Paradicsomfürdő, narancsok csatája vagy omlett 1500 tojásból

A gasztronómiai fesztiválok remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy megismerjük a világ különböző kultúráit az étkezési szokásokon keresztül. Legyen szó street food-ról, fine dining-ról, hagyományőrzésről vagy szórakozásról, mindenki megtalálja a hozzá legközelebb állót. 

A világ legnagyobb szarvasgombáitól kezdve a nápolyi pizza hagyományán át az ízig-vérig mexikói fiesztáig - a Dining Guide összegyűjtötte, hogyan ünneplik az ételeket a világ különböző tájain.

La Tomatina, Spanyolország / depositphotos.com
La Tomatina, Spanyolország / depositphotos.com

Buñol, Spanyolország: La Tomatina

A fesztivál eredete nem teljesen tisztázott, legendák szerint a város lakói paradicsom dobálással tüntettek korábban a város vezetése ellen. Ma már a fesztivál csupán a szórakozásról szól, évente mintegy 40 000 ember érkezik, hogy paradicsomdobálással ünnepeljenek az utcán. 

Bessières, Franciaország: Omlett Ünnep

Helyiek és érdeklődők gyűlnek össze a városban, hogy egyenek a különleges francia óriás omlettből, ami körülbelül 15 000 tojásból készül. 

Pizzafest, Nápoly, Olaszország: Pizzafest

A nápolyi pizza fesztivált harminc éve tartják, általában nyár elején. Az egy hetes ünnep ideje alatt több mint száz különböző étterem és pizzakészítő ételeit lehet megkóstolni. 

Párizs, Franciaország: Salon du Chocolat 

A fesztivál ideje alatt workshopok, szakmai bemutatók, vásárok látogathatóak, a cukrász szakma legnevesebb képviselői pedig legújabb kreációikat vonultatják fel.

Alba, Olaszország: Nemzetközi Szarvasgomba Vásár

Az olaszországi Alba a világ szarvasgomba fővárosaként vált ismertté. Több, mint kilencven éve rendezik meg a fehér szarvasgombára fókuszáló Nemzetközi Szarvasgomba Vásárt, ami félmilliónál is több látogatót fogad minden évben. 

Ivrea, Olaszország: A Narancsok Csatája

Bár a források némileg ellentmondanak egymásnak, a helyiek egy bizonyos Ranier gróf elleni lázadásra emlékeznek. A történet szerint a kegyetlen férfit egy molnár lánya fejezte le, amivel forradalmat robbantott ki a zsarnokság ellen. Ma a forradalom emlékét egy folklór esemény őrzi, ahol tradicionális olasz ételeket fogyasztanak, és a fesztivál különlegessége, hogy kizárólag helyiek vehetnek részt a fő attrakcióban, ami a narancsok csatája.

Ivrea, Olaszország - a narancsok csatája / depositphotos.com
Ivrea, Olaszország - a narancsok csatája / depositphotos.com

Tulum, Mexikó: Mexikó Ízei Fesztivál

Mexikó rendkívül gazdag kulináris világát ünnepli a Taste of Mexico vagyis Mexikó Ízei fesztivál. A világ egyik legszínesebb tradicionális fesztiválja a fine dining iránt érdeklődők és a street food rajongók számára is bőven tartogat enni és innivalót.

Hong Kong, Kína: Dumpling Fesztivál

Ahány régió, annyi féle tésztából készült gombóc létezik Kínában. Az évente rendezett eseményen Kína különböző régióiból kóstolhatunk autentikus gombócokat, melyek hússal, zöldségekkel, noodle-lel vannak töltve.

London: Taste of London – London Ízei Fesztivál

A londoni Regent’s Parkban tartott júniusi fesztiválra főleg azért érdemes ellátogatni, mert a város legjobb éttermei települnek ki pár napra a parkba, hogy a gasztronómia iránt érdeklődők végigkóstolhassák legjobb ételeiket. 

Phuket, Thaiföld: Vegetáriánus Fesztivál és Ünnep

A Phuket városában található évente megrendezett vegetáriánus fesztivál a thai-kínai közösség vegetáriánus életmódját ünnepli. A helyiek kilenc napon át tartózkodnak a hús, tejtermék és tojás féle evésétől, hogy megtisztítsák testüket és elméjüket. 

Bugfest – vagyis Bogár Fesztivál az Észak-Karolinai Természettudományi Múzeumban

Az észak-karolinai Természettudományi Múzeum különleges rendezvény előtt nyitotta meg kapuit, ugyanis az évente megrendezett gasztronómiai eseményen kizárólag a rovar alapú ételeket kóstolhatnak a látogatók a tücsök guacamole-tól kezdve a csokoládéba mártott skorpióig. Az eseménynek edukációs célzata is van, tanulhatunk a világ különböző rovarfajairól, fogyasztásuk jótékony hatásáról és fontos szerepükről a jövő gasztronómiájában. 


Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.