Pályázat a „Balázs Mester” díjra

December 31-ig pályázhatnak a „Balázs Mester” díjra azok a vendéglátó szakmában tevékenykedő szakácsok, cukrászok, illetve egyesületek, társulások, amelyek fontosnak tarják a magyar gasztronómia hagyományainak megőrzését.

                                                                                  Közlemény

A „Balázs Mester” Díjat 2009. február 3-án ismételten szeretnénk átadni, immáron negyedszer!

Fenti díjra pályázhatnak mindazok, akik a „Balázs Mester” Alapítvány céljait magukénak érzik.

Célok: a hagyományos magyar gasztronómia további kutatása, a hagyományos magyar konyhaművészet és vendéglátás még feltáratlan területeinek ápolása, megőrzése és bemutatása az utókor számára.

A”Balázs Mester” Alapítvány 2004 februárjában alakult meg, Dr. Draveczky Balázs a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum váratlanul elhunyt igazgatója szellemi örökségének feldolgozására, ápolására, közzétételére. Igazgatói évei alatt „morzsalapáttal” gyűjtötte össze a magyar, hagyományos gasztronómia gyöngyszemeit. Több kultúrtörténeti írása jelent meg még életében, a fenti témákban.

A díjat megkaphatják mindazok a személyek, akik a vendéglátás, cukrász stb. szakmákban jeleskednek a fenti feltételek szerint hagyományőrzésben. Jelöltek lehetnek a hagyományőrző társulások, egyesületek, szakmai oktatók, gasztronómiai szakírók, stb. Javaslatot írásban lehet eljuttatni a Petőfi Irodalmi Múzeumba, Maróti István részére, 2008. december 31-ig.

Rövid indoklást kérünk a javasolt személy vagy hagyományőrző társulás, egyesülés tevékenységéről, az elbírálás megkönnyítése miatt. A „Balázs Mester” Díj átadása hagyományosan a Károlyi Étteremben  /Bp. V. Károlyi Mihály utca 16./ lesz a fent megjelölt időpontban.

"Balázs Mester” Alapítvány Kuratóriuma

Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.