Prímás megnyitás – bor, szóda, ima

Új turisztikai megaközpontot nyitottak az Esztergomi Bazilika lábánál, az egykori romos, szinte elfeledett pincerendszer helyén, amelyet ünnepélyes szertartás közepette Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek avatott és nyitott meg július 1-én a nagyközönség számára.

A Prímás Pince Turisztikai és Borkulturális Központ hangzatos nevet kapta a több részből álló létesítmény. Hatalmas, boltíves látogatóközpontból, egy Kárpát-medence Borvidékek Alagútja nevű részből (az érthetőség kedvéért: itt a Kárpát-medence különféle legjobb borainak bemutatója és kóstolója lehetséges), Szőlészeti és Borászati Kiállításból a volt kispince részben, és különféle látványbüfés étterem részekből áll két szinten is (a felső, vagyis a galéria részen á la carte étterem üzemel).

Ahogy Dr. Erdő Péter elmondta, próbáltak visszatérni az építkezés során a pince eredeti funkciójához, hiszen a kereszténység térhódítása idején már készítettek és tartottak itt bort az atyák. Először a liturgikus szertartások kellékeként, majd egyéb fogyasztásra is készítettek. Ráadásul, tette hozzá az érsek úr, az esztergomi (és ezt kevesen tudják), bár kicsi, mégis országos hírű borvidéknek számított a régi időkben. Palackozás, forgalmazás is volt itt annak idején, sőt, egy lelkes és művészi ambíciókkal megáldott atya biblikus témájú, tréfás címkéket is tervezett saját boraikra. Majd következett a pince (és az egyházak) zord ideje: bezárták a pince köztéri bejáratát, és katonai területté (!) nyilvánították sok-sok éven át. 2006-ban döntöttek úgy az egyház részéről, hogy a tér renoválása, rendbetétele után a pincészetnek is vissza kell kapnia régi fényét és rangját, így pályázatot nyújtottak be némi segítséggel, pénzt nyertek az EU-tól, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, majd elkezdődött a nagy volumenű átépítés, jobban mondva a teljes méretű építkezés. „Isten áldása legyen rajta!”, fejezte be mondandóját Esztergom-budapesti érseke, és ezzel megnyílt a Prímás Pince, Esztergom legújabb nagyméretű, valóban elegáns és exkluzív turisztikai létesítménye.

 


Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.