Pálinkakultúra felsőfokon

A magyar gasztronómiában az italkultúra nagy szerepet játszik abban, hogy az ételek és az italok együttes harmonizálásával egy különleges egyedi íz szülessen fogyasztás közben. 

A pálinka évszázadok óta a magyar italkultúra szerves részét képezte, a hungarikummá válásával, vagyis a magyar eredetvédelem megszervezésével pedig egy új lehetőséget kapott. Mára az egyik legnépszerűbb röviditallá vált: nemzeti öntudatot ébreszt bennünk, büszkék vagyunk rá, szívesen és egyre inkább fogyasztjuk és ajánljuk.

A legnépszerűbb a szilva-, a barack- és a körtepálinka, de ma már nagyon széles kínálatot tudnak felsorakoztatni a termelő és forgalmazó cégek, a legkülönfélébb gyümölcsökből főznek pálinkát, mint a málna, som, berkenye, vagy akár a kökény.

A pálinkakészítés törvényben való leszabályozása, ezáltal a nemzeti röviditalunk úgynevezett „márkaépítése” egyre inkább eredményesnek bizonyul, a társadalom ismeri és fogyasztja a pálinkát. Az új fogyasztói struktúrának eredményeképpen több felsőoktatási intézmény is külön tematikus kurzust indított, amely a magyar, illetve a regionális pálinkakészítés és pálinkakultúra elsajátításával foglalkozik. A Debreceni Egyetem és a Nyíregyházi Főiskola több éve dolgozik szoros együttműködésben a kelet-magyarországi térség pálinkafőzdéivel, így a Zsindelyes Pálinkafőzdével is.

A Zsindelyes minden félévi kurzusban interaktív előadást tart a 18-25 év közötti korosztály részére. A cégtörténet, a széles termékkínálat bemutatása, illetve a pálinkafogyasztás kultúrájának megismertetése mind hozzájárul ahhoz, hogy a kulturált italfogyasztást és a gasztronómia pálinka általi alakulását a fiatalabb korosztály is nyomon tudja követni, emellett kedveltté váljon számukra a pálinka, mint nemzeti ital. A Zsindelyes minden pálinkával kapcsolatos rendezvényen (fesztivál, kóstoltatás), ahol jelen van, fontosnak tartja a fogyasztókkal való beszélgetést, a pálinkáról való közvetlen hangnemű „diskurálást”, hiszen így lehet a legkönnyebben felkelteni az érdeklődését a fiatalabb közönségnek. „Ez a legdirektebb kommunikációs csatorna, hiszen itt tényleg alkalmunk nyílik a fogyasztók véleményét meghallgatni, de akár pár perces beszélgetéssel, tények tisztázásával (mint pl. a pálinkatörvény) pozitívabb irányba is elmozdíthatjuk a véleményét.” – tette hozzá Juhász Miklós, a Zsindelyes Pálinkafőzde marketing igazgatója.

Félévente mintegy 200 hallgató kap ilyen típusú impulzust. Reményeink szerint ennek a korosztálynak a tanítása, előadások általi meggyőzése hozzájárul ahhoz, hogy felnőttként mintát mutatva racionálisan tudnak majd dönteni vásárláskor, valamint kialakítható bennük a felelős alkoholfogyasztás, a nemzeti italunk népszerűsítésének szem előtt tartásával. 


Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.