Pörög a húsvéti bárányok exportpiaca

Tolna megyében most a nagyobb súlyú állatokat keresik, ebből viszont kevesebb van, mint amire igény lenne. A felvásárlási árakkal elégedettek az állattartók, bíznak abban, ez az ár húsvét után sem lesz kevesebb.

Az elmúlt években gyakran panaszkodtak a juhászok amiatt, hogy nem kelendő a bárány. A pandémia alatt bizonytalan volt az is, hogy egyáltalán el tudják-e szállítani – lesz-e fuvaros – az állatokat a célországba. Idén úgy tűnik rendeződött a helyzet, van igény a húsvétra szánt bárányokra. A gond most az, hogy nincs elég belőlük. 

Jelenleg 1250 és 1600 forint között fizetnek az élő bárány kilójáért.

Ami gondot okoz, az az, hogy nagyon magasak a takarmányárak, míg decemberben a báránytáp mázsájáért 11 ezer forintot, addig most 17 ezer 500 forintot kérnek a kereskedők. A szalmabálák darabjáért hatezer forintot, a lucernabálákért 18-20 ezer forintot kérnek. Nagy gond az is, hogy ropog a fű, így hívják a gazdák azt, amikor akkora a szárazság, hogy a fű szinte eltörik.
Egy diósberényi gazdaságában már el is adták a húsvétra szánt bárányok nagyobb részét. A 20 és 24 kiló közötti bárányok kilójáért 1550 forintot fizettek. Ott 450 birka van, eddig még nem nagyon voltak a legelőn a gyenge fű miatt.

Az átvett bárányok többségét egy kiskunlacházai cég vitte a saját telepére, onnan viszik őket tovább az olasz, illetve a nagyobb példányokat az arab piacra.

A megye többi juhászatában is hasonló a helyzet. Idén április 17-én lesz húsvét, így április elejétől folyamatos lesz a bárányok felvásárlása.

Külföldön népszerű, nálunk kevésbé

A hazai piacon, boltokban sem húsvét előtt, sem máskor nincs nagyobb kereslet a bárány- vagy a birkahúsra. Így az állattartók arra kényszerülnek, hogy külföldre értékesítsenek.

Jól jött pár éve a brexit a hazai juhászoknak, Nagy-Britannia kiválásával áruhiány keletkezett, és emiatt soha nem látott magasságokba emelkedett a bárány ára az európai uniós piacon. Az áruhiány mellett új piacok is nyíltak a magyar juhok előtt: az arab országokban megnőtt a fizetőképes kereslet, emellett Európán belül is nőtt a muszlim lakosság aránya, ami jó alapot ad annak, hogy a hazai gazdák a nagyobb súlyú bárányokat is könnyűszerrel el tudják adni. A fiatal bárány legfontosabb felvevőpiaca még mindig Olaszország, a nagyobb súlyú állatokat azonban Szaúd-Arábiától Izraelig keresik a vevők.

Forrás: Teol.hu / Store Insider


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.