A fogyasztók keresik a minőségi pálinkákat

A legfrissebb Fesztivál Insider című lapszámunkban részletesen foglalkozunk három népszerű (fesztivál)ital -a sör, a bor s a pálinka - hazai helyzetével. Ami kimaradt, itt olvashatják, a többiért pedig itt tudnak előfizetni!

Pálinka csak Magyarországon termedt gyümölcsből készülhet, a pálinkakészítők ki vannak szolgáltatva az időjárásnak: többször előfordul, hogy nem a megfelelő mennyiségben vagy minőségben áll rendelkezésre az alapanyag. A legtöbbet ugyanis az adja hozzá a pálinka ízéhez, hogyha egészséges, érett gyümölcsből készül. Ha a pálinkafőző rossz gyümölcsöt használ fel, akkor minden mást csinálhat jól, akkor sem lesz jó a pálinka.

Idén barackból rengeteg termedt, de az ezt megelőző 2-3 évben nagyon kevés volt. Az idei alapanyag kimondottan jó minőségű, annak ellenére, hogy sok van belőle. Sokan a málnával vannak gondban: egyre kevesebb málnaültetvény van hazánkban, az se mindig produkál megfelelő hozamot. Idén nehéz volt hozzájutni, volt olyan főzde, amelyiknek nem is sikerült - tudtuk meg Mihályi Lászlótól, a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnökétől.

Az utóbbi években folyamtosan - minimálisan, de - bővült a hazai piac. Ez idén megtorpant, ugyanis január elsejétől a népegészségügyi termékadót (NETA) kivetették a pálinkára is - ami azt jelenti, hogy palackonként nagyjából ezer forinttal lett drágább ugyanaz a termék. A másik nehézség, hogy a vendéglátóhelyek ugyan nem, de az egyéni fogyasztók gyakran vásárolnak a magánfőzésből illegálisan kereskedelembe kerülő termékeket, ami hátráltatja a legális, és emiatt egyre drágább pálinka helyzetét.

A fesztiválidőszak nem dobja meg igazán a fogyást: a magas alkoholfok a rekkenő hőségben nem hat éppen frissítően. A pálinkák (fogyasztásának) ideje inkább a téli időszak, kiemelten karácsony körül.

Trend

Mihályi László tapasztalatai alapján a fogyasztók keresik a minőségi pálinkákat, de vannak olyan tételek is, amelynél a mennyiségi fogyás az elsődleges szempont. A PNT mindenesetre szeretné, ha a cégek és a fogyasztók is egyre inkább a minőséget választanák. 

A legújabb trend a megalkotott vegyespálinkák - ez nem azt jelenti, hogy együtt cefrézik a különböző gyümölcsöket, hanem a lefőzött pálinkákat bizonyos százalékban házasítják. Keresik azokat, amik kiegészítik, vagy erősítik egymást - mondja Mihályi László. A 2015. évi Országos Pálinka-, és Törkölypálinka Verseny értékelése alapján Magyarország legjobb pálinkája díjat egy ilyen, Zenit szőlő – Kései meggy párosítás nyerte el.

Környezettudatosság

A Pálinka Nemzeti Tanács legutóbbi ülésén felmerült, hogy a jogszabályok néhol a józan ész és környezeti egészség ellen működnek. Erre példa a cefremoslék, tehát a kifőzés utáni gyümölcs kihelyezése - jelenleg nagyon körülményes visszajuttatni a  földbe, miközben a természetben lebomlana, és a talaj állapotát javítani tudná. Sok helyen elkerülhető lenne így a műtrágyázás. Ennek a helyzetnek a kezelésére a PNT létrehozott egy munkacsoportot, hogy a minisztériummal és a Szent István Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás tanszékével közösen megoldást találjanak a problémára. 


Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.