mit is jelent az önök értelmezésében az, hogy „teljes kiőrlésű”? 

Versenyfelügyeleti eljárást indított a GVH három élelmiszer-kiskereskedelmi láncnál.
Füredi és budapesti kávéházakban versekkel is fizethet

Füredi és budapesti kávéházakban versekkel is fizethet 

Budapesten a felnőttek is szavalhatnak.
Honnan érkezhetett Magyarországra a száj- és körömfájás járvány?

Honnan érkezhetett Magyarországra a száj- és körömfájás járvány?  

Ami nemcsak a hazai marhahús állományt, hanem a magyarországi sertéstartókat is súlyosan érintheti.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.