A fogyasztók keresik a minőségi pálinkákat

A legfrissebb Fesztivál Insider című lapszámunkban részletesen foglalkozunk három népszerű (fesztivál)ital -a sör, a bor s a pálinka - hazai helyzetével. Ami kimaradt, itt olvashatják, a többiért pedig itt tudnak előfizetni!

Pálinka csak Magyarországon termedt gyümölcsből készülhet, a pálinkakészítők ki vannak szolgáltatva az időjárásnak: többször előfordul, hogy nem a megfelelő mennyiségben vagy minőségben áll rendelkezésre az alapanyag. A legtöbbet ugyanis az adja hozzá a pálinka ízéhez, hogyha egészséges, érett gyümölcsből készül. Ha a pálinkafőző rossz gyümölcsöt használ fel, akkor minden mást csinálhat jól, akkor sem lesz jó a pálinka.

Idén barackból rengeteg termedt, de az ezt megelőző 2-3 évben nagyon kevés volt. Az idei alapanyag kimondottan jó minőségű, annak ellenére, hogy sok van belőle. Sokan a málnával vannak gondban: egyre kevesebb málnaültetvény van hazánkban, az se mindig produkál megfelelő hozamot. Idén nehéz volt hozzájutni, volt olyan főzde, amelyiknek nem is sikerült - tudtuk meg Mihályi Lászlótól, a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnökétől.

Az utóbbi években folyamtosan - minimálisan, de - bővült a hazai piac. Ez idén megtorpant, ugyanis január elsejétől a népegészségügyi termékadót (NETA) kivetették a pálinkára is - ami azt jelenti, hogy palackonként nagyjából ezer forinttal lett drágább ugyanaz a termék. A másik nehézség, hogy a vendéglátóhelyek ugyan nem, de az egyéni fogyasztók gyakran vásárolnak a magánfőzésből illegálisan kereskedelembe kerülő termékeket, ami hátráltatja a legális, és emiatt egyre drágább pálinka helyzetét.

A fesztiválidőszak nem dobja meg igazán a fogyást: a magas alkoholfok a rekkenő hőségben nem hat éppen frissítően. A pálinkák (fogyasztásának) ideje inkább a téli időszak, kiemelten karácsony körül.

Trend

Mihályi László tapasztalatai alapján a fogyasztók keresik a minőségi pálinkákat, de vannak olyan tételek is, amelynél a mennyiségi fogyás az elsődleges szempont. A PNT mindenesetre szeretné, ha a cégek és a fogyasztók is egyre inkább a minőséget választanák. 

A legújabb trend a megalkotott vegyespálinkák - ez nem azt jelenti, hogy együtt cefrézik a különböző gyümölcsöket, hanem a lefőzött pálinkákat bizonyos százalékban házasítják. Keresik azokat, amik kiegészítik, vagy erősítik egymást - mondja Mihályi László. A 2015. évi Országos Pálinka-, és Törkölypálinka Verseny értékelése alapján Magyarország legjobb pálinkája díjat egy ilyen, Zenit szőlő – Kései meggy párosítás nyerte el.

Környezettudatosság

A Pálinka Nemzeti Tanács legutóbbi ülésén felmerült, hogy a jogszabályok néhol a józan ész és környezeti egészség ellen működnek. Erre példa a cefremoslék, tehát a kifőzés utáni gyümölcs kihelyezése - jelenleg nagyon körülményes visszajuttatni a  földbe, miközben a természetben lebomlana, és a talaj állapotát javítani tudná. Sok helyen elkerülhető lenne így a műtrágyázás. Ennek a helyzetnek a kezelésére a PNT létrehozott egy munkacsoportot, hogy a minisztériummal és a Szent István Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás tanszékével közösen megoldást találjanak a problémára. 


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.