Az új-zélandi Antarktiszi Örökségvédelmi Alapítvány (Antarctic Heritage Trust) kutatói a Cape Royds közelében lévő Nimrod kutatóbázis alól ásták ki a már 2006-ban megtalált ládákat. (Akkor a megfelelő felszerelés hiányában még nem tudták felszínre hozni az italt.)
"Legnagyobb megdöbbenésünkre öt ládát találtunk, három ládán whisky címke, kettőn brandy címke volt - mondta Al Fastier, a kutatócsapat vezetője. - A ládák némelyikét és feltehetően több üveget is megrepesztett a jég, azonban valószínűleg ép flaskák is vannak közöttük, hiszen amikor megrázták a rekeszeket, hallhatóan lötyögött a folyadék."
Richard Paterson, a Whyte and Mackay mester-whiskyfőzője "mennyei ajándéknak" nevezte az értékes leletet. "Ha az üvegek tartalmát hitelesítik, majd biztonságosan kivonják és elemzik, elképzelhető, hogy az eredeti recept rekonstruálható lesz ... Ez ajtót nyithat a történelembe, mivel az eredeti összetétel elveszett" - bizakodott.
Sir Ernest Shackleton 1907-1909-es expedíciója már szárazföldön tartott a Déli-sarkpont felé, amikor 160 kilométerrel a cél előtt kifogyott a készletekből, és visszafordulni kényszerült. Mivel a téli jégréteg gyors ütemben képződött, késedelem nélkül hajóra kellett szállniuk, hogy hazainduljanak Cape Roydsból, hátrahagyva bizonyos felszereléseket, többek között az italokat is. (Forrás: impulzus.ro)
Öt láda whiskyt ástak ki az antarktiszi hóból
Korábban mi is hírt adtunk arról, hogy a Whyte and Mackay skót whiskyfőző cég megbízásából mentőexpedíció indult az Antarktiszra, hogy kiszabadítson a jég fogságából két láda, Sir Ernest Shackleton brit sarkkutató 1909-es expedíciója által hátrahagyott whiskyt. A skót megbízó mintát akar venni a nemes szeszből, hogy feléleszthesse elveszett receptjét.egy whiskygyár megbízásából.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.