Paradicsomfürdő, narancsok csatája vagy omlett 1500 tojásból

A gasztronómiai fesztiválok remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy megismerjük a világ különböző kultúráit az étkezési szokásokon keresztül. Legyen szó street food-ról, fine dining-ról, hagyományőrzésről vagy szórakozásról, mindenki megtalálja a hozzá legközelebb állót. 

A világ legnagyobb szarvasgombáitól kezdve a nápolyi pizza hagyományán át az ízig-vérig mexikói fiesztáig - a Dining Guide összegyűjtötte, hogyan ünneplik az ételeket a világ különböző tájain.

La Tomatina, Spanyolország / depositphotos.com
La Tomatina, Spanyolország / depositphotos.com

Buñol, Spanyolország: La Tomatina

A fesztivál eredete nem teljesen tisztázott, legendák szerint a város lakói paradicsom dobálással tüntettek korábban a város vezetése ellen. Ma már a fesztivál csupán a szórakozásról szól, évente mintegy 40 000 ember érkezik, hogy paradicsomdobálással ünnepeljenek az utcán. 

Bessières, Franciaország: Omlett Ünnep

Helyiek és érdeklődők gyűlnek össze a városban, hogy egyenek a különleges francia óriás omlettből, ami körülbelül 15 000 tojásból készül. 

Pizzafest, Nápoly, Olaszország: Pizzafest

A nápolyi pizza fesztivált harminc éve tartják, általában nyár elején. Az egy hetes ünnep ideje alatt több mint száz különböző étterem és pizzakészítő ételeit lehet megkóstolni. 

Párizs, Franciaország: Salon du Chocolat 

A fesztivál ideje alatt workshopok, szakmai bemutatók, vásárok látogathatóak, a cukrász szakma legnevesebb képviselői pedig legújabb kreációikat vonultatják fel.

Alba, Olaszország: Nemzetközi Szarvasgomba Vásár

Az olaszországi Alba a világ szarvasgomba fővárosaként vált ismertté. Több, mint kilencven éve rendezik meg a fehér szarvasgombára fókuszáló Nemzetközi Szarvasgomba Vásárt, ami félmilliónál is több látogatót fogad minden évben. 

Ivrea, Olaszország: A Narancsok Csatája

Bár a források némileg ellentmondanak egymásnak, a helyiek egy bizonyos Ranier gróf elleni lázadásra emlékeznek. A történet szerint a kegyetlen férfit egy molnár lánya fejezte le, amivel forradalmat robbantott ki a zsarnokság ellen. Ma a forradalom emlékét egy folklór esemény őrzi, ahol tradicionális olasz ételeket fogyasztanak, és a fesztivál különlegessége, hogy kizárólag helyiek vehetnek részt a fő attrakcióban, ami a narancsok csatája.

Ivrea, Olaszország - a narancsok csatája / depositphotos.com
Ivrea, Olaszország - a narancsok csatája / depositphotos.com

Tulum, Mexikó: Mexikó Ízei Fesztivál

Mexikó rendkívül gazdag kulináris világát ünnepli a Taste of Mexico vagyis Mexikó Ízei fesztivál. A világ egyik legszínesebb tradicionális fesztiválja a fine dining iránt érdeklődők és a street food rajongók számára is bőven tartogat enni és innivalót.

Hong Kong, Kína: Dumpling Fesztivál

Ahány régió, annyi féle tésztából készült gombóc létezik Kínában. Az évente rendezett eseményen Kína különböző régióiból kóstolhatunk autentikus gombócokat, melyek hússal, zöldségekkel, noodle-lel vannak töltve.

London: Taste of London – London Ízei Fesztivál

A londoni Regent’s Parkban tartott júniusi fesztiválra főleg azért érdemes ellátogatni, mert a város legjobb éttermei települnek ki pár napra a parkba, hogy a gasztronómia iránt érdeklődők végigkóstolhassák legjobb ételeiket. 

Phuket, Thaiföld: Vegetáriánus Fesztivál és Ünnep

A Phuket városában található évente megrendezett vegetáriánus fesztivál a thai-kínai közösség vegetáriánus életmódját ünnepli. A helyiek kilenc napon át tartózkodnak a hús, tejtermék és tojás féle evésétől, hogy megtisztítsák testüket és elméjüket. 

Bugfest – vagyis Bogár Fesztivál az Észak-Karolinai Természettudományi Múzeumban

Az észak-karolinai Természettudományi Múzeum különleges rendezvény előtt nyitotta meg kapuit, ugyanis az évente megrendezett gasztronómiai eseményen kizárólag a rovar alapú ételeket kóstolhatnak a látogatók a tücsök guacamole-tól kezdve a csokoládéba mártott skorpióig. Az eseménynek edukációs célzata is van, tanulhatunk a világ különböző rovarfajairól, fogyasztásuk jótékony hatásáról és fontos szerepükről a jövő gasztronómiájában. 


Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni! 

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije, és választotta ki azt a tíz nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.
Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.