Perel a Prosecco

Az Európai Unió döntésére vár Horvátország és Olaszország a Prošek-Prosecco borvitában.

Az unió tavaly közölte, hogy megvizsgálja a horvátok arra irányuló kérelmét, hogy a Prošek eredetvédettségi oltalmat kapjon, ami ellen az olasz kormány is benyújtotta kifogásait az Európai Bizottságnak, számol be a vitáról az euronews.com portál.

 

Az olasz álláspont gyakorlatilag megegyezik azzal a döntéssel, amelyet a Bizottság a horvát EU-csatlakozás évében, 2013-ban hozott. A döntés szerint Horvátország nem használhatja a Prošek elnevezést, mert az nagyon hasonlít a Proseccóhoz, ami megtévesztené a fogyasztókat.

Az olaszok védik italukat

Mint az olaszok kifejtették, kezdeményezésük célja a fogyasztók védelme. A Prosecco és Prošek elnevezések összezavarhatják a vásárlókat. Sok olasz például azt hiszi, hogy a Prošek a Prosecco angol fordítása”, vélik. Gian Marco Centinaio, olasz mezőgazdasági miniszter, aki arra is emlékeztet, hogy ugyan már számos alkalommal érte fenyegetés a „Made in Italy” brandet, a mostani eset mégis egyedülálló. A miniszter szerint normális, hogy olasz nemzeti üggyé vált az, hogy a Proseccót – Olaszország legnagyobb mennyiségben eladott borát – támadják. Rendkívül lényeges az is, hogy a támadás ezúttal egy Európán belüli országból érkezik.  

Mi a horvátok álláspontja?

A horvátok a tradícióra hivatkoznak. Úgy érvelnek, hogy a Prošek név évszázados, a Prosecco konzorcium főigazgatója szerint viszont egyszerűen csak a Trieszthez közeli olasz település nevének lefordított változata. „Még mindig lehet találni olyan palackokat, például Champagne néven, amelyeket olasz borászok készítettek a múlt században. Ugyanez történt a horvátoknál, amikor az általuk az 1700-as években a borukra használt név az eredeti elnevezést idézte, amely az olaszországi Prosecco helységnévre utal”, mondja Luca Giavi.

Köszönőviszonyban sincsenek egymással

A két bor jelentősen különbözik egymástól. Az évente mintegy 2 és fél milliárd eurós árbevétellel exportált Prosecco könnyű száraz habzóbor, míg a Dalmáciából származó Prošek édes, desszertborként fogyasztják.

A Prosecco az olaszországi Veneto és Friuli-Venezia Giulia régiók dombjairól származik, amelyeket az UNESCO 2019-ben a világörökség részének nyilvánított. Az eredetvédő olasz konzorcium, a Colline Prosecco UNESCO elnöke, Marina Montedoro szerint az UNESCO elismerése olyasvalami, ami segíti a gazdaságot. „Turisták utaznak a környékre, hogy meglátogassák a geológiai szempontból igen sajátos dombokat, amelyek a világon egyedülállóak. De azért is jönnek, mert a helyszíneket a termékhez kötik. A Prosecco a helyi kultúra és hagyomány része. Ez olyan elem, amelyet az UNESCO figyelembe vett, amikor a területet ilyen elismerésben részesítette”, mondja Marina Montedoro.

A teljes cikk megtalálható: ITT

 

Forrás: Euronews


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.