Pezsgőüzem épül a Bükk alján

Tibolddarócon, a Bükk alján pezsgőüzemet építenek. Méghozzá a falu közepén. Pályázati pénzből és önerőből készül a pincék mellé a földbe süllyesztett pezsgőtartályok sora és a palackozó üzem. Mezei Mihály szőlész-borász a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában arról beszélt, miért jött el Izsákról, és választotta Tibolddarócot.

1968-tól 1992-ig Izsákon dolgozott, az ottani pezsgőüzemben. 1992-ben került Tibolddarócra, azóta folyamatosan pincéket építenek, bővítenek. Telepítettek 70 hektár szőlőt, a mostani palackozó és pezsgőüzem építése ennek a folyamatnak a befejező fázisa.

Arra a kérdésre, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben nem jelent-e túl nagy kockázatot
belevágni egy ilyen beruházásba, Mezei Mihály azt válaszolta: a fejlődésben megállni nem
lehet, ha egy fejlettségi szinten maradunk, akkor bizonyosan veszítünk a piacon. Úgy
gondolták, hogy ebben az üzemben a gyöngyözőbor, a habzóbor és a pezsgő készítésére
is lehetőség lesz. A tervek szerint 500-600 boltba terítik majd a termékeket.

A saját borainkkal a partnereinknél már megszereztük azt a bizalmat, amire a
pezsgőértékesítést építhetjük – tette hozzá a szőlész-borász.
Az új üzem 600 négyzetméter alapterületű lesz, ott kap helyet a palackozó, és a pezsgőstartályok. Az erjesztési folyamatot számítógép-vezérléssel irányítják. A beruházáshoz 260 millió forint pályázati pénzt kapnak.
Elmondta azt is: a szomszédoknak nem tetszik, hogy a település közepén épül az új üzem,
noha korábban a telken embermagasságú gaz volt csak. Úgy vélték, az épület nem illik bele
a falusi környezetbe, ezzel, és egyéb kifogásokkal próbálták egyesek elérni, hogy ne adják ki az építési engedélyt. Ezért csak két éves csúszással tudták elkezdeni az építkezést. (forrás: hirado.hu)


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.