Pezsgőüzem épül a Bükk alján

Tibolddarócon, a Bükk alján pezsgőüzemet építenek. Méghozzá a falu közepén. Pályázati pénzből és önerőből készül a pincék mellé a földbe süllyesztett pezsgőtartályok sora és a palackozó üzem. Mezei Mihály szőlész-borász a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában arról beszélt, miért jött el Izsákról, és választotta Tibolddarócot.

1968-tól 1992-ig Izsákon dolgozott, az ottani pezsgőüzemben. 1992-ben került Tibolddarócra, azóta folyamatosan pincéket építenek, bővítenek. Telepítettek 70 hektár szőlőt, a mostani palackozó és pezsgőüzem építése ennek a folyamatnak a befejező fázisa.

Arra a kérdésre, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben nem jelent-e túl nagy kockázatot
belevágni egy ilyen beruházásba, Mezei Mihály azt válaszolta: a fejlődésben megállni nem
lehet, ha egy fejlettségi szinten maradunk, akkor bizonyosan veszítünk a piacon. Úgy
gondolták, hogy ebben az üzemben a gyöngyözőbor, a habzóbor és a pezsgő készítésére
is lehetőség lesz. A tervek szerint 500-600 boltba terítik majd a termékeket.

A saját borainkkal a partnereinknél már megszereztük azt a bizalmat, amire a
pezsgőértékesítést építhetjük – tette hozzá a szőlész-borász.
Az új üzem 600 négyzetméter alapterületű lesz, ott kap helyet a palackozó, és a pezsgőstartályok. Az erjesztési folyamatot számítógép-vezérléssel irányítják. A beruházáshoz 260 millió forint pályázati pénzt kapnak.
Elmondta azt is: a szomszédoknak nem tetszik, hogy a település közepén épül az új üzem,
noha korábban a telken embermagasságú gaz volt csak. Úgy vélték, az épület nem illik bele
a falusi környezetbe, ezzel, és egyéb kifogásokkal próbálták egyesek elérni, hogy ne adják ki az építési engedélyt. Ezért csak két éves csúszással tudták elkezdeni az építkezést. (forrás: hirado.hu)


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.