Pályázat a „Balázs Mester” díjra

December 31-ig pályázhatnak a „Balázs Mester” díjra azok a vendéglátó szakmában tevékenykedő szakácsok, cukrászok, illetve egyesületek, társulások, amelyek fontosnak tarják a magyar gasztronómia hagyományainak megőrzését.

                                                                                  Közlemény

A „Balázs Mester” Díjat 2009. február 3-án ismételten szeretnénk átadni, immáron negyedszer!

Fenti díjra pályázhatnak mindazok, akik a „Balázs Mester” Alapítvány céljait magukénak érzik.

Célok: a hagyományos magyar gasztronómia további kutatása, a hagyományos magyar konyhaművészet és vendéglátás még feltáratlan területeinek ápolása, megőrzése és bemutatása az utókor számára.

A”Balázs Mester” Alapítvány 2004 februárjában alakult meg, Dr. Draveczky Balázs a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum váratlanul elhunyt igazgatója szellemi örökségének feldolgozására, ápolására, közzétételére. Igazgatói évei alatt „morzsalapáttal” gyűjtötte össze a magyar, hagyományos gasztronómia gyöngyszemeit. Több kultúrtörténeti írása jelent meg még életében, a fenti témákban.

A díjat megkaphatják mindazok a személyek, akik a vendéglátás, cukrász stb. szakmákban jeleskednek a fenti feltételek szerint hagyományőrzésben. Jelöltek lehetnek a hagyományőrző társulások, egyesületek, szakmai oktatók, gasztronómiai szakírók, stb. Javaslatot írásban lehet eljuttatni a Petőfi Irodalmi Múzeumba, Maróti István részére, 2008. december 31-ig.

Rövid indoklást kérünk a javasolt személy vagy hagyományőrző társulás, egyesülés tevékenységéről, az elbírálás megkönnyítése miatt. A „Balázs Mester” Díj átadása hagyományosan a Károlyi Étteremben  /Bp. V. Károlyi Mihály utca 16./ lesz a fent megjelölt időpontban.

"Balázs Mester” Alapítvány Kuratóriuma

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.