Pályázat a „Balázs Mester” díjra

December 31-ig pályázhatnak a „Balázs Mester” díjra azok a vendéglátó szakmában tevékenykedő szakácsok, cukrászok, illetve egyesületek, társulások, amelyek fontosnak tarják a magyar gasztronómia hagyományainak megőrzését.

                                                                                  Közlemény

A „Balázs Mester” Díjat 2009. február 3-án ismételten szeretnénk átadni, immáron negyedszer!

Fenti díjra pályázhatnak mindazok, akik a „Balázs Mester” Alapítvány céljait magukénak érzik.

Célok: a hagyományos magyar gasztronómia további kutatása, a hagyományos magyar konyhaművészet és vendéglátás még feltáratlan területeinek ápolása, megőrzése és bemutatása az utókor számára.

A”Balázs Mester” Alapítvány 2004 februárjában alakult meg, Dr. Draveczky Balázs a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum váratlanul elhunyt igazgatója szellemi örökségének feldolgozására, ápolására, közzétételére. Igazgatói évei alatt „morzsalapáttal” gyűjtötte össze a magyar, hagyományos gasztronómia gyöngyszemeit. Több kultúrtörténeti írása jelent meg még életében, a fenti témákban.

A díjat megkaphatják mindazok a személyek, akik a vendéglátás, cukrász stb. szakmákban jeleskednek a fenti feltételek szerint hagyományőrzésben. Jelöltek lehetnek a hagyományőrző társulások, egyesületek, szakmai oktatók, gasztronómiai szakírók, stb. Javaslatot írásban lehet eljuttatni a Petőfi Irodalmi Múzeumba, Maróti István részére, 2008. december 31-ig.

Rövid indoklást kérünk a javasolt személy vagy hagyományőrző társulás, egyesülés tevékenységéről, az elbírálás megkönnyítése miatt. A „Balázs Mester” Díj átadása hagyományosan a Károlyi Étteremben  /Bp. V. Károlyi Mihály utca 16./ lesz a fent megjelölt időpontban.

"Balázs Mester” Alapítvány Kuratóriuma

Halleluja! – ilyen a szentév fagylaltja

Halleluja! – ilyen a szentév fagylaltja 

A 2025-ös szentév fagylaltjának alapját a gianduja, a mogyoró és a csokoládé adja.
Majka videójában emlegetett Bindzsisztán nevet kapott desszert lázában ég Hódmezővásárhely

Majka videójában emlegetett Bindzsisztán nevet kapott desszert lázában ég Hódmezővásárhely 

Az egyik magyar rapper legújabb dala ihlette sütemény született egy hódmezővásárhelyi cukrászdában.
Egy kávéfőzőben nyugszik az olasz kávéfőzők királya

Egy kávéfőzőben nyugszik az olasz kávéfőzők királya 

Bialetti Renato, a híres Moka Expressz kávéfőzőjének másolatában nyugszik.
Úgy tűnik, nem akarnak az emberek pezsgőmámorban ünnepelni

Úgy tűnik, nem akarnak az emberek pezsgőmámorban ünnepelni 

Jelentősen csökkent a vásárlók érdeklődése a pezsgő iránt 2024-ben is a világ minden táján.
Molnár Ferenc álma teljesül: márciustól 0/24-ben nyitva a New York Café

Molnár Ferenc álma teljesül: márciustól 0/24-ben nyitva a New York Café 

Újabb mérföldkőhöz érkezett a világ legszebb kávéházaként számon tartott 130 éves New York Café.
Debrecen borai az idén a következők...

Debrecen borai az idén a következők... 

Hét borvidék hét kiemelkedő pincészete kapta meg a Debrecen Város Bora címet.
Elhunyt a magyar csilitermesztés meghatározó alakja

Elhunyt a magyar csilitermesztés meghatározó alakja 

Váratlanul elhunyt a magyar csili világ ismert alakja, Bánfi Krisztián, akinek Kígyóscsili névvel fémjelzett vállalkozása a hazai csilitermesztés elengedhetetlen részévé vált.
Bajban Románia burgonyatermesztése

Bajban Románia burgonyatermesztése 

Márpedig Európa burgonyatermesztésének harmadát eddig Románia adta.
Nincs fából vaskarika: búcsúzik a balatonfüredi étterem

Nincs fából vaskarika: búcsúzik a balatonfüredi étterem 

Az étterem  közösségi oldalán jelentette be, hogy fájó szívvel, de bezárják a vendéglátóegységet.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.