Pezsgőüzem épül a Bükk alján

Tibolddarócon, a Bükk alján pezsgőüzemet építenek. Méghozzá a falu közepén. Pályázati pénzből és önerőből készül a pincék mellé a földbe süllyesztett pezsgőtartályok sora és a palackozó üzem. Mezei Mihály szőlész-borász a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában arról beszélt, miért jött el Izsákról, és választotta Tibolddarócot.

1968-tól 1992-ig Izsákon dolgozott, az ottani pezsgőüzemben. 1992-ben került Tibolddarócra, azóta folyamatosan pincéket építenek, bővítenek. Telepítettek 70 hektár szőlőt, a mostani palackozó és pezsgőüzem építése ennek a folyamatnak a befejező fázisa.

Arra a kérdésre, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben nem jelent-e túl nagy kockázatot
belevágni egy ilyen beruházásba, Mezei Mihály azt válaszolta: a fejlődésben megállni nem
lehet, ha egy fejlettségi szinten maradunk, akkor bizonyosan veszítünk a piacon. Úgy
gondolták, hogy ebben az üzemben a gyöngyözőbor, a habzóbor és a pezsgő készítésére
is lehetőség lesz. A tervek szerint 500-600 boltba terítik majd a termékeket.

A saját borainkkal a partnereinknél már megszereztük azt a bizalmat, amire a
pezsgőértékesítést építhetjük – tette hozzá a szőlész-borász.
Az új üzem 600 négyzetméter alapterületű lesz, ott kap helyet a palackozó, és a pezsgőstartályok. Az erjesztési folyamatot számítógép-vezérléssel irányítják. A beruházáshoz 260 millió forint pályázati pénzt kapnak.
Elmondta azt is: a szomszédoknak nem tetszik, hogy a település közepén épül az új üzem,
noha korábban a telken embermagasságú gaz volt csak. Úgy vélték, az épület nem illik bele
a falusi környezetbe, ezzel, és egyéb kifogásokkal próbálták egyesek elérni, hogy ne adják ki az építési engedélyt. Ezért csak két éves csúszással tudták elkezdeni az építkezést. (forrás: hirado.hu)


Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.
Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus

Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus 

A Spirit Tourism egy gyorsan fejlődő ágazat, ami lehetőséget kínál a helyi turizmus növekedésére, ezáltal munkahelyek teremtésére és a helyi gazdaságok fellendítésére.
Stratégiai partnerség egy rummal?

Stratégiai partnerség egy rummal? 

Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.