Prímás megnyitás – bor, szóda, ima

Új turisztikai megaközpontot nyitottak az Esztergomi Bazilika lábánál, az egykori romos, szinte elfeledett pincerendszer helyén, amelyet ünnepélyes szertartás közepette Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek avatott és nyitott meg július 1-én a nagyközönség számára.

A Prímás Pince Turisztikai és Borkulturális Központ hangzatos nevet kapta a több részből álló létesítmény. Hatalmas, boltíves látogatóközpontból, egy Kárpát-medence Borvidékek Alagútja nevű részből (az érthetőség kedvéért: itt a Kárpát-medence különféle legjobb borainak bemutatója és kóstolója lehetséges), Szőlészeti és Borászati Kiállításból a volt kispince részben, és különféle látványbüfés étterem részekből áll két szinten is (a felső, vagyis a galéria részen á la carte étterem üzemel).

Ahogy Dr. Erdő Péter elmondta, próbáltak visszatérni az építkezés során a pince eredeti funkciójához, hiszen a kereszténység térhódítása idején már készítettek és tartottak itt bort az atyák. Először a liturgikus szertartások kellékeként, majd egyéb fogyasztásra is készítettek. Ráadásul, tette hozzá az érsek úr, az esztergomi (és ezt kevesen tudják), bár kicsi, mégis országos hírű borvidéknek számított a régi időkben. Palackozás, forgalmazás is volt itt annak idején, sőt, egy lelkes és művészi ambíciókkal megáldott atya biblikus témájú, tréfás címkéket is tervezett saját boraikra. Majd következett a pince (és az egyházak) zord ideje: bezárták a pince köztéri bejáratát, és katonai területté (!) nyilvánították sok-sok éven át. 2006-ban döntöttek úgy az egyház részéről, hogy a tér renoválása, rendbetétele után a pincészetnek is vissza kell kapnia régi fényét és rangját, így pályázatot nyújtottak be némi segítséggel, pénzt nyertek az EU-tól, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, majd elkezdődött a nagy volumenű átépítés, jobban mondva a teljes méretű építkezés. „Isten áldása legyen rajta!”, fejezte be mondandóját Esztergom-budapesti érseke, és ezzel megnyílt a Prímás Pince, Esztergom legújabb nagyméretű, valóban elegáns és exkluzív turisztikai létesítménye.

 


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.