A fogyasztók keresik a minőségi pálinkákat

A legfrissebb Fesztivál Insider című lapszámunkban részletesen foglalkozunk három népszerű (fesztivál)ital -a sör, a bor s a pálinka - hazai helyzetével. Ami kimaradt, itt olvashatják, a többiért pedig itt tudnak előfizetni!

Pálinka csak Magyarországon termedt gyümölcsből készülhet, a pálinkakészítők ki vannak szolgáltatva az időjárásnak: többször előfordul, hogy nem a megfelelő mennyiségben vagy minőségben áll rendelkezésre az alapanyag. A legtöbbet ugyanis az adja hozzá a pálinka ízéhez, hogyha egészséges, érett gyümölcsből készül. Ha a pálinkafőző rossz gyümölcsöt használ fel, akkor minden mást csinálhat jól, akkor sem lesz jó a pálinka.

Idén barackból rengeteg termedt, de az ezt megelőző 2-3 évben nagyon kevés volt. Az idei alapanyag kimondottan jó minőségű, annak ellenére, hogy sok van belőle. Sokan a málnával vannak gondban: egyre kevesebb málnaültetvény van hazánkban, az se mindig produkál megfelelő hozamot. Idén nehéz volt hozzájutni, volt olyan főzde, amelyiknek nem is sikerült - tudtuk meg Mihályi Lászlótól, a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnökétől.

Az utóbbi években folyamtosan - minimálisan, de - bővült a hazai piac. Ez idén megtorpant, ugyanis január elsejétől a népegészségügyi termékadót (NETA) kivetették a pálinkára is - ami azt jelenti, hogy palackonként nagyjából ezer forinttal lett drágább ugyanaz a termék. A másik nehézség, hogy a vendéglátóhelyek ugyan nem, de az egyéni fogyasztók gyakran vásárolnak a magánfőzésből illegálisan kereskedelembe kerülő termékeket, ami hátráltatja a legális, és emiatt egyre drágább pálinka helyzetét.

A fesztiválidőszak nem dobja meg igazán a fogyást: a magas alkoholfok a rekkenő hőségben nem hat éppen frissítően. A pálinkák (fogyasztásának) ideje inkább a téli időszak, kiemelten karácsony körül.

Trend

Mihályi László tapasztalatai alapján a fogyasztók keresik a minőségi pálinkákat, de vannak olyan tételek is, amelynél a mennyiségi fogyás az elsődleges szempont. A PNT mindenesetre szeretné, ha a cégek és a fogyasztók is egyre inkább a minőséget választanák. 

A legújabb trend a megalkotott vegyespálinkák - ez nem azt jelenti, hogy együtt cefrézik a különböző gyümölcsöket, hanem a lefőzött pálinkákat bizonyos százalékban házasítják. Keresik azokat, amik kiegészítik, vagy erősítik egymást - mondja Mihályi László. A 2015. évi Országos Pálinka-, és Törkölypálinka Verseny értékelése alapján Magyarország legjobb pálinkája díjat egy ilyen, Zenit szőlő – Kései meggy párosítás nyerte el.

Környezettudatosság

A Pálinka Nemzeti Tanács legutóbbi ülésén felmerült, hogy a jogszabályok néhol a józan ész és környezeti egészség ellen működnek. Erre példa a cefremoslék, tehát a kifőzés utáni gyümölcs kihelyezése - jelenleg nagyon körülményes visszajuttatni a  földbe, miközben a természetben lebomlana, és a talaj állapotát javítani tudná. Sok helyen elkerülhető lenne így a műtrágyázás. Ennek a helyzetnek a kezelésére a PNT létrehozott egy munkacsoportot, hogy a minisztériummal és a Szent István Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás tanszékével közösen megoldást találjanak a problémára. 


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.