Pert nyertek a belga vendéglátósok az állammal szemben

Jogellenesnek ítélte a koronavírus-járvány visszaszorítására Belgiumban október 28-án bevezetett rendkívüli intézkedést a kávéházak és az éttermek bezárásáról első fokon hozott ítéletében az ügyben eljáró brüsszeli bíróság, a belga kormánynak 30 nap áll rendelkezésére, hogy megfeleljen a határozatnak - közölte a belga sajtó pénteken.

A vendéglátóipar több tucat képviselője által indított perben a bíróság megállapította azt is, hogy Annelies Verlinden belga belügyminiszternek nem volt felhatalmazása az intézkedés meghozatalára, továbbá nem volt joga büntetést kiróni azok be nem tartása esetén. A belga államot továbbá azzal is vádolják, hogy az intézkedések meghozatala előtt nem tartott konzultációt, megsértve ezzel az egyenlőség és a megkülönböztetésmentesség alkotmányos alapelveit - közölték.

A bíróság 30 napos határidőt szabott a belga kormánynak, hogy megtegye a szükséges intézkedéseket a jogellenes állapot megszüntetésére. Ha a belga állam intézkedései nem felelnek meg az ítéletnek, akár 250 ezer eurós (mintegy 900 millió forint) bíráság megfizetésére számíthat. A belga kormány a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedések némelyikének fokozatos feloldását jelentette be egy héttel ezelőtt. Egyebek mellett a kávézók és az éttermek május 8-tól újra megnyithatják teraszaikat.

Az illetékes belga közegészségügyi hatóság arról számolt be pénteken, hogy minden járványügyi mutató csökkenő tendenciát mutat Belgiumban. A tájékoztatás szerint az elmúlt hét nap adatait tekintve átlagosan naponta 3310 ember esetében lett pozitív a koronavírus-teszt a hét elején feljegyzett 3540-hez képest, továbbá nyolc százalékkal marad el a múlt pénteken feljegyzett adatoktól.

Forrás: MTI


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.