Perel a Prosecco

Az Európai Unió döntésére vár Horvátország és Olaszország a Prošek-Prosecco borvitában.

Az unió tavaly közölte, hogy megvizsgálja a horvátok arra irányuló kérelmét, hogy a Prošek eredetvédettségi oltalmat kapjon, ami ellen az olasz kormány is benyújtotta kifogásait az Európai Bizottságnak, számol be a vitáról az euronews.com portál.

 

Az olasz álláspont gyakorlatilag megegyezik azzal a döntéssel, amelyet a Bizottság a horvát EU-csatlakozás évében, 2013-ban hozott. A döntés szerint Horvátország nem használhatja a Prošek elnevezést, mert az nagyon hasonlít a Proseccóhoz, ami megtévesztené a fogyasztókat.

Az olaszok védik italukat

Mint az olaszok kifejtették, kezdeményezésük célja a fogyasztók védelme. A Prosecco és Prošek elnevezések összezavarhatják a vásárlókat. Sok olasz például azt hiszi, hogy a Prošek a Prosecco angol fordítása”, vélik. Gian Marco Centinaio, olasz mezőgazdasági miniszter, aki arra is emlékeztet, hogy ugyan már számos alkalommal érte fenyegetés a „Made in Italy” brandet, a mostani eset mégis egyedülálló. A miniszter szerint normális, hogy olasz nemzeti üggyé vált az, hogy a Proseccót – Olaszország legnagyobb mennyiségben eladott borát – támadják. Rendkívül lényeges az is, hogy a támadás ezúttal egy Európán belüli országból érkezik.  

Mi a horvátok álláspontja?

A horvátok a tradícióra hivatkoznak. Úgy érvelnek, hogy a Prošek név évszázados, a Prosecco konzorcium főigazgatója szerint viszont egyszerűen csak a Trieszthez közeli olasz település nevének lefordított változata. „Még mindig lehet találni olyan palackokat, például Champagne néven, amelyeket olasz borászok készítettek a múlt században. Ugyanez történt a horvátoknál, amikor az általuk az 1700-as években a borukra használt név az eredeti elnevezést idézte, amely az olaszországi Prosecco helységnévre utal”, mondja Luca Giavi.

Köszönőviszonyban sincsenek egymással

A két bor jelentősen különbözik egymástól. Az évente mintegy 2 és fél milliárd eurós árbevétellel exportált Prosecco könnyű száraz habzóbor, míg a Dalmáciából származó Prošek édes, desszertborként fogyasztják.

A Prosecco az olaszországi Veneto és Friuli-Venezia Giulia régiók dombjairól származik, amelyeket az UNESCO 2019-ben a világörökség részének nyilvánított. Az eredetvédő olasz konzorcium, a Colline Prosecco UNESCO elnöke, Marina Montedoro szerint az UNESCO elismerése olyasvalami, ami segíti a gazdaságot. „Turisták utaznak a környékre, hogy meglátogassák a geológiai szempontból igen sajátos dombokat, amelyek a világon egyedülállóak. De azért is jönnek, mert a helyszíneket a termékhez kötik. A Prosecco a helyi kultúra és hagyomány része. Ez olyan elem, amelyet az UNESCO figyelembe vett, amikor a területet ilyen elismerésben részesítette”, mondja Marina Montedoro.

A teljes cikk megtalálható: ITT

 

Forrás: Euronews


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.