Pénztármentes technológiát dobott piacra a Kende Gastro

Pénztármentes kávézót nyitott tavaly év végén Budapesten a Kende Gastro Zrt; a családi vállalkozás alapítója sikeresnek nevezte az első magyarországi automata bisztrót, és megjegyezte, hogy a mesterséges intelligencián alapuló technológiával bármilyen működő üzlet kasszamentessé alakítható.

Kende Gábor az MTI érdeklődésére elmondta, a Kende Gastro Zrt. tavaly márciusban írt alá teljesen automata üzletek kiépítésére kizárólagos, Magyarországra szóló együttműködési megállapodást az AiFi amerikai startuppal. A technológiát 2018-ban fejlesztette az Amazon, majd több startup cég is foglalkozni kezdett hasonló rendszerek kiépítésével. A Kende Gastro számos céget megvizsgált, mielőtt az AiFi-t kiválasztotta. A technológia szabadalma így az AiFi-é, a magyar családi vállalkozás pedig az egyik európai forgalmazója, magyarországi kizárólagos joggal.

A technológiával felszerelt automata üzletekben nincs szükség pénztárosra, kamerákkal követik nyomon a vásárlást és azonosítják be a polcról levett termékeket, az üzletek pedig a nap 24 órájában üzemeltethetők. A rendszer a polcról levett termékeket virtuális kosárba teszi, majd az ellenértéket automatikusan leemeli az applikációba elmentett bankkártyáról - ismertette.

A Kende Gastro tavaly év végén az Agora Budapest irodaházban nyitotta meg az első pénztármentes bisztróját, amely mintaboltként szolgál a technológia bemutatására - mondta a vezérigazgató. Hozzáfűzte, hogy ez az üzlet nem bevételközpontú, sokkal inkább az érdeklődő partnerek számára nyújt tárgyalási helyszínt, ahol közvetlenül megismerhetik a rendszert és annak működését. A rendszer és az egység kialakítása mintegy 60 millió forintba került, a cég jóformán egy üres bérleményből alakította ki az ultramodern technológiával üzemelő bisztró-kávézót.

Elmondta, hogy három formában szeretnék a technológiát Magyarországon bevezetni. Elsőnek nevezte a "jelentős számú", már ajánlatot kért partnerek elképzeléseinek megvalósítását. A második egy franchise hálózat kiépítése, a harmadik pedig a további saját üzletek megnyitása. A kialakítás költségéről azt mondta, hogy egy 20 négyzetméteres szabványos alapterületű és berendezésű konténerüzlet kulcsrakészen, körülbelül 40 millió forintba kerül. A cégeknek szakmai tanácsadást nyújtanak a helyszínválasztással kapcsolatban, biztosítják az intelligens kamerarendszer technológiájának telepítését és beüzemelését. Ezen túl a működés során folyamatos IT-támogatást nyújtanak, továbbá kiértékelő jelentéseket a forgalomról, a vásárlókról és a vásárlás körülményeiről.

Ezzel a rendszerrel kiskereskedőknek is tudnak segíteni abban, hogy a már meglévő üzleteiket átalakítsák; "ez a jövő" - hangsúlyozta Kende Gábor. Véleménye szerint az automata rendszereknek a hagyományos boltok, közértek mellett számos felhasználási lehetősége van, például stadionokban, szállodákban. A Kende Gastro Zrt. 1989-ben kezdte meg tevékenységét, jelenleg 36 dolgozót foglalkoztat. A technológiát bemutató üzleten kívül egy termelőüzemük működik, ahol a saját márkanév alatt forgalmazott termékeik készülnek, illetve iroda, raktár és szerviz található a telephelyükön. A cég idei terveiben szerepel egy konténerüzlet megnyitása és annak bemutatása rendezvényeken, fesztiválokon, emellett minél több partner számára az új technológiával felszerelt, átalakított üzlete átadása, valamint a könnyen telepíthető konténerüzletek megvalósítása.

A Kende Gastro Zrt. elsősorban professzionális konyhák telepítésével foglalkozik, szállodák, éttermek, kávézók, valamint catering cégek számára terveznek, szállítanak és szervizelnek konyhatechnológiát. A cég árbevétele 2020-ban a járvány következtében 898 millió forintra esett vissza a 2019-es 1,34 milliárd forint után. 2021-ben az előzetes adatok szerint 1,6 milliárd forint forgalmuk volt.

Forrás: MTI


Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni! 

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije, és választotta ki azt a tíz nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.
Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.