Prímás megnyitás – bor, szóda, ima

Új turisztikai megaközpontot nyitottak az Esztergomi Bazilika lábánál, az egykori romos, szinte elfeledett pincerendszer helyén, amelyet ünnepélyes szertartás közepette Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek avatott és nyitott meg július 1-én a nagyközönség számára.

A Prímás Pince Turisztikai és Borkulturális Központ hangzatos nevet kapta a több részből álló létesítmény. Hatalmas, boltíves látogatóközpontból, egy Kárpát-medence Borvidékek Alagútja nevű részből (az érthetőség kedvéért: itt a Kárpát-medence különféle legjobb borainak bemutatója és kóstolója lehetséges), Szőlészeti és Borászati Kiállításból a volt kispince részben, és különféle látványbüfés étterem részekből áll két szinten is (a felső, vagyis a galéria részen á la carte étterem üzemel).

Ahogy Dr. Erdő Péter elmondta, próbáltak visszatérni az építkezés során a pince eredeti funkciójához, hiszen a kereszténység térhódítása idején már készítettek és tartottak itt bort az atyák. Először a liturgikus szertartások kellékeként, majd egyéb fogyasztásra is készítettek. Ráadásul, tette hozzá az érsek úr, az esztergomi (és ezt kevesen tudják), bár kicsi, mégis országos hírű borvidéknek számított a régi időkben. Palackozás, forgalmazás is volt itt annak idején, sőt, egy lelkes és művészi ambíciókkal megáldott atya biblikus témájú, tréfás címkéket is tervezett saját boraikra. Majd következett a pince (és az egyházak) zord ideje: bezárták a pince köztéri bejáratát, és katonai területté (!) nyilvánították sok-sok éven át. 2006-ban döntöttek úgy az egyház részéről, hogy a tér renoválása, rendbetétele után a pincészetnek is vissza kell kapnia régi fényét és rangját, így pályázatot nyújtottak be némi segítséggel, pénzt nyertek az EU-tól, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, majd elkezdődött a nagy volumenű átépítés, jobban mondva a teljes méretű építkezés. „Isten áldása legyen rajta!”, fejezte be mondandóját Esztergom-budapesti érseke, és ezzel megnyílt a Prímás Pince, Esztergom legújabb nagyméretű, valóban elegáns és exkluzív turisztikai létesítménye.

 


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.