Pljeskavica Malvasiaval a Borfesztiválon

Fiatal borászok a Boregyetemen, kirobbanó gasztronómia a Borfesztiválon

A Budavári Borfesztivált megelőző két nap ismét izgalmas előadásokkal vár mindenkit a Boregyetem. Szeptember 10-én, hétfőn a fiatal borászok tartanak baráti hangulatú, garantáltan laza stílusú előadásokat. A XXI. század Bikavéréről és Egri Csillagáról Gál Tibor és Sebestyén Csaba mesélnek, miközben három féle Egri Csillagot és három Bikavért hasonlíthatnak össze a hallgatók. Gere Andrea és Hernyák Tomi vitát indítanak arról, vajon hol dől el minden: a szőlőben, vagy talán a Facebook-on? Természetesen magukkal hozzák saját készítésű boraikat is. Lesz Zöldveltelini, Chardonnay és Sauvignon Blanc késői szüret, Portugieser és a híres Gere Kopár. Árvay Angelika és Demeter Endre édes mostohánkról, a tokaji borról beszélgetnek, ezen belül is az Élvezetről és Édesemről, vendégül látva a Kövérszőlőt és a Furmintot.
Kedden, 11-én bemutatkozik Horvátország: borászok és borok hívják segítségül a történelmet, a kultúrát, hogy a hallgatók átfogó képet kapjanak szomszédaink borkultúrájáról.

Az elmúlt évben a fogyatékkal élőket egy külön előadással várta Nagy Ákosné, a Corvinus Egyetem docense. Több mint 40 vak és gyengén látó tapasztalhatta meg többek között azt, hogy kell szakszerűen bort kóstolni, melyik bort milyen hőmérsékleten szokás fogyasztani, milyen ételhez melyik bort érdemes választani. Idén a siketeknek és nagyothallóknak szeretné a Boregyetem ugyanezt az élményt megadni. Egy jeltolmács segítségével az érdeklődők számos új információt szerezhetnek a borokkal, borkóstolással kapcsolatban.

A Borfesztiválon minőségi gasztronómia vár mindenkit kirobbanó formában. A vendégek nyári horvátországi emlékei elevenednek meg a díszvendég, Horvátország jóvoltából a fesztivál zenés szigetén, ahol a régiók jellemző alapanyagai, ételei kerülnek asztalra. Öt napon át a frissen szelt dalmát sonka és a délszláv konyha emblematikus fogásai csábítanak. Egy lépésre tőlük a hozzájuk illő könnyű, horvát borok úsztatják meg a halat s mi jó falat: pljeskavica Malvasiaval és még temérdek felfedezésre váró íz invitálja a kalandra éhes látogatót.
A SZEGA Foods jóvoltából a Borfesztiválon kerül megrendezésre Magyarország első Spanyol Sonkaszeletelő Versenye, ahol a vendéglátóipar kiválasztott versenyzői mutathatják meg, mennyire jártasak a spanyol sonka szeletelésében. A győztes egy akkreditált spanyolországi sonkaszeletelő tanfolyamon vehet részt októberben ahol elsajátíthatja a cortador szakma fortélyait. Szeptember 14-én, a Borfesztivál színpadán zajló verseny nyitányaként Anselmo Pérez spanyol sonkaszeletelő mester, a 2011-es év spanyol bajnoka tart sonkaszeletelő bemutatót, ahol megismerkedhetünk fantasztikus szeletelési technikájával.


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.